logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LEXUS RC4021 - Biały ekran po włączeniu, grzejący się BUT11AX, co sprawdzić?

mic.fm 19 Maj 2006 21:18 1152 7
REKLAMA
  • #1 2642985
    mic.fm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich fachowców !
    Mam problem z TV po załączeniu przez 1s. widac obraz a nastepnie wszystko sie maxymalnie rozjasnia i mamy biały kineskop
    0,5 roku wczesniej mialem pozomą linie wiec wymienilem odchylanie z paroma elektrolitami ... zadziałało ale teraz nawet nie wiem jak zacząc
    BUT11AX strasznie sie grzeje zaraz po włączeniu , ale z tego co czytałem tak powinno być
    Z góry wielkie dzieki za jakas dobra koncepcje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2643050
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    czy masz +200v na pk
    nie podajesz inf. czy coś mierzyłeś a więc tak na początek to trudno coś więcej powiedzieć
    pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2643054
    stantra
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Czy oprócz jasnego obrazu widać linie powrotów (cienkie, lekko ukośne białe linie)? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2643468
    JUREK127
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Kondensator 10uF/250V zasilanie wzmacniaczy wizji często ulega uszkodzeniu.
  • REKLAMA
  • #5 2643580
    mic.fm
    Poziom 13  
    Woow
    jestem pod wrazeniem
    taka szybka odpowiedz !!!!
    wiec ............
    kudlatrtv 220V na pk tzn ... na czym 220V sory nie pamietam tego skrótu
    jutro tez postaram sie sprawdzic kondensatory !
    stantra,..... dokładnie zapomniałem o tym wspomniec .. sa linie powrotu ... czyli cos juz mamy !!!!
    jutro pomierze cos wiecej
    tylko napiszcie co dokladnie ....
    Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie
  • Pomocny post
    #6 2643711
    alon
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    pk-płytka kineskopu na której znajdują sie wzmacnacze wizyjne.Muszą być zasilane napięciem ok.200V.Elektrolit filtrujący to napięcie 10do22uF/250V
    znajduje się w rejonie transformatora wysokiego napięcia i to on jest
    najprawdopodobniej odpowiedzialny za biały obraz z liniami powrotów.
  • Pomocny post
    #7 2644015
    stantra
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam! Oczywiście tak jak koledzy napisali powyżej. Proponuję sprawdzić jeszcze napięcie S2. Jeżeli bedzie za wysokie, będą dokładnie takie same objawy. Regulacje tego napięcia masz na trafopowielaczu. Pozdrawiam.
  • #8 2644053
    mic.fm
    Poziom 13  
    a jakie powinno byc napiecie S2(te napięcie wychodzi z trafo na płytkę?????

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

ojj sorry za głupi pytanie, wlasnie spojrzałem w schemat !!!!!!!
    Faktycznie S2 , czy jak u mnie na schemacie VG2 ( mozna dostroic, jeszcze ewentualnie focus, na rafo przeciez sa tylko 2 potencjometry).. wychodzi z trafopowielacza .. wiec musi byc w granicach , chyba 200V ....
    Jak wróce do domu... to sobie wszystko oblukam !!

Podejrzewam ze to wina tak jak pisaliscie tej pojemnosci ... wiec kupie odrazu .....
    Napisze jak cos sie zmieni ....

Dodano po 9 [minuty]:

S²wynosi zazwyczaj w granicach 330-550V,zależy to od kineskopu.

Dodano po 13 [minuty]:

S2 napięcie sitki drugiej ... cholera az mi wstyd , wystarczylo poszukac pelno podobnych przypadkow na calej elektrodzie

Dodano po 5 [godziny] 53 [minuty]:

SUPER wymiana pojemności i oblutowanie płytki końcowej pomogła ...

Wszystkiem serdecznie dziekuje .!!! TEMAT ZAMKNIĘTY

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora LEXUS RC4021, który po włączeniu przez około sekundę wyświetlał obraz, a następnie ekran stawał się całkowicie biały. Wcześniej występowała pozioma linia, którą usunięto wymieniając układ odchylania i kilka elektrolitów. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na silne nagrzewanie się tranzystora BUT11AX, co jest normalne. Zalecano sprawdzenie napięcia zasilającego płytkę kineskopu (pk) – powinno wynosić około 200 V. Wskazano na kondensator elektrolityczny 10-22 µF/250 V filtrujący to napięcie, znajdujący się w pobliżu transformatora wysokiego napięcia, jako potencjalną przyczynę problemu. Dodatkowo zasugerowano kontrolę napięcia S2 (VG2) na trafopowielaczu, które powinno mieścić się w zakresie 330-550 V, w zależności od kineskopu. Po wymianie kondensatora i przelutowaniu płytki końcowej problem z białym ekranem i liniami powrotu został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA