logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Śnieżenie ekranu w laptopie Maxdata 4000A PL - fałszywe piksele, co robić?

leszek_n 20 Maj 2006 21:14 4580 5
REKLAMA
  • #1 2646488
    leszek_n
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Właśnie wszedłem w posiadanie laptopa Maxdata 4000A PL i zaobserwowałem dość dziwne zjawisko. Otóż, w pewnym momencie monitor zaczął "śnieżyć", tj. w pewnych obszarach pojawiają się piksele o fałszywych kolorach. Zdaża się, że np. w notatniku całe ono staje się "zaśnieżone" pikselami o zmienionym kolorze. Widać to również na logo Windows 2000 czy Knoppiksa 5.0. W Knoppiksie objawia się to nieregularną linia fałszywych pikseli. Wygląda stąd, że nie jest to kwestia błędnych sterowników tylko raczej samej karty graficznej lub monitora.

Czy może ktoś zetknął się z takim problemem i jeśli tak to co należy zrobić? Czy zwrócić komputer jako uszkodzony, czy może ja robię coś źle?
  • REKLAMA
  • #2 2646521
    Exodos
    Poziom 19  
    Może grafika się przegrzewa, spróbuj jakoś dobrac się do grafiki i przeczyścić grafike tj. radioator, wiatrak, bys może to jest przyczyną, lub po prostu matryca coś nawala.
  • REKLAMA
  • #3 2646554
    leszek_n
    Poziom 13  
    Raczej nie jest to kwestia przeczyszczenai cegokolwiek, gdyż jest to całkiem nowy laptop zakupiony trochę ponad 4 godziny temu.

--- nieaktualne ---
    Nie wiem czy moja obserwacja jest 100%, ale wydaje mi się, że zaraz po włączeniu jest poprawne i dopiero po rastarcie efekt się pojawia, choć tak jak mówię - za mało jeszcze to weryfikowałem, by móc tą informację potweirdzić na 100%.
    --- nieaktualne ---

Właśnie jednak odkryłem, że problem pojawia się również zaraz po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #4 2646569
    Exodos
    Poziom 19  
    Jesli zaraz po odpaleniu to raczej matryca jest walnięta, lub układ grafiki, jesli laptop ma niecałe 4 godziny to bierz go jutro za szmaty i do sklepu na wymiane z nim, powinni Ci go do 7 dni wymienić, po 7 dniach to tylko serwis.
  • REKLAMA
  • #5 2658324
    leszek_n
    Poziom 13  
    Witam
    Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi. Jak napisaliście, wziąłem za "szmaty" i wymieniłem. Dzisiaj cieszę się. Działa niebiańsko.
    Pozdrawiam.
  • #6 2659167
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Najprawdopodobniej była uszkodzona pamięć, ale miałem podobne zjawisko jak w środku "goniła" luzem jedna śrubka ;)
REKLAMA