logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne odłączanie monitora VGA podczas pracy komputera - czy to ryzykowne?

silgar 22 Maj 2006 12:03 10582 8
REKLAMA
  • #1 2651505
    silgar
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Słyszałem że podłączanie i odłączanie monitora podczas pracy grozi uszkodzeniem karty graficznej. Czy to prawda? Chodzi o złącze VGA.
  • REKLAMA
  • #2 2651580
    Espablo
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Oczywiście robić się tego nie zaleca, ale można to zrobić. Mnie to udało się nawet kilka razy (zaznaczam, że przez przypadek i nic wielkiego się nie stało) co nie znaczy, że tak można bezkarnie robić.
  • REKLAMA
  • #3 2651599
    mirek1g
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Wyłącz monitor a później dopiero kabel sygnałowy. Przy podłączaniu rób odwrotnie najpierw sygnał potem zasilanie. Czy szkodliwe? Jeżeli robisz to ostrożnie to raczej nie. Na tej zasadzie działają przełączniki jeden monitor, jedna klawiatura, jedna mysz - wiele komputerów. Rozbierałem go tam są zwykłe klucze. Przy dwóch serwerach mam stary compaczany przełącznik mechaniczny. Działa bez zarzutu, nic sie nie zepsuło a przełączaliśmy setki razy.
  • #4 2651834
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Napiszę tak - naprawiam monitory (i nie tylko ja) i komp jest cały czas włączony - nie zdarzyło mi się jeszcze uszkodzić grafiki podczas podłączania i odłączania kabla sygnałowego.
    Owszem istnieje takie ryzyko (stany nieustalone), ale w szanujących się monitorach szyny sygnałowe są zabezpieczone przed ew. przepięciami za pomocą diod zenera.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2652636
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Ja też tak robię. Trzeba pamietać tylko o tym, żeby podłączać lub odłączać od kompa w chwili gdy monitor jest odłączony od sieci. Dobrze też jest też, przed podłączeniem, dotknąć masą wtyczki do masy kompa.
    Nie uszkodziłem jeszcze żadnej karty. Co najwyżej wyrobiły się gniazda w karcie od częstego wtykania, ale to inny problem.
  • #6 2666953
    paavo6
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    czesc.a mi sie wlasnie zepsulo w taki sposob.podlaczalem plazme przez DVI->HDMI wlaczony komp i plazma.teraz nie ma czerwonego koloru w plazmie tylko na tym wejsciu HDMI,S-video dziala.obydwa wyjscia z karty dzialaja prawidlowo(sprawdzalem innym monitorem z przejscowka DVI-RGB)teraz nie wiem czy to kabel DVI-HDMI sie schrzanil czy plazma?ktos cos doradzi?
  • #7 2667666
    bartek243
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    przy wspólnej masie komputer monitor nic nie powinno się stać sam już dużo razy to robiłem i ok najważniejsza jest wspólna masa
  • REKLAMA
  • #8 2668663
    paavo6
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    paavo6 napisał:
    czesc.a mi sie wlasnie zepsulo w taki sposob.podlaczalem plazme przez DVI->HDMI wlaczony komputer i plazma.teraz nie ma czerwonego koloru w plazmie tylko na tym wejsciu HDMI,S-video dziala.obydwa wyjscia z karty dzialaja prawidlowo(sprawdzalem innym monitorem z przejscowka DVI-RGB)teraz nie wiem czy to kabel DVI-HDMI sie schrzanil czy plazma?ktos cos doradzi?

a czy moze mi ktos doradzic jak znalezc usterke w moim przypadku?
  • #9 2668918
    Kaool
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    ja odłanczałem monitor tylko ze miała zxłacze DVI i nic nie stało oczywiście wczesniej wyłaczyłem monitor.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączanie i odłączanie monitora z interfejsem VGA podczas pracy komputera jest generalnie odradzane, ale w praktyce często nie powoduje uszkodzeń karty graficznej, jeśli wykonuje się to ostrożnie. Zaleca się wyłączanie monitora przed odłączeniem kabla sygnałowego oraz podłączanie kabla sygnałowego przed włączeniem zasilania monitora. Kluczowa jest wspólna masa między komputerem a monitorem, co minimalizuje ryzyko przepięć. W monitorach stosowane są zabezpieczenia, takie jak diody Zenera, chroniące linie sygnałowe przed uszkodzeniami. Częstym problemem jest natomiast zużycie gniazd w karcie graficznej od częstego wtykania i wyjmowania wtyczek. W dyskusji pojawił się także przypadek uszkodzenia sygnału kolorów przy podłączaniu plazmy przez przejściówkę DVI->HDMI podczas pracy urządzeń, co może wskazywać na uszkodzenie kabla lub monitora, a nie samej karty graficznej. Podsumowując, bezpieczne odłączanie VGA wymaga wyłączania monitora i zachowania ostrożności, ale ryzyko uszkodzenia karty jest niskie dzięki zabezpieczeniom sprzętowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA