logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV NOKIA 6363 NICAM - Jak usunąć czarny pasek u góry ekranu?

jaadamek 21 Maj 2006 16:59 2044 7
REKLAMA
  • #1 2648978
    jaadamek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Dostałem TV jak w temacie wszystko działa poprawnie za wyjątkiem czarnego paska u góry ekranu. Rozkręciłem i chciałem odchylaniem V podkręcić ale żadnych potencjometrów nie znalazłem. Czy ktoś wie jak zlikwidować ten pasek? Podpowiedzcie jeszcze jaki dokładnie jest to model, ponieważ na obudowie jest symbol 6363nicam a po rozkręceniu na chassis znalazłem naklejkę 7163 eurostereo ch.2.
  • REKLAMA
  • #2 2649033
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jesli wymiana elektrolitow w ramce nie pomoze to trzeba servis i amp.V.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 2650469
    jaadamek
    Poziom 16  
    Jak wejść w tryb serwisowy? Dodam, że nie mam do niego pilota. Może ktoś wie gdzie można kupić orginalny (może być używany)lub jakiś uniwersalny pasujący do tego modelu.
  • #4 2651999
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    jeśli jest tam TDA8350, to on lubi mieć takie efekty, często pomaga wymiana i nie potrzeba regulacji. tryb: mute-ok(czerwony)-tv
  • REKLAMA
  • #5 2670762
    jaadamek
    Poziom 16  
    Kupiłem pilota RC 1252 zamiennik do TV NOKIA 6363. Wiecie jak przy pomocy tego pilota wejść w tryb serwisowy?
  • #6 2672921
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    weiście w tryb serw.: [I (przycisk: wywołanie osd na ekran)] -> [czerwony (tyczy się txt a jednocześnie pracuje jako zapamiętanie może być oznaczony również jako M)] -> [S (inaczej przycisk którym można wejść bezpośrednio do menu strojenia tv)],
    może też być [mute] -> [M(czerw.)] -> [TV]
    jak to nie pomoże to popdaj symbol procka coś się znajdzie,powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 2678049
    jaadamek
    Poziom 16  
    Dzisiaj zajżę do środka i zobaczę jaki procek tam siedzi. Płyta to eurostereo 2. Jeszcze parę słów o moim pilocie. Przyciski menu, tv itp. opisane zielonym kolorem działają spójnie z innym przyciskiem w żółtej obwódce pod przyciskiem volume -. Zeby wejść do menu trzeba wcisnąć najpierw przycisk menu a potem przycisk siwy w żółtej obwódce i wtedy dopiero włącza się menu na ekranie. Czy w takim przypadku i z tak działającym pilotem możliwe jest wogóle wejście do trybu serwisowego. Proszę o porady jak to zrobić tym pilotem?
    Załączniki:
    • TV NOKIA 6363 NICAM - Jak usunąć czarny pasek u góry ekranu? PILOT.jpg-3.jpg (159.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2680775
    jaadamek
    Poziom 16  
    Podaję wszystko co odczytałem z procesora.
    N. ES 2.1 R01
    XC 410907P
    2C92K
    LZA 09146.

Dodano po 26 [minuty]:

Po kilkudziesięciu próbach udało się wejść w tryb serwisowy.
    Jeżeli ktoś ma taki TV i taki pilot jak na zdjęciu to podaję jak to się robi.
    1. Wcisnąć przycisk [ -/-- ]
    2. Wcisnąć przycisk [ MENU ] i potem siwy z żółtą obwódką
    3. Wcisnąć przycisk [ TV ] i potem siwy z żółtą obwódką

Przyciski wciskamy jeden po drugim w czasie nie dłuższym niż 5s.

Jeszcze jedno pytanie z mojej strony. Znalazłem następujący opis na trafopowielaczu.
    NOKIA
    M10-0x
    45 15
    Może ktoś zna dokładny symbol tego trafa bo mój ktoś cały pokleił i nie mogę nic więcej odczytać, a kwalifikuje się do wymiany. W miejscu gdzie wpisałem x jest jakaś cyfra, ale nie mogłem jej odczytać.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest czarny pasek u góry ekranu w telewizorze NOKIA 6363 NICAM, którego chassis oznaczono jako 7163 eurostereo ch.2. Próby mechanicznej regulacji (odchylanie V) nie przyniosły efektu, a potencjometry regulacyjne nie zostały znalezione. Sugerowano wymianę elektrolitów w ramce oraz ewentualną wymianę układu TDA8350, który może powodować takie artefakty bez konieczności regulacji. Wejście w tryb serwisowy jest możliwe, choć wymaga odpowiedniej procedury i pilota. Dla pilota RC 1252 (zamiennik do NOKIA 6363) opisano sekwencję wejścia do trybu serwisowego: wcisnąć kolejno przyciski [-/--], [MENU], szary przycisk w żółtej obwódce, następnie [TV] i ponownie szary przycisk, wszystko w czasie do 5 sekund. Procesor w telewizorze to N. ES 2.1 R01 XC 410907P 2C92K LZA 09146. Dodatkowo pojawiło się pytanie o dokładny symbol transformatora M10-0x 45 15, który kwalifikuje się do wymiany, lecz jest częściowo nieczytelny z powodu uszkodzenia naklejki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA