logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexus RC4021 – przesycony czerwony pasek na środku ekranu i zniekształcona geometria

ewmarko 25 Paź 2006 08:30 1203 10
REKLAMA
  • #1 3150861
    ewmarko
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Mam problem tv lexus rc4021, polegający na przesyceniu koloru na środku ekranu poziomego paska na kolor bardziej czerwony tzn. obraz jest w tym miejscu bardziej intesywny co szczególnie widać na twarzach osób oraz geometria obrazu jest zbliżona do trapezu, czy mozna poprawić geometrię ? oraz zlikwidować ( z tonować ) pasek ? Proszę Was o pomoc. Dziękuję bardzo . Miłego dnia
    Ewmarko
  • REKLAMA
  • #2 3150882
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Prawdopodobnie do układu zasilania dekodera koloru ( i, lub ) matrycy dostaja się tętnienia. Poszukaj suchego kond. el i wyreguluj geometrię.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #3 3150891
    ewmarko
    Poziom 13  
    Remeknapr napisał:
    Prawdopodobnie do układu zasilania dekodera koloru ( i, lub ) matrycy dostaja się tętnienia. Poszukaj suchego kondensator. el i wyreguluj geometrię.

Remeknapr

Możesz mi coś więcej powiedzieć . Dzięki
  • #4 3151021
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Z geometrią niewiele zrobisz, chyba że cewki odchylające się przestawiły. Co do kolorów, zobacz tu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic602404.html
  • #5 3151205
    ewmarko
    Poziom 13  
    Mirek Z. napisał:
    Z geometrią niewiele zrobisz, chyba że cewki odchylające się przestawiły. Co do kolorów, zobacz tu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic602404.html

Witam
    Sprawdzę i odpiszę , a propo tego wszystkiego to zobacz stronkę www.elektroda.pl/rtvforum/topic604013.html#3128019 bo to jest kontynuacja zakończonego mojego tematu . Miłego dnia. Dzięki
  • #6 3154153
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Możesz mi coś więcej powiedzieć

Któryś z kondensatorów elektrolitycznych mógł utracić pojemność (mówi sie potocznie, że jest "suchy") i nie filtruje napięcia zasilającego. Należy go odnaleźć i wymienić. Jeśli sprzęt jest "wiekowy", to profilaktycznie bez sprawdzania należy wymienić wszystkie "elektrolity" w zasilaczu i gałęziach zasilania na płycie.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #7 3154215
    ewmarko
    Poziom 13  
    Remeknapr napisał:
    > Możesz mi coś więcej powiedzieć

Któryś z kondensatorów elektrolitycznych mógł utracić pojemność (mówi sie potocznie, że jest "suchy") i nie filtruje napięcia zasilającego. Należy go odnaleźć i wymienić. Jeśli sprzęt jest "wiekowy", to profilaktycznie bez sprawdzania należy wymienić wszystkie "elektrolity" w zasilaczu i gałęziach zasilania na płycie.

Witam
    Dziękuję Ci bardzo , sprawdzę a co do geometrii jest ona do ustawienia?
    Miłego dnia

Remeknapr
  • #8 3155717
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Nie piszesz dokładnie jaki to model, więc na początek zakładam, że korekcja jest regulowana "ręcznie" potencjometrami w module (układzie) korekcji E-W. Proponuję jednak zacząć od wymiany kondensatorów, bo być może wtedy i geometria wróci do normy. Jeśli nie, będziemy działać dalej.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #9 3157697
    ewmarko
    Poziom 13  
    Remeknapr napisał:
    Nie piszesz dokładnie jaki to model, więc na początek zakładam, że korekcja jest regulowana "ręcznie" potencjometrami w module (układzie) korekcji E-W. Proponuję jednak zacząć od wymiany kondensatorów, bo być może wtedy i geometria wróci do normy. Jeśli nie, będziemy działać dalej.

Remeknapr

Witam
    Model RC4021
    Miłego dnia
  • #10 3158328
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Nie mam tego schematu. Jeśli przypadkiem masz go w postaci elektronicznej to możesz mi go pchnąć na priv.

Remeknapr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora kineskopowego Lexus RC4021, który wykazuje przesycenie czerwonego koloru w postaci poziomego paska na środku ekranu oraz zniekształconą geometrię obrazu przypominającą trapez. Przyczyną może być tętnienie napięcia w układzie zasilania dekodera koloru lub matrycy, spowodowane uszkodzonymi kondensatorami elektrolitycznymi, które utraciły pojemność ("suche kondensatory") i nie filtrują prawidłowo napięcia. Zaleca się znalezienie i wymianę uszkodzonych kondensatorów, a w przypadku starszego sprzętu profilaktyczną wymianę wszystkich elektrolitów w zasilaczu i na płytach zasilania. Korekcja geometrii obrazu jest możliwa manualnie za pomocą potencjometrów w module korekcji odchyleń poziomych (E-W), jednak najpierw należy usunąć problemy z zasilaniem, gdyż poprawa kondensatorów może przywrócić prawidłową geometrię. Schematy serwisowe dla modelu RC4021 nie są dostępne, co utrudnia dokładniejsze naprawy. Ostatecznie problem zakończył się uszkodzeniem kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA