logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig P37-2201 Davio – jak uzyskać czysty dźwięk po przestrojeniu, zakłócenia PAL

flashh 20 Maj 2006 19:35 1853 7
REKLAMA
  • #1 2646057
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Mam problem z przestrojeniem tego telewizorka.
    Fonia równoległa odpada a jak podłącze Rymi to ma owszem dzwięk super ale za to pojawiają się zakłócenia w Palu .Jak odseparuje kondensatorkami to nie mogę uzyskać czystego dzwięku.
    Poradzcie prosze jak to sprzęgnąć .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2647376
    flashh
    Poziom 25  
    W tej chwili nie pamiętam , ale jest tam scalak Panasonica MN .
    Pozdrawiam
  • #4 2647831
    piotr h
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    poczytaj o regulacji (strojeniu)fonii rymi rozchyl filterki między sobą efekt zobacz na ekranie zastosuj sie dokładnie do poleceń instrukcji (masy ekrany)niekiedy juz samo umiejscowienie plytki zmienia efekt
  • REKLAMA
  • #5 2652323
    flashh
    Poziom 25  
    Okazało się że on ma jednak DK tylko że jakość dzwieku na DK jest mierna albo cienka .
    Szumy , przydzięki itd.
    scalak to NN5099K. Niewiecie co należy uczynić aby on działał dobrze.
    Pozdrawiam
  • #7 2667893
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    wymień fale powierzchniową na dwustandartową bg/dk!!!
  • REKLAMA
  • #8 2669598
    flashh
    Poziom 25  
    Do bani te fonie Rymi. Zrobiłem to zwykłą fonią MJ* 5.5/6.6 , wszedłem na pin 28- NN5099K i śmiga super .
    A wogóle to chyba sprzęt miał jakąś usterke ponieważ DK ma w menu i powinna chodzić bez żadnej płytki.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z uzyskaniem czystego dźwięku w telewizorze Grundig P37-2201 Davio po przestrojeniu, zwłaszcza zakłóceń w systemie PAL przy podłączeniu fonii RYMI. Telewizor wyposażony jest w układ scalony Panasonic NN5099K, który obsługuje dźwięk DK, jednak jakość dźwięku na DK jest słaba, z szumami i zakłóceniami. Zalecane jest rozchylanie filtrów fonii RYMI oraz dokładne stosowanie się do instrukcji serwisowej, zwracając uwagę na masy i ekranowanie. Wskazano również na możliwość wymiany fali powierzchniowej na dwustandardową BG/DK dla poprawy jakości dźwięku. Jeden z użytkowników zastosował zwykłą fonię MJ* 5.5/6.6 podłączoną do pinu 28 układu NN5099K, co przyniosło poprawę dźwięku. Sugerowano także, że telewizor może mieć fabryczną usterkę, ponieważ w menu jest opcja DK, która powinna działać bez dodatkowej płytki. Dodatkowo podano link do serwisówki modelu 1101, która może być pomocna przy regulacji fonii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA