logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć antenę naziemną i satelitarną do gniazdka RTV/SAT?

Willy Coyote 05 Cze 2003 13:58 8311 6
REKLAMA
  • #1 238774
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam wszystkich i mam prośbę o podanie mi recepty/pomysłu na podpięcie ww elementów. Zamontowałem sobie nowe gniazdko rtv/sat i podłączyłem do niego kabel satelitarny (tylko jeden???). Teraz drugi koniec znajduje się na dachu a tam do podpięcia jest czasza satelity i dwie anteny (może być jedna). Jak i czym to wszystko podłączyć aby do gniazdka w mieszkaniu można było podpiąć tuner sat i telewizor??? (kiedyś jeszcze radio). Czy na dachu trzeba zrobić czy kupić jakiś sumator czy cuś???
  • REKLAMA
  • #2 238819
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Połączenie anteny sat i tv należy zrealizować zwrotnicą. Dużo schematów takich układów znajdziesz na stronie dipola.
    Z pozdrowieniami Zbyszek44
  • REKLAMA
  • #3 239732
    samja
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam!
    Zwrotnice TV/SAT z przejściem zasilania i stabilizacją do zasilania ewentualnego wzmacniacza(jeśli jest potrzebny) w antenie do tv naziemnej, produkuje MEZON.
    Jedna niedogodność to fakt że tuner sat musi być non-stop włączony(zasilanie jest wtedy brane z niego).
    Druga niedogodność jest taka, że zwrotnice TV/SAT nie są w wykonaniu
    zewnętrznym. Trzeba wtedy stosować obudowy żeby chronić zwrotnicę przed opadami (obudowy starych zwrotnic, hermetyczne puszki elektroinstalacyjne). Mniejszy problem jest wtedy gdy dysponujemy strychem. Można wtedy kable tam sprowadzić i zamontować cały osprzęt,
    łącznie z ewentualnym zasilaniem wzm. anten tv naziemnej.
    W razie wątpliwości lub problemów chętnie służę pomocą.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 244915
    hiras
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    pamiętaj o tym że sumowane sat i tv naziemna mogą mieć znaczne różnice poziomu sygnału raz się na tym wziąlem i skończyłosię kupnem tłumika regul.SAT.
    Nie mogłem podnieść sgnałów tv naziemn.Reszta tak jak samja napisał
  • #5 246600
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Panowie!!!
    zrobiłem tak: kupiłem rozgałęźnik-sumator RS-01 (wejścia:SAT 950-2400MHz, RTV 50-860MHz), Imped. wej/wyj 75ohm, Tłumienie <-1,5db.
    symbol DC przy wejściu RTV oznacza przejście zasilania +12V do anten RTV (mam to oznaczenie); RS-01 posiada stabilizator +12V w zasilaniu anten RTV; może również służyć do rozdzielania sygnałów SAT i RTV naziemnych. To na temat RS-01. Mając antenę RTV z płytką i zasilaczem połączyłem ją do RS-01 (na dachu) tak samo z antenąSAT i wspólnym kablem zleciałem do gniazdka w pokoju, o dziwo gdy połączyłem telewizor i tuner sat do gniazdka (nadtynkowe 3-funkcyjne SAT/RTV/UHF) to dioda na zasilaczu zgasnęła i antena nie odbierała a gdy wyłączyłem zasilacz z kontaktu to wszystko szło ale do czasu wyłączenia tunera gdzie po małej chwili na obrazie pojawiły sie zakłucenia w odbiorze??? Zastanawia mnie dlaczego gdy końcówkę anteny z zasilaczem podłączyłem bezpośrednio do kabla idącego do gniazdka to wszystkko było ok, a jak przez gniazdko to zasilacz "gasł"???
  • REKLAMA
  • #6 246612
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Teraz mam takie połączenie: SAT + RTV do RS-01 i jednym kablem w "dół" ale nie do gniazdka tylko koniec kabla podpiąłem do rozgałęźnika sygnału antenowego RIE 1/2-F (indukcyjny ekranowany) pasmo 5-860 MHz; tłumienie 3.5dB nie wiem do końca czy to dobre rozwiązanie ale kupiłem go na szybko! Z tego rozgałęźnika (jakby gniazdka) idą kabelki do tunera i telewizora. Jeszcze tylko "wywaliłem" płytkę z anteny RTV i odłączyłem zasilacz (nie wiem czemu robił zakłócenia pomimo symbolu DC przy RS-01) i mam antenę bez zasilacza i łapię na nie p1, p2, cieniutko p3, polsat. a na sat tvn i reszte FTA. Myślałem, że dorobię się dobrego sygnału z anteny RTV i SAT ale niestety gdzieś zawiodłem!!! Ale jestem naprawdę amatorem i wszystko na "chłopski" rozum, ale może wiecie gdzie jest błąd???
  • #7 260245
    samja
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam.
    Sorry za późną odpowiedź, ale miałem kłopoty z netem.
    Błąd tkwi w tym, że podłączyłeś zasilacz przez gniazdko. Praktycznie każde gniazdko powoduje zwarcie do masy napięcia kiedy próbujesz podłączyć zasilacz przez wyjście TV gniazdka (różne cewki i inne elementy wewnątrz gniazda). Jedyny przelot zasilania znajduje się na wyjściu SAT. Dlatego jak już wcześniej pisałem, do zasilania anten naziemnych można w tym wypadku wykorzystać napięcie
    z tunera SAT, lub podłączyć zasilacz przed zwrotnicą TV/SAT (nigdy przez
    gniazdko). Co do zakłóceń, to ciężko coś doradzać kiedy tego nie widzę.Może być wadliwe gniazdko, zwrotnica lub powodem może być zasilacz podłączony przez gniazdko. Inną sprawą są zakłócenia spowodowane nierównymi sygnałami TV i SAT, jak napisał Hiras.
    Najpierw musisz uruchomić całą instalację, a później starać się wyrównać sygnały (tłumiki, wzmacniacze itp).
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie anteny satelitarnej i naziemnej do gniazdka RTV/SAT wymaga zastosowania zwrotnicy (sumatora) TV/SAT, która łączy sygnały z obu anten na jednym kablu. Zwrotnice takie często nie są przystosowane do montażu zewnętrznego, dlatego należy je zabezpieczyć obudową hermetyczną lub umieścić na strychu. Zasilanie anteny naziemnej można realizować poprzez zwrotnicę, jednak wymaga to, aby tuner satelitarny był stale włączony, gdyż pobiera on napięcie zasilające. W praktyce sumowanie sygnałów SAT (950-2400 MHz) i RTV (50-860 MHz) może powodować różnice poziomów sygnału, co wymaga stosowania tłumików regulowanych. Podłączanie zasilacza antenowego przez gniazdko RTV/SAT jest błędem, ponieważ gniazdka często powodują zwarcie napięcia zasilającego antenę. Zasilacz należy podłączyć przed zwrotnicą lub korzystać z zasilania z tunera SAT na wyjściu SAT gniazdka. Przykładowym urządzeniem do sumowania jest rozgałęźnik-sumator RS-01, który posiada wejścia dla SAT i RTV oraz stabilizację napięcia +12V. Do rozdzielenia sygnału na tuner i telewizor można użyć rozgałęźnika antenowego RIE 1/2-F. W przypadku zakłóceń i słabego sygnału konieczne jest wyrównanie poziomów sygnału za pomocą tłumików lub wzmacniaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA