logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa subwoofera BP 4th na głośniku Noname 888 20 cm – wskazówki i sugestie

macio8888 22 Maj 2006 06:38 2522 21
REKLAMA
  • #1 2650826
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam!
    Mam głośnik noname 888 20cm i chciałbym zrobić na nim jakiegoś subika. Ma to być konstrukcja experymentalna i dydaktyczna ponieważ suba w domu już mam. Myślałem, zeby może go wsadzić w BP 4th?? Prosze o jakieś porady i sugestie. Z góry dziękuje:)
    pozdrawiam macio8888
  • REKLAMA
  • #2 2650843
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Obojetnie jaka bude bys zrobil to ten glosnik bedzie gral tragicznie. Nie lepiej dolozyc te 49zł + przesylka i kupic np. stx 22-120-8-SS. Moim zdaniem jak juz sie tak upierasz zrobic obudowe pod ten glsonik to daj ze 20L i najlepiej zamkniejta. Wytlum gabka lub watolina ale moim zdaniem to tylko strata czasu nad takim projektem :(
  • Pomocny post
    #3 2651209
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    glosniki 20 cm 888 to koszt 20 zl 25cm kolo 30 30cm chodza po 40

glosnik dupa
    ale jak kogos niema kasy na nic leprzego - co ma zrobic ?

odobiscie 20 cm ladowalem w 20 l zamknieta
    25 cm 25 l zamknieta
    30 cm kolo 30 zamknieta i br 35 l 1x7,5cm X 8 - w domu jest wyczuwalne ostre podbarwienie w okolicy 80 hz jednak w samochodzie to brzmii duzo lepiej.

co do samego kombinowania z tym glosnikiem to szkoda czasu i kasy

stosowanie glosnika w domu mija sie z celem , jedynie w samochodzie jakos on zagra

taki glosnik zasluguje jedynie na stare meble wiec jedyny koszt to ewentualny terminal i kawalek kabla skrajny koszt 5 zl , nielicze kleju do obudowy wkreto i gabki do wytlumienia z jakiegos materaca .. to zawsze sie najdzie lub zdobedzie

no tragicznie to tak niegra jak sie ktos postara to bedzi tylko slabo gral (czyli superj jak na swoje mozliwosci) . poczatkujacy niech sie ucza na 888 jak skatujesz czy uszkodzisz przy robocie to nie szkoda ... znam duzo ludzi co kupuja x drogie glosniki na 1 konstrukcje smuca sie bo to nie gra ... albo mowia ze zly wzmacniacz bo glosnik napewno rewelacja ?

z niemal * kazdego glosnika da sie cos zrobic tylko trzeba sie troszke postarac - czlowiek robiacy obudowe na oko napewno nie zrobi nic ciekawego

Problem 888 ktory jest bez parametrow .. pamietam ludzie probowali go miezyc na 3 golniki nawet podobne parametry byly ... ale jak ktos niema dostepu do takiego pomiaru , a w domu sam nie potrafi jest skazany na obudowe zamknieta ......

obudowa zamknieta byla ju wielokrotnie opisywana przez kolegow na forum jaki problem glosnikow 888 i budowy do nich pudel ... jaki ogolnie budowy skrzyn do glonikow bez parametrow ...

polecam przycisk szukaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php

*- sa glosniki z kturych autentycznie nic sie nie zrobi :)
  • #4 2651258
    macio8888
    Poziom 22  
    Witam!
    Ja ten głosnik to nawet nie wiem skad mam a lezy na polce wiec pomyslałem, ze moze byc cos ciekawego na nim zrobił. Mam juz w domu suba na 2xARN266 a z tego 888 chciałem zrobic cos innego. Myslałem, zeby go w BP wsadzić, jak myslicie jak to moze zagrać??
    pozdrawiam macio8888
  • #5 2651344
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    widze ze ten temat sierozpadnie. Chlopie ty chesz zrobic bude jak nie znasz parametrow skrzyni opanuj sie !! Wywal ten glosnik do smieci lub sspal i daj sovie spokoj. Uzbieraj ze 200zł na glosnik a nie bedzie tu pisac o jakims 888 :D:D:D moze 666 :)
  • REKLAMA
  • #6 2651583
    macio8888
    Poziom 22  
    pisałem, ze mam suba na 2xARN226 wiec ja to chce zrobić tylko w celach dydaktycznych(podszkoolenie sie troche w stolerce: frezy etc.)
    Chciałem tylko porade w jaka pojemnosc mozna to wsadzic zeby jakos grało.
    pozdrawiam macio8888
  • #7 2651975
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Jeżeli chcesz podszkolić stolarkę to wsadź go w 30l zamkniętą, wygłusz na max i... płacz :D
  • #8 2652627
    macio8888
    Poziom 22  
    Mówisz, ze aż tak źle będzie "grał", ze się popłacze??
    A jakbym zrobił bude 30l to co bym pozniej zamiast tego 888 mogł do niej wsadzić(chodzi mi o niedrogie przetworniki)??

pozdrawiam macio8888
  • REKLAMA
  • #9 2652664
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    nie przejmuj sie opiniami typu "bedziesz plakal" kazdy glosnik jakos bedzie gral, napewno nie wyczujesz basu na klacie i nie zrobisz budy BR bo nie masz parametrow. wsadz go do zamknietej 25L lub 30. wytlum go dosc dobrze i zobacz jak gra, jezeli nie zejdzie ci nisko to mozesz jeszcze napakowac do niego wytlumienia. zawsze jak sie nie spodoba to glosnik mozesz sprzedac w tym przypadku za piwo lub 2. a bude wykozystac do czegos innego. Ja mam takie przekonanie ze jesli czegos nie slyszalem to sie nie wypowiadam czy to szajs czy nie jak to robią niektorzy uzytkownicy. fakt nie moze to byc hi-end ale to nie skazuje go na porażke.
  • #10 2654374
    Kry_H
    Poziom 21  
    Cytat:
    Ja mam takie przekonanie ze jesli czegos nie slyszalem to sie nie wypowiadam [...] jak to robią niektorzy uzytkownicy.

Ja się wypowiadam ponieważ słyszałem kilka konstrukcji z głośnikami tego "wspaniałego" producenta i bas zawsze był męczący, dudniący i nigdy nie słyszałem z tych głośników niskiego basu.
    Z resztą nad czym tu się zastanawiać, przecież to są chyba głośniki gorsze od Alpharda...

Cytat:
    Mówisz, ze aż tak źle będzie "grał", ze się popłacze

Powiedziałem to z ironią... Popłakałbyś się gdybyś za ten głośnik dał 1000zł :D

Cytat:
    A jakbym zrobił bude 30l to co bym pozniej zamiast tego 888 mogł do niej wsadzić(chodzi mi o niedrogie przetworniki)??

Z tańszych przetworników to coś z STX-a lub Tesli (jakiegoś ARN-226-xx-x). Mnie osobiście, w zamkniętejobudowie, bardziej odpowiada brzmienie Tesli.

Pozdrawiam.
  • #11 2655764
    macio8888
    Poziom 22  
    No własnie mam suba na tesli ARN226 (x2 w jednej budzie) i gra to całkiem miło:)
    Głosnik dostałem za friko juz kupe czasu temu, ale sobie o nim teraz przypomniałem i myslałem, zeby coś zrobić na nim.
    Zawsze pozniej mozna na allegro wystawić;)

A tak offtopic: ile mogłbym wziasc PLN za mojego suba na 2xARN226 ??
  • #12 2657537
    Kry_H
    Poziom 21  
    Zależy jak wyglądała by skrzynka. Jak wiesz głośniki nie są zbyt drogie.
    Jakbyś pożądnie zrobił i ładnie wykończył to za 150zł mógłbyś sprzedać.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 2659849
    ktm
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Panowie nie zniechęcajcie do budowy amatorskich konstrukcji!!! Najwięksi zaczynali od "papierowych" głośników!!!Ciągle słyszę o stx-ach i różnych tam-a co to jest? Jeśli gościu chce zbudować sobie coś na bazie 888 to niech buduje-Zachęcam! Czy słyszał ktoś ten głośnik w obudowie o ściankach gr 45mm ze zrobionym wewnątrz "Matrixem"?
  • #14 2660416
    Hubertum
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Miałem kiedyś ten głośnik 888 20 cm to przy wieży technics o mocy 2x35 wat poszedł z dymem.
  • #15 2660425
    macio8888
    Poziom 22  
    Witam!
    Ktm, o jakiego Matrixa Ci chodzi?? niebardzo wiem co to jest.
    I zaznaczam, ze nie jest to moja pierwsza konstrukcja.
    Jakie wymiary skrzyni polecacie?? czy te 35x35x35 cm będzie dobre?? bo słyszałem(a raczej czytałem), ze nie powinno się robić takich obudów.
    pozdrawiam macio8888
  • #16 2660558
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    ahh chodzi o fale stojące.. nie przejmuj sie nimi w tak malej obudowie. zrob szescian i bedzie ok/ 29L powinno byc ok.
  • #17 2660643
    ktm
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    macio8888-buduj i eksperymentuj! Jeśli efekt Twojej pracy Cię zadowoli to jest dobrze.Ludzie różne rzeczy piszą ,a dobrze napisał darkone i takie opinie powinieneś przedewszystkim czytać.Niewielu ludzi może pochwalić się "mierzalnymi"sukcesami w dziedzinie budowy zestawów głośnikowych.Ja mimo 20 letnich doświadczeń w budowie takich zestawów do nich się nie ośmielam zaliczać.Żeby zbudować zestaw o dobrych parametrach potrzebne jest zaplecze techniczne warte od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych i więcej.Z głośnikami jest jak z dziełami sztuki jednym się podobają a innym nie.Każdy głośnik jest zrobiony dla indywidualnego odbiorcy a nie dla tysięcy!O tym musisz pamiętać! Dlaczego nikt nie napisze jak ważny jest materiał potrzebny do takiej konstrukcji tak jak grubość płyty mdf czy jaki powinien być użyty kabel(niewłaściwy zmienia brzmienie głośnika)itd.Nawet pomieszczenie w którym będzie używany ma wpływ na odsłuch.Zyczę powodzenia w poszukiwaniach dźwięku odpowiadającego Twoim uszom-reszta się nie liczy!Pozdrawiam!
  • #18 2661337
    Kry_H
    Poziom 21  
    Cytat:
    czy jaki powinien być użyty kabel(niewłaściwy zmienia brzmienie głośnika)

No bez przesady!!! Nie mówmy o zmianie brzmienia w takiej konstrukcji z takim przetwornikiem przy użyciu nie odpowiedniego kabla. :roll:
    Z resztą jak kabel nie jest za cienki, za długi i nie jest wykonany z jakiejś zanieczyszczonej miedzi to nie ma szans żeby jakkolwiek wpłynął na dźwięk. Nie wierzę w to.
  • #19 2674912
    macio8888
    Poziom 22  
    Wielkie dzięki Panowie za odpowiedzi. Suba zrobie o wymiarach 35x35x35 cm. Mysle, ze to będzie najlepsze rozwiązanie.
    pozdrawiam macio8888

Temat zamykam.
  • #20 2675206
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    kuzyn ma cos takiego robionego paczka 30X30X50 glosnik bez zadnych parametrow wychodzi paczka 45 litrow czy nie za duza jak na glosnik 25 cm?? to do auta oczywiscie br 7 cm wlozyć tak?? a jaka dlugosc zeby byl dosc niski przyjemny basik ale i do techno sie nadawal, slyszalem ze lepiej zeby br byl z boku niz z tylu co radzicie ?? prosze o pomoc
  • #21 2675553
    macio8888
    Poziom 22  
    to czy B-R z przodu, z tyłu, z boku, z dołu czy jeszcze gdzieś indziej to nie ma znaczenia.
    W dziale akustyka jest przyklejony post o strojeniu B-R na ucho. Poczytaj tam troche.
    pozdrawiam macio8888
  • #22 2676901
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Temat wyszczegolniony, prosze sie rozgladac na forum przed zalozeniem tematu tego typu!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera na bazie głośnika noname 888 o średnicy 20 cm, z zamiarem wykonania konstrukcji eksperymentalnej i dydaktycznej, gdyż użytkownik posiada już subwoofer na głośnikach Tesla ARN226. Uczestnicy forum podkreślają, że głośnik 888 ma słabe parametry i nie zapewni dobrego basu, szczególnie w zastosowaniach domowych, a jego brzmienie jest często określane jako męczące i dudniące. Zalecane jest wykonanie obudowy zamkniętej o pojemności około 25-30 litrów, dobrze wytłumionej, najlepiej w formie sześcianu (np. 35x35x35 cm), co pozwoli na eksperymenty stolarskie, choć efekt dźwiękowy będzie ograniczony. Wskazano, że brak parametrów głośnika uniemożliwia precyzyjne strojenie obudowy bass-reflex. Alternatywnie polecano zakup lepszych głośników, np. STX 22-120-8-SS lub Tesla ARN226, które oferują lepsze brzmienie w zamkniętych obudowach. Poruszono także kwestie wpływu materiałów konstrukcyjnych i kabli na dźwięk, z różnymi opiniami na ten temat. Wątek zamknięto z decyzją o budowie subwoofera o wymiarach 35x35x35 cm, traktowanego jako projekt edukacyjny i eksperymentalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA