logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy tak bezkarnie moge sobie odłączyć i przełączyć...?

soldi 29 Mar 2006 11:14 1026 9
REKLAMA
  • #1 2470380
    soldi
    Poziom 11  
    Witam,
    Chciałem się dowiedzieć, czy w czasie pracy komputera można ot tak sobie odłączyć monitor nie narażając karty graficznej na zepsucie. Wyczytałem już, że tak.
    Ale interesuje mnie jeszcze, jak to jest z klawiaturą i myszką (PS2)?
    Słyszałem o przypadku uszkodzenia płyty głównej podczas podłączania klawiatury.
  • REKLAMA
  • #2 2470399
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Zdażało mi się kilka razy tak zrobić i nic się nie stało. Ale trzeba uważać aby na odwrót nie podłączyć klawiatura/mysz raz padł mi kontroler po takiej niechcącej zamianie.
  • #3 2470512
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    W firmie w ten sposób podłączam się do serwera, który standardowo nie ma podpiętego monitora ani klawiatury/myszy (PS2)... robiłem tak ze 100 razy i nic złego nigdy się nie stało. Ten sam sposób kilkukrotnie wypróbowałem na innych komputerach, chociaż z większą obawą;) Wydaje mi się (z doświadczenia), że jeśli robi się to starannie (bez np. szarpania i przeginania wtyczki/gniazda na boki) to nie powinno się nic stać.
  • REKLAMA
  • #4 2470827
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Wielokrotnie robiłem tak z klawiaturami i myszkami (zarówno optycznymi jak i zwykłymi kulkowymi) i nic złego się nie stało. A co do monitora, to raz zdarzyło mi się podłączyć go do pracującego akurat komputera - ale i tym razem na szczęście nic nie poszło z dymem :-).

Osobiście jestem przeciwny takim praktykom, no ale jeżeli nie ma innego sposobu, to można zaryzykować.
  • REKLAMA
  • #5 2472183
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Monitor mozna tak podlaczac. Port klawiatury uszkodzilem przy przypadkowym wyjeciu wtyczki,
  • #6 2472298
    dalmatyn
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Słyszałem o przypadkach upalenia kontrolera PS2 na starszych płytach, ale mi się jeszcze to nie zdarzyło. Za to zależnie od systemu operacyjnego i sprzętu podpięta klawiatura (do działającego już kompa) nie zawsze widziana jest przez system. Co do monitora robię tak notorycznie i nie zdarzyło mi się nic szczególnego. Czasm trochę iskrzy na masie, ale to nic. ;)
  • #7 2472444
    mdx
    Poziom 12  
    Przez takie przepinanie monitora na szybko wypaliłem kiedyś w firmie jakiś scalak odpowiedzialny za kolory - brakło niebieskiego na stałe. Prawdopodobnie to wina ładunków elektrostatycznych. Firmowy elektronik wyliczył koszt naprawy na 4zł ;) ale od tego czasu i tak staram się unikać takich metod.
    Aha i jeszcze równoległy port wyjarałem (ale wtedy to wlutowywałem się na żywca w płytkę ;) ).
    Tak więc radzę unikać przekładania kabli przy włączonym sprzęcie...
  • REKLAMA
  • #8 2472705
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Przy podłączaniu i odłączaniu urządzeń jedno z nich musi być WYŁĄCZONE. Więc jeżeli przd operacją podłączania i odłączania monitor będzie wyłączony, to nic się nie stanie.
  • #9 2473345
    soldi
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo, dokładnie o to mi chodziło :)
  • #10 2473405
    darek31
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam. Serwisowałem kiedyś monitory. Podłączyć można włączony i wyłączony monitor bez obawy no chyba że ma się wyjątkowego pecha.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączanie i odłączanie monitora podczas pracy komputera jest zazwyczaj bezpieczne i nie powoduje uszkodzenia karty graficznej, choć zdarzają się przypadki uszkodzeń spowodowanych ładunkami elektrostatycznymi. W przypadku klawiatur i myszy PS/2 ryzyko uszkodzenia portu lub kontrolera istnieje, zwłaszcza przy nieostrożnym podłączaniu lub zamianie wtyczek. Niektóre starsze płyty główne mogą ulec uszkodzeniu kontrolera PS/2 podczas podłączania urządzeń na włączonym komputerze. Zaleca się ostrożność, unikanie szarpania i podłączanie urządzeń przy wyłączonym sprzęcie lub monitorze. System operacyjny może nie zawsze wykryć klawiaturę podłączoną do działającego komputera. Praktyka ta jest stosowana w środowiskach serwerowych, gdzie brak monitora i klawiatury jest normą, jednak mimo to lepiej unikać przekładania kabli na gorąco.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA