logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8K9A7I - brak sygnału po nieudanej aktualizacji BIOS-u, co robić?

kismo 20 Maj 2006 20:19 2287 13
REKLAMA
  • #1 2646240
    kismo
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich !!!
    Przejde od razu do rzeczy posiadam płytke główną Epox 8K9A7I i zachciało mi sie podmianki biosu na inny, robiłem to wiele razu i zawsze było dobrze :O), ale i to musi sie kiedys skonczyc :O(. Zatem wymian biosu wyglada u mnie na dwa sposoby : 1) za pomaca dyskietki i 2) uruchomianie awdflash'a z partycji ( w wiekszości uzywałem tego sposoby był szybki !! ) zawsze mi sie udawało i nie było problemu. Wiec wziełem sie do roboty uruchomiłem dyskietke startowa przeszedłem na partycje i odpaliłem awdflash'a komenda "awdflash 9A7IC01.bin oldbios.bin /py /sy" bo na taki bios chciałem zmienic. Wymiana poszła ale połowicznie po fleszowaniu pojawił sie komunikat tego typu "error: files not found" czy cos w tym guscie. Po restarcie komp sie uruchamia nic nie piszczy diody sie pala dysk pracuje sygnału na monitor brak. Wiec prosze o porade w tej sprawie czy musze kupowac płyte, czy jest mozliwośc jej odratowania. No i oczywiscie co mogło to spowodowac. Z góry dzieki za pomoc.
    Z powazaniem Kismo

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2646262
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Błą że zrobiłeś restart.Trzeba było sprawdzić co z plikiem lub użyć metody 1.No ale mleko się rozlało.Spróbój czy czyta dyskietkę,na dyskietke wadflasha,plik biosa i autoexec.bat z takim wpisem jak podawałeś.Jak nie czyta to albo HotFlash albo programator.Przed tym wszystkim wyłącz komputer,odłącz zasilacz od sieci i Clear Cmos zworką.
  • REKLAMA
  • #3 2646738
    kismo
    Poziom 10  
    Dzieki za szybka odpowiedz :O)
    Ale z porady nie moge skorzystac poniewaz dyskietka nie odpowiada, dysk działa wentyl tez dziody sie swiecą i nic wiecej sie nie dzieje. Z tego miejsca prosze o porade co dalej !!!
  • #4 2646752
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to nie przeskoczysz.Biosa w rękę,dyskietkę z biosem w druga i do servisu któty ma programator.
  • #5 2646768
    kismo
    Poziom 10  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem do HOTFLASH'u potrzebna jest kość biosu tak ? a jak nie mam to wtedy szykuje sie kupno nowej płytki ???
    Z powazaniem KISMO

Dodano po 5 [minuty]:

Dzieki tronic1 za b.szybka jezeli to zadziała co mówisz to sprobuje a jezeli nie to musze sie zastanowic nad dobra płytka ktora pomiesci 1,5 gb DDR i Sempron'a 2.8 oraz która mozna sobie podkrecac, moze masz jakas która mozesz polecic ?
    Z powazaniem KISMO
  • #6 2646794
    demoh
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Jak masz na plycie glownej wyjmowalna kosc biosu to wsadzic ja do programatora i wgrac biosa od nowa a jak masz wlutowane na stale to juz niedarady tak i albo go sobie wylutujesz w co watpie ze Ci sie uda lub nowa plytka glowna i tyle
  • REKLAMA
  • #8 2646873
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Tak potrzebny jest układ biosu ale z twojej płyty i należy go włożyć do działającej płyty i wgrać bios , ale mała sznsa abyś znalazł odpowiednią płytę i czy jakiś kolega by się zgodził na taki manewr , pozostaje wyciągnąć układ zabrac ze sobą i podejść do jakiegoś serwisu(może być rtv) i zapytać czy mają programator .pozdr
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 2646879
    kismo
    Poziom 10  
    Dzieks za wszystko !!! :O)
    Ale zapomniałem napomniec ze procesor mam na Socket A wiec miejmy nadzieje ze cos dobrego znajde no chyba cos mozecie mi zaproponowac z płytek na takowy Sokecik :O)
    Jeszcze raz dzieks demoh i tronic1

Dodano po 1 [minuty]:

Ok z korzystam z waszych porad i zobaczymy czy sie sprawa wyjasni
    Pozdro wszystkim :O)
  • REKLAMA
  • #10 2646986
    deskath
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Z płyt na Socket A dostaniesz tylko i wyłącznie ASRocka K7VT4A Pro. No chyba że z komisu. ;)
  • #11 2647007
    tronic1
    Spec od komputerów
    Pomyśl o przejściu na s754.
  • #13 2647216
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Masz na płycie wyjmowalna kość z biosem więc nic tyko wyjij ją i do serwisu . Będzie OK.
  • #14 2647381
    kismo
    Poziom 10  
    OK dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Epox 8K9A7I i podczas próby aktualizacji BIOS-u za pomocą programu awdflash z partycji wystąpił błąd "error: files not found". Po restarcie komputer uruchamia się bez sygnału na monitorze, mimo że diody i dysk działają. Zalecane jest sprawdzenie działania dyskietki startowej z plikiem BIOS-u i autoexec.bat, a także wykonanie resetu CMOS. Jeśli dyskietka nie działa, konieczne jest użycie programatora BIOS-u (HotFlash) do ponownego wgrania BIOS-u. W przypadku wlutowanego układu BIOS-u bez możliwości wyjęcia, jedynym rozwiązaniem jest wymiana płyty głównej. Wskazano, że do programatora potrzebna jest kość BIOS-u z uszkodzonej płyty, którą można włożyć do innej płyty do zaprogramowania. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wymiany płyty na modele z Socket A, np. ASRock K7VT4A Pro, lub przejścia na platformę s754 (np. DFI, Gigabyte). Ostatecznie, jeśli naprawa BIOS-u nie będzie możliwa, rekomendowane jest zakupienie nowej płyty głównej kompatybilnej z procesorem Sempron 2.8 GHz i pamięcią DDR 1,5 GB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA