logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w radiu President Harry w ciężarówce 24V, problem z reduktorem napięcia

michael86 22 Maj 2006 18:56 1362 1
REKLAMA
  • #1 2652794
    michael86
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem z radiem President Harry, jest ono zainstalowane w samochodzie ciężarowym o instalacji 24V, dlatego też mam zainstalowany reduktor napięcia do 13.5V.(Już kiedyś musiałem w nim wymienić diodę shottkyego na wyjściu-była przebita). Kiedys jak wyłączałem hebel właśnie w tym zasilaczu wystrzelił kondensator na wejściu układu (0.22µF/50V). Po wymianie i zamontowaniu stabilizatora daje on na wyjściu ok 13.9V. Radio od tamtej pory zachowuje sie dziwnie, podczas nasłuchu po pewnym czasie zaczyna wydawać z siebie, na początku co raz szybsze a potem regularne trzaski. Ich głośność i częstość nie zależy od głośności czy regulacji pokrętłami automatycznej regulacji wzmocnienia i trzasków . Nadawanie działa (kontrolki się świecą, SWR pokazuje nadawanie) ale nikt nie odpowiada na wezwanie. Odbiór jest możliwy ale o wiele cichszy niż powinien. Po zasileniu radia z zewnętrznego zasilacza, okazało się, że trzaski nikną po obniżeniu napięcia zasilania do 12V, a ich częstość zwiększa sie wraz ze wzrostem napięcia.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2672150
    michael86
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Z problemem poradziłem sobie samodzielnie. Dla tych którzy bedą mieli podobny problem dodam, że wymieniłem tylko wzmacniacz foni TDA1905, jest on zasilany bezpośrednio z napięcia 13.5 i podczas przebicia został on uszkodzony. Podejrzewałem również uszkodzenie stabilizatora 7208 i diody wejsciowe zabezpieczającej przed błądną polaryzacją zasilania jednak przypószczenie się nie sprawdziły.
    W zasilaczu dioda na wyjsciu okzała się diodą zenera (na schemacie dostarczonym przez producenta błędne oznaczenie) na 16V pełni ona funkcej zabezpieczenia przez zbyt wysokim napięciem.
    Pozdrawiam
REKLAMA