logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta nie wstaje po upgradzie biosu.Epox 8kda3i v3.3!

Masza 06 Lip 2006 05:53 2225 4
REKLAMA
  • #1 2795130
    Masza
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    Plyta Epox 8kda3i wersja 3.3

Plyta po flashowaniu biosu nie wstaje. Najnowszy bios ze stronki epoxa.
    Zwlaszowal sie, nastepnie automatyczny restart. Po restarcie nie wstaje, ciemny ekran.
    Na wyswietlaczu znajdujacym sie na plycie glownej widnieje napis "0D" (w instrukcji nic na ten temat.. poza tekstem "reserved").

Resest zworką, nic kompletnei nei mpomaga....

JEdyne co sie dzieje, to po wyjeciu wsyztskich kart (agp i pci) zostawieniu tylko pamieci i procka, plyta pika 3 razy ze nei ma grafiki...
    nastepnie startuje naped FDD....po czym po chwili, doslownie chwili zakręcenia napędu, kolejne cztery dlugie piski i wsyztsko stoi...

Gdy naciskam enter, za kazdym razem probuje wystartowac jakby stacja dyskietek, ale znowu slysze kolejne "cztery dluugiee piski" i stacja sie zatrzymuje...i tak do skutku...

stworzylem wiec dyskietke startową (ze stronki bootdisk.com) jest tam taka mini dyskietka do flashowania biosu)

wgralem na nia program awdflash.exe oraz plik biosu.

w autoexec.bat wpisalem:

awdflash.exe bios.bin /py /sn

ale dzieje sie tak samo, po chiwli zakrecenia napędem FDD, nastepuje zatrzymanie i 4 dlugie piski...

Gdy w autoexecu nie wpisuje nic...startuje niby dos...ale komputer sie zawiesza nie reaguje na zaden przycisk z klawiatury, na wysiwtlaczu na plycie jest wtedy napis "54h"

(Gdy w autoexecu nei mam nic wpisane, dyskeitka jakby bootuje...)

nie ma zadnych pisków....ale komputer zachowuje sie jakby byl zawieszony, poniewaz probowalem "na slepo" wpisac chocby "awdflash" i nic sie nei dzieje, nawet nie probuje nic wczytywac...

pomozcie, da sie cos z tym zrobic, mial ktos taki przypadek moze juz ???

powiem moze jak do tego doszlo...
    otoz odpalilem flashowanie biosu (poprzez alt+f2) w plycie glownej.

odpalil sie awdflash i zaczal flashowac pamiec.
    Otworzyl sie pasek postępu flashowania i:

tek kosteczki zmieniaja kolor na bialy (write ok)

i tak z lewej strony sa 3 paseczki i zdrugiej tez 3. (takie dwie kolumienki po 3 paski z kazdej strony, kazdy zapewne wie jak wyglada awdflash i proces flashowania:)).

lewa zapelnila sie cala na bialo, a prawa kolumna zapelnila 1 i 3 pasek, a pasek srodkowy zostal czarny, jakby wogole w ten obszar nie bylo nic zapisane...

tak wyglada jakby sie bios caly nei wgral, tylko dlaczego po operacji nastapil automatyczny restart komputera?? program flashujacy nie zglosil zadnego bledu. Zachowal sie tak jakby wgrywanie zostalo pomyslnie wykonane.

Po restarcie komputer juz nie wstal...

napisalem wlasnie do Epoxa, ale nic ciekawego nei odpowiedzieli, tylko jak zresetowac biosa...ze mam wyciagnac batrie itp. itd...

wiem ze najlepiej to teraz byloby uuzyc programatora eeprom... ale czy ta sie bez tego obejsc??

moze jest jakas mozliwosc uruchomienia tej plyty w trybie "bootblock" (slyszalem ze na niektorych plytach zwiera sie odpowiednie piny w porcie LPT, nie wiem ile w tym prawdy).

Bios to award, phoenix.

Pozdrawiam !!!

Dodano po 18 [minuty]:

wlasnie odpisano mi z Epoxa, ze musze umiescic kostke biuosu w "recorder machine" SmileSmileSmile

wiec bez programatora SIE NIE OBEJDZIE.....

mam pytanko, czy sa jakeis tanie programatory do takich rzeczy, tak tylko z ciekawosci pytam?
    O ile sie nie myle to chyba kostka LCP jest.

takei cos, czy sa moze tańsze...?
    http://www.kandela.com.pl/shop/product_info.php/cPath/39_26/products_id/28

a moze sa jakeis schematy do samodzielnego montazu?? wraz z narysowaną plytka PCB? takei gotowe juz do zlozenia ??
  • REKLAMA
  • #2 2795884
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Nie ma sensu zakup programatora tylko po to aby zaprogramowac ta kostke.
    Willem powinien poradzic sobie z ta koscia. Na Allegro sa osoby oglaszajace sie,ze programuja kosc musisz tylko im ta kosc wyslac. Lepiej przejsc sie do serwisu RTV ewentualnie GSM czy jakis komputerowy i zaprogramuja to za pare zlotych (napewno wyjdzie Cie to mnie niz programator).
  • REKLAMA
  • #3 2796046
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Koledze zostal stary "Bootblock" we flashu (to ta wizualnie nie zaprogramowana część kości). Niech kolega użyje programu "Uniflash" który także można "wykorzystać" z autoexec`em. W dokumentacji Uniflash`a jest krok po kroku opisane jak nadpisać kość razem z bootblock`iem. To powinno pomóc. Jeśli dalej będą występowały problemy to zostaje jakiś serwis, ew. proszę o kontakt via e`mail a z chęcią pomogę zaprogramować "gnat" za przysłowiowe piwko.
  • REKLAMA
  • #4 2797548
    Masza
    Poziom 12  
    podlaczylismy ta kosc pod programator...
    Erase zrobilo, ale gdy chcemy wgrac biosa, to niestety 0% i stoi....

nie mozna nic wgrac...programator to willem. A kosc, nie pamietam nazwy kurcze...wiem sze koncowka to 008b czy jakos, nie pamietam juz...

kolega wspominal cos o przejścówce, może ona pomoże...

jak to niepomoze, to jeszcze zobacze tym uniflashem...

zrobilem eksperyment i taka wymazaną kosc wlaczylem...i dzieje sie dokaldnie to samo, te same komunikaty...

wyglada na to, ze ten AWDFLASH tylko kosc wykasowal, ale nic do niej nie wgral...moze cos z nia nie tak jest ?
  • #5 2808639
    Masza
    Poziom 12  
    skorzystalismy z innego programtora i wszytsko jest ok, kompik dziala :)

kosc okazala sie 3,3V LF, i tamten programator jej nie obslugiwal po prostu :)
REKLAMA