logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer do boomboxa przez kasetę adapter?

zawadzki14 20 Maj 2006 15:01 1739 12
REKLAMA
  • #1 2645248
    zawadzki14
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Posiadam naprawe fajny i głośny bumbox ALE niestety laser się popsuł w CD i naprawa się nie opłaca. W takim razie wpadłem na pomysł podłączenia najlepiej przez komputer dzwięku przez kasety. Słyszałem o specjalnych kasetach do których można podłaczyć chinch'a ale nic takiego osobiscie nie znalalem ? Czy jest taka możliwość o której piszę ?
    Z góry bardzo dziękuję za odp

Darek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2645364
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Zobacz na allegro! http://allegro.pl/search.php?string=Kaseta+adapter&search_type=1&exclude=&location_radio=1&selected_country=1&state=0&city=&price_from=&price_to=&category=0&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7
    Jest to powszechnie stosowane rozwiązanie przez tych którzy mają stare ale jare radia samochodowe a chcą słuchać MP3 lub CD ,też używam takiej kasety więc w twoim przypadku będzie dobra :D :D
  • REKLAMA
  • #3 2645369
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    czemu naprawa sie nie placa? Kto ci tak powiedzial? Jesli bumbox jest markowy to laser powinienes bez problemu dostac noway za maks 50zl. Sa takie kasetki ale z wtyczka jack na kabelku. Jesli choc troche nzasz sie na elektronice to moge ci napisac jak dorobic wejscie w tym bumboxie.
  • #4 2646934
    zawadzki14
    Poziom 11  
    Mam firmowego bumboxa philips'a i w serwisie powiedzieli ze wymiana ponad 100zł, a nawet 200zl.... no wiec lipa. a wiecie jak zrobić taką kasetke ? bo w sumie to na allegro bedzie kosztowalo 12zł a to zawsze jakis pieniądz. co tam jest w środku kasetki ?
  • #5 2647214
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    nie jest to latwe, nie ustawisz odpowiednio glowicy.
  • Pomocny post
    #6 2647228
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tak Ci powiedzieli, bo im się tego nie chciało robić.

W środku kasetki jest głowica nadawcza, że tak powiem. Po prostu cos jakby mikrofon magnetyczny, nadaje on zmienne pole magnetyczne na powierzchnie łoswicy magnetofonu.

W miedzyczasie dźwięk się zniekształci. Po pierwsze w samej kasetce - utnie sie troszkę pasma przenoszenia. Potem na ukladzie glowicy w raz z preampem glowicowym. W sumie ta kaseta to niepotrzebny blok audio, który można pominąc wraz z całym magnetofonem.

Wystarczy znaleźć dwa druciki w ekranie wystające z płytki magnetofonu. Wystawiasz na zewnątrz i wlaczasz tam co chcesz: komputer, inne radio, telefon komorkowy (zestaw łosnomowiący), preamp gitarowy, przedwzmacniacz mikrofonowy czy co tam wejdzie Ci w te zlacze jakie sobie tam zaplanujesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 2647527
    zawadzki14
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:
    Wystarczy znaleźć dwa druciki w ekranie wystające z płytki magnetofonu. Wystawiasz na zewnątrz i wlaczasz tam co chcesz...

mam prośbe czy mógłby ktos dostarczyć foto z zaznaczonymi płytkami ? Bo nie wiem o jakie płytki chodzi....

P.s. bardzo dziekuje za pomoc ;))
  • Pomocny post
    #8 2648027
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Sory ale to Twój magnetofon, jak mam Ci zrobić fotki w Twoim magnetofonie? To Ty masz je dostarczyć.
    A w moim markecie pod blokiem nie ma wszystkich modeli Phillipsa z ostatnich 10 lat...

Nic nie wiadomo: post powinien byc w koszu. Przecież to łatwe znaleźć 2 druty. A jeszcze prostsze otworzyć to i zrobić fotkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 2648550
    zawadzki14
    Poziom 11  
    wydawalo mi sie że każdy magnetofon na kasety jest taki sam.. ta sama konstukcja ;) poprostu nie wiem o jakie płytki chodzi, a tym bardziej druty. Chetnie bym zrobił fotke, gdyby nie to że cyfrówke zostawiłem w pracy..
  • #10 2650417
    chudini
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie wim czy masz w obudowie wolne złaczcze Chinch, albo czy jest miejsce na zamontowanie takiego. Proponowałbym zbudowanie takiego wejścia , a jeżeli chcesz słuchać muzyki z kompa to koniecznie trzeba zastosować transformator separujący - nie ze względu na ryzyko uszkodzenia ale za wzgledu na przydźwięk, a to z kolei z powodu braku wspólnej masy. Zastosowanie niewielkiego transformatorka dodatkowo znacznie uprosci układ i sprawę dopasowania poziomu sygnału, albowiem podłaczył byś się do przewodów mcz wychodzących z układu (modułu) uszkodzonego czytnika CD po wstępnej obróbce - na płytę główną - sa to dwa cienkie ekranowane przewodziki. Jeżeli jesteś zainteresowany układem elektroniznym w zamian transformatorka - to musiałbym wiedzeć jake napięcia masz na zasilaczu aby można było coś zaprojektować i oczywiście na ile zależy Ci na jakości dźwięku - jesteś melomanem czy przeciętnym słuchaczem muzyki.
  • #11 2650481
    zawadzki14
    Poziom 11  
    Ja w ogóle jestem laikiem w sprawach elektroniki. dopiero zaczynam się uczyć, chodzę do technikum mechatronicznego. Powiem na czym mi zależy: Zależy mi na wykorzystaniu głośnych i fajnych głośników od bumboxa. Fajnie by było podłączyć audio od kompa. Ale z tego co widze tak łatwo się nie da i jedynym rozwiązaniem jest kupno tej kasetki z allegro.. ;-)
  • #12 2651256
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Nie kupuj tych kaset. Po cyfrowke jedz do pracy i zrob foty jak rozebierzesz boomboxa :) Wiecej satysfakcji bedzie jak se sam zrobisz :)
  • #13 2651495
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Witam

Ja kupiłem z pół roku temu taką kasetkę i działa bez problemu, nie trzeba ustawiać głowicy w radiu a muza puszczana przez taką kasetkę nie jest super ale smiało można podpiąć tam boomboksa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia komputera do boomboxa przez adapter kasetowy w celu omijania uszkodzonego napędu CD. Adapter kasetowy z wejściem chinch jest popularnym rozwiązaniem umożliwiającym odtwarzanie dźwięku z zewnętrznych źródeł audio w starszych magnetofonach kasetowych i boomboxach. Wewnątrz takiej kasetki znajduje się głowica nadawcza, która emituje zmienne pole magnetyczne na taśmę magnetofonu, co pozwala na przesłanie sygnału audio. Jednak jakość dźwięku jest ograniczona przez pasmo przenoszenia i charakterystykę głowicy. Alternatywnie można spróbować bezpośrednio podłączyć sygnał audio do wyprowadzeń głowicy magnetofonu w boomboxie, stosując transformator separujący w celu eliminacji przydźwięku i dopasowania poziomu sygnału. Wymaga to jednak podstawowej wiedzy elektronicznej i dostępu do wnętrza urządzenia. Koszt zakupu gotowej kasetki adaptera na Allegro wynosi około 12 zł, co jest często bardziej opłacalne niż koszt naprawy lasera w boomboxie, który w serwisie może wynieść ponad 100 zł. W dyskusji pojawiła się marka Philips jako przykład boomboxa, a także wskazówki dotyczące konstrukcji i modyfikacji wejścia audio w magnetofonie kasetowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA