logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór obudowy do subwoofera b-r: różnice w dźwięku i konstrukcji

rkarliko 30 Sty 2007 15:48 1145 4
REKLAMA
  • #1 3506934
    rkarliko
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zabieram się do zbudowania suba do zestawu kina domowego, na którym słucham też muzyki. Przeglądałem kilka komercyjnych konstrukcji i zauważyłem kilka rozwiązań konstrukcyjnych:
    - głośnik umieszczony od dołu ( promieniuje w kierunku podłogi), otwór b-r z przodu - rozwiązanie chyba najczęściej stosowane
    - głośnik i otwór b-r umieszczone od dołu
    -głośnik na jednej z bocznych ścian obudowy, a otwór b-r na drugiej bocznej ścianie - prostopadłej do pierwszej
    -głośnik i otwór b-r na jednej ścianie bocznej.

Czy ktoś mógłby mi opisać czym różnią się te rozwiązania - jak odtwarzają dźwięk, ich wady i zalety. Czy projektując obudowę b-r (chodzi mi teraz głównie o jej wymiary, czyli objętość) należy brać pod uwagę rozmieszczenie głośnika i otworu b-r, czy może nie ma to wpływu na jej wymiary?
  • REKLAMA
  • #2 3508602
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    takie rozmieszczenie ktore podales niema wiekszego wplywu na brzmienie pod warunkiem ze glosnik jest ciety odpowiednio nisko...
    jezeli ma byc glownie do muzyki i jakis konkretny glosnik to lepiej dac go na froncie

przy projektowaniu obudowy musisz brac pod uwage odleglosc tunelu od scian...
  • REKLAMA
  • #3 3509583
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam,

Co do wartości muzycznych tak jak pisał Paweł S.

Konstrukcyjnie - jeśli głośnik czy otwór są od spodu lub blisko ściany trzeba zadbać aby było tam dość miejsca na swobodny przepływ powietrza.
  • REKLAMA
  • #4 3509662
    rkarliko
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    patrykdud napisał:
    Witam,

Co do wartości muzycznych tak jak pisał Paweł S.

Konstrukcyjnie - jeśli głośnik czy otwór są od spodu lub blisko ściany trzeba zadbać aby było tam dość miejsca na swobodny przepływ powietrza.

No właśnie - przeglądając konstrukcje, w których głośnik i otwór b-r promieniują do dołu zauważyłem, że raczej nie ma tam dużo miejsca - jakieś 5÷8 cm od głośnika do podłogi. To chyba raczej niewiele? W tym kontekscie dość miejsca oznacz ile - 10 cm czy 50 cm?

Sorki, może lamerskie pytanie, ale co oznacza że "głośnik jest cięty odpowiednio nisko... " ???
  • #5 3509716
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Dość miejsca to właśnie te 5-8cm, w sprzedaży są nóżki do kolumn wysokie na 2-3cm i takich nie powinieneś stosować jeśli głośnik lub otwór są do dołu.

Subwoofer z założenia jest odpowiednio nisko cięty (100 - 200 Hz), więc nie bardzo rozumiem tę wypowiedź, może kolega Paweł S wyjaśni...
REKLAMA