logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bas reflex – różnice w brzmieniu i ustawieniu otworu z przodu vs z tyłu obudowy

einstein30 21 Maj 2006 15:05 1534 3
REKLAMA
  • #1 2648530
    einstein30
    Poziom 10  
    Witam kolegów.Chciałem pogłębić swją wiedzę na temat obudów.Mianowicie są obudowy z otworami z przodu i są z otworami z tyłu.Czym one się różnią...a może niczym?.Dzięki za informacę :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2648543
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Nie różnią sie niczym...no może tylko wyglądem :).Obie te obudowy są typu bass reflex i otwory w obu typach spełniają tę samą funkcję,czyli zmniejszenie ciśnienia i uwydatnienie niskich tonów :)
  • REKLAMA
  • #3 2648675
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Otwór z tyłu jest stosowany, jesli z przodu się nie zmieścił, lub producent chce jeszcze bardziej uwydatnić pasmo basowe.

Otwory nie zmniejszają ciśnienia nie to ich jest zadaniem. Zadaniem ich jak i membrany biernej jest dodanie do charakterystyki głosnika basowego dodatkowego rezonansu, przedłużającego pasmo od strony basu.

No a obudowy się niczym nie różnia tak samo mniej więcej się stroi, te z otworem z tyłu mogą mieć krotsze rurki, ale i tak przekrój rurki dla takiego samego głośnika jest taki sam zarówno jak rury będą z przodu jak i tyłu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 2648737
    einstein30
    Poziom 10  
    Dziękuję...wszystko jasne...zamykam temat :)
REKLAMA