logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera przy instalacji Windows XP na ECS P6VAP-A+

wojtekjp 22 Maj 2006 21:42 1134 8
REKLAMA
  • #1 2653443
    wojtekjp
    Poziom 11  
    Mam dziwny problem, próbuje zainstalowacem windows xp na może nienajlepszym komputerze(płyta ECS P6VAP-A+, procek Pii 1 GHz, 256 RAM) i tu sie zaczynaja schody - omputer wstaje z CD pokazuje pierwszy komunikat (cos o testowaniu sprzętu) i następnie restartuje sie kompute i tak w kółko. Nie jest to wina płyty CD (oryginał i to kilka egzemplaż, próbowałem także z serwer 2003). Możktos mi pomoże gdzie szukac przyczyny. Acha BIOS jest najnowszy jaki istnieje do tej płyty 1,5b

Proszę poprawić błędy w poście
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 2653511
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    rutynowo bym zaczol od sprawdzenia pamięci(np memtestem) potem dysku
  • REKLAMA
  • #3 2653624
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    albo wyjmij jedną jeśli masz 2
    na 128 powinien się instalować
    problemem może być też karta grafiki,dysk,zasilanie,chłodzenie[słabe]itd.
  • REKLAMA
  • #4 2653676
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Spróbuj sprawdzić w BIOS-ie temperaturę procesora, może to jest przyczyna? Zmierz napięcia zasilania, sprawdź, czy radiator na procesorze nie jest zakurzony?.

Pozdrawiam.
  • #5 2653707
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam- a czy jak po restarcie pojawia sie mrugajacy kursor w lewym rogu lub jest tylko czarny ekran tak jak by komputer na coś czekał. I jeszcze jedno a czy instalowałeś np: system 98(tylko dla próby ) na tej płycie . Bo nie jestem pewien , ale miałem zainstalowaś system na takiej płyciepłyt(firma) i nie pamiętam oznaczeń ale to nie była nowa płyta i nie wiem czemu ale nie chciała przyjąć systemu Xp.
    Pozdrowienia .
  • #6 2653761
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Ja bym proponował od nowa zrobić partycje na dysku, albo chociaż sformatował partycję c.
  • REKLAMA
  • #7 2654044
    slawecki
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Niedawno walczyłem z instalacją XP na starym komputerze z płytą (sprawną) wymontowaną z Compaq Deskpro (płyta chyba Intela) na Chipsecie 440BX. PII 400MHz, 256 Ram i grafika GF 440 AGPx2. Dochodziła instalacja do pewnego momentu (już nie pamiętam dokładnie do którego) i pojawiał się błąd stopu. Próbowałem instalować XP Pro SP2. Kombinowałem różne ustawienia Biosu, różne dyski, różne pamięci RAM i cały czas to samo. Dopiero zainstalował się XP Pro ale bez SP. Później system zaktualizowałem do SP2 i działa poprawnie. No oczywiście wydajność jest adekwatna do sprzętu..
  • #8 2654120
    R_O_Y
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam!
    Zetknąłem się również z podobnym przypadkiem podczas próby zainstalowania W xP HE tym razem na nowiusieńkiej płycie głównej z prockiem P4 i 2 x 256 MB RAM. Również pojawiał się błąd stopu, a to że coś nie tak z RAMem, a to jakieś błędy zapisu BIOSu, kilka prób i zero efektu m.in. format itp. Jak się później okazało W xP był w wersji OEM i był sprzedany z płytą główną pod Athlona. Niestety tamta płyta padła - dzwoniłem do Microsoftu i instalke można sobie na lusterku w samochodzie powiesić - nic nie da się zrobić.
    Pzdr.
  • #9 2654320
    wojtekjp
    Poziom 11  
    No chyba jest coś z instalkami i serwera2003 i XP bo Win2000 startuje dalej .
    Czy może Microsoft ma jakąś list sprzetu którego nie obsługuje.
    Chociaż próbowałem też na innej płycie NMC z athlonem 700 na której wcześniej instalowałem juz XP pro i działał a teraz to samo - ciągły restart.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ciągłego restartu komputera podczas instalacji systemu Windows XP na płycie głównej ECS P6VAP-A+ z procesorem Pentium II 1 GHz i 256 MB RAM. Instalacja uruchamia się z płyty CD, wyświetla komunikat o testowaniu sprzętu, po czym następuje restart i cykl się powtarza. Użytkownik wykluczył uszkodzenie nośnika instalacyjnego, próbował także instalacji Windows Server 2003, która wykazuje ten sam problem, natomiast Windows 2000 uruchamia się poprawnie. BIOS płyty jest zaktualizowany do wersji 1.5b. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie pamięci RAM (np. memtestem), dysku twardego, temperatury procesora, napięć zasilania oraz stanu chłodzenia. Zalecano także testowanie instalacji na pojedynczej kości RAM, formatowanie partycji lub utworzenie nowych partycji. Wskazano możliwe problemy z kartą graficzną, zasilaniem lub kompatybilnością sprzętową. Jeden z użytkowników opisał podobne problemy z instalacją XP na starszym sprzęcie z chipsetem 440BX, gdzie instalacja działała dopiero bez Service Pack 2. Inny przypadek dotyczył wersji OEM Windows XP niezgodnej z płytą główną, co powodowało błędy stopu. Autor podejrzewa, że Microsoft może mieć listę nieobsługiwanego sprzętu, gdyż problem występuje również na innej płycie z procesorem Athlon 700 MHz, gdzie XP wcześniej działał, a teraz również powoduje ciągłe restarty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA