logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani napęd elektryczny 12V/24V do gokarta 100kg?

Adas19 21 Maj 2006 17:40 1395 1
REKLAMA
  • #1 2649129
    Adas19
    Poziom 2  
    Mały(15lat)ma gokarda. Taki se duży dosyć i waży ze 100kg. Chciałbym zrobić napęd elektroniczny na 12V lub 24V. Oczywiście przez jakąś przekładnię. Co mi radzicie skonstruować? I dodam, że nie chce wydawać na to pełno siana. Pomyślałem, żeby podłaczyć silnik od rozrusznika ale on jest wolnoobrotowy i źre prądu pełno no i koszt... :|

Dodam, że jest możliwość zrobienia porządnej przekładni np. 15biegów lub nawet 20 :D bo jestem mechanikiem samochodowym.

Chcę zrobić napęd elektroniczny bo na pedały jak teraz jest to ciężko chodzi i na dodatek porusza się wolniej niż żółw. Silnik spalinowy odpada! i nie pytać dlaczego!

Z GÓRY DZIĘKI!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2649229
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Hmmm...No to tak całkiem tanio to się chyba nie da....bo będziesz potrzebować akumulator który ma sporo Ah. To już jest spory wydatek. Teraz silnik. Nie wiem jakie są Twoje możliwości... No i zależy jaki to ma byc silnik na prąd stały czy zmienny...jak na zmienny to tzreba by falownik zrobić. Może silnik od pralki się na da :D Przy odpowiednim przełożeniu gokart będzie bezpiecznym pojazdem ;)
REKLAMA