logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty woltomierz bez płytki - alternatywy dla ICL7107?

20 Maj 2006 17:21 2614 6
REKLAMA
  • #1 2645617
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2647327
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    a może wychyłowy - ze wskazówką - wygląda oldschool'owo.
    Ja własnie zrobiłem woltomierz/amperomierz na kostce ICL7107. Spodobało mi się, ze obsługuje wyświetlacz 7seg bez mikrokontrolera i dodatkowych scalaków.
  • REKLAMA
  • #3 2647447
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Idzie się na bazar i kupuje za 12 zł. Składać ani lutować nie trzeba. Cena obejmuje bateryjkę - już w środku.
  • #4 2649171
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2650836
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Na allegro widać, że nie ma zakresów AC A, co sugeruje tekst. Ale to drobny detal.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano prostego woltomierza, który można złożyć bez użycia płytki drukowanej, jako alternatywy dla układu ICL7107, który wymaga płytki i wielu elementów zewnętrznych. W dyskusji zaproponowano klasyczny woltomierz wychyłowy ze wskazówką jako rozwiązanie „oldschoolowe”. Podkreślono zaletę ICL7107, który obsługuje wyświetlacz 7-segmentowy bez mikrokontrolera i dodatkowych układów. Pojawiła się sugestia zakupu gotowego miernika na bazarze za niską cenę, zawierającego w komplecie baterię, co eliminuje konieczność lutowania. Autor wyraził preferencję do urządzenia z wyświetlaczem, pytając o dostępność płytek do woltomierza na ICL7107, które można nabyć w sklepach elektronicznych z elementami do samodzielnego montażu. Poruszono także temat tanich mierników analogowych dostępnych na aukcjach internetowych, z pytaniem o dokładność ich skal i opłacalność zakupu. Zauważono, że niektóre tanie mierniki nie posiadają zakresów prądu przemiennego (AC), co może być istotne w zastosowaniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA