logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-6BX7 wyłącza się podczas instalacji Windows XP – restart na niebieskim ekranie

wojtekwesol 22 Sie 2006 17:03 1791 18
REKLAMA
  • #1 2941444
    wojtekwesol
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z zainstalowaniem systemu XP.Problem polega na tym że komputer się wyłącza. Po wybootwaniu CD wszystko przebiega ok do momentu przejścia na następną(niebieską) plansze,komputer się wyłącza.
    Mój zestaw to:

Płyta Główna:GA-6BX7
    Procesor PIII 750
    Pamięć DIM 512
    Karta Graficzna GeForce 2 MX400
    Zasilacz CRS 300W

Sprawdziłem pamięć Memtestem okazała się sprawna, napięcia w zasilaczu(CRS 300W) są w normie. Dawniej można było system zainstalować bez problemów teraz już nie.
  • REKLAMA
  • #2 2941543
    pipanol
    Poziom 15  
    ja i tak jednak obstawiam pamieci .. jeslui mozesz wsac jakas inna kostke i zobacz jeszcze raz. mialem dokladnie taka sama sytuacje i ddr 512 oposzla do kosza ..
  • REKLAMA
  • #5 2941557
    jck85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Popróbuj najpierw zainstalować jakąś inną wersje systemu lub ten sam ale z innej płyty! sformatuj dysk przed instalacją! Jeżeli to nie pomoże popróbuj różnych konfiguracji sprzętowych! Być może mimo wszystko problem tkwi jednak w pamięci ram mimo iż program wykazuje iż jest sprawna! jeżeli masz więcej niż jedną kość popróbuj wyjąć raz jedną raz drugą. Dobrze by było także posprawdzać pokolei wszystkie komponenty na innym sprawnym komputerze! Ja miałem podobny problem najpierw komputer się bardzo często resetował albo pojawiał się niebieski ekran tak przy pracy jak i niekiedy samym starcie systemu. instalowałem system prawie co dzień nie wiedząc o co chodzi aż w końcu zaczęły wyskakiwać przeróżne błędy przy instlacji choć płyta cd była sprawna! cd-rom tez! inne wersje różnych systemów również nie dały się zainstalować. Nawet w serwisie długo nie potrafili mi pomóc. Dopiero jak wymienili płyte główną i ram wszystko wróciło do normy. Przypuszczam że mogło to spowodować jakieś spięcie z wadliwej karty TV jednak nikt mi przyczyny nie podał. Popróbuj tak jak mówiłem!
  • REKLAMA
  • #6 2941929
    wojtekwesol
    Poziom 13  
    Zmierzyłem napięcia miernikiem z obciążeniem i napięcia są ok:

3.4V
    +12.1V
    12.1V
    5.1V
    Napięcia wahają się o 0.1V,sprawdziłem również pamięć Memtemstem,skanowałem około 50min i wszystko było dobrze.
  • #7 2941944
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    50 minut to trochę mało jak na pełny test pamięci.
    Co z kondensatorami i temperaturą?

Dodano po 1 [minuty]:

Procesor nie jest przypadkiem podkręcany?
  • #8 2942017
    wojtekwesol
    Poziom 13  
    Kondensatory na napuchnięte nie wyglądają ,temperaturę sprawdziłem EVEREST
    Temperatura Procesora: 37°C
    Temperatura Płyty Głównej 40°C

Procesor nie jest podkręcony
  • #9 2942164
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Zmień taśmę IDE i przetestuj pamięć, ale tym razem porządnie.
  • REKLAMA
  • #10 2942800
    wojtekwesol
    Poziom 13  
    Podmieniłem taśmę IDE oraz przeskanowałem pamięć (test trwał 2godziny) Pamięć jest dobra. Ale nadal są takie objawy jak były.
  • #11 2942878
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdź na innym zasilaczu.
  • #12 2943285
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    a może zacznijmy od tego czy masz pirata czy oryginał ? , pozatym wydaje mi sie ze 750 to troche za mało dla xp , uruchomić się oczywiscie uruchomi ale nie będzie to komfortowa praca bo xp zeżre dużo zasobów , proponowałbym win2k (2000) , to jest prawie xp tyle że bez wodotrysków
  • #13 2943304
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    badboy84 napisał:
    a może zacznijmy od tego czy masz pirata czy oryginał ?

Prosze o uzasadnienie dlaczego tak właśnie zachowuje się Windows "pirat". Szczególnie w świetle stwierdzenia z postu otwierającego temat:
    wojtekwesol napisał:
    Dawniej można było system zainstalować bez problemów teraz już nie

Wynikałby z tego, że nośnik optyczny (CD-ROM, jak sądzę) skruszony po czasie jakimś doszedł do wniosku, że od teraz jest pirat i będzie się inaczej instalował.
    badboy84 napisał:
    pozatym wydaje mi sie ze 750 to troche za mało dla xp , uruchomić się oczywiscie uruchomi ale nie będzie to komfortowa praca bo xp zeżre dużo zasobów , proponowałbym win2k (2000) , to jest prawie xp tyle że bez wodotrysków

Czyżbym żle widział temat wątku? To my dyskutujemy na temat jaką wersję Windows zainstalować?
  • #14 2943325
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Parę razy zdarzyło mi się ze przyczyna takiego zachowania była karta grafiki sprawdź czy przypadkiem mocno się nie grzeje a najlepiej ja podmień, przydało by się też sprawdzić twardziela.
    Próbowałeś formatować dysk, jeśli nie to zrób to i zobacz czy wykona format bez problemów. Bo z tego co napisałeś to problem pojawia się przy kopiowaniu plików z Cd na Hdd, choć nie można wykluczyć że uszkodzony jest napęd Cd, parę dni temu robiłem kompa znajomej i tez nie mogłem zainstalować XP komp się wieszał lub restartował właśnie przy kopiowaniu plików na Hdd, okazało się że Cd-rom po prostu uległ uszkodzeniu, po wymianie na inny nie było już problemów z instalacją.
  • #15 2943347
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    jankolo napisał:
    badboy84 napisał:
    a może zacznijmy od tego czy masz pirata czy oryginał ?

Prosze o uzasadnienie dlaczego tak właśnie zachowuje się Windows "pirat". Szczególnie w świetle stwierdzenia z postu otwierającego temat:
    wojtekwesol napisał:
    Dawniej można było system zainstalować bez problemów teraz już nie

Wynikałby z tego, że nośnik optyczny (CD-ROM, jak sądzę) skruszony po czasie jakimś doszedł do wniosku, że od teraz jest pirat i będzie się inaczej instalował.
    badboy84 napisał:
    pozatym wydaje mi sie ze 750 to troche za mało dla xp , uruchomić się oczywiscie uruchomi ale nie będzie to komfortowa praca bo xp zeżre dużo zasobów , proponowałbym win2k (2000) , to jest prawie xp tyle że bez wodotrysków

Czyżbym żle widział temat wątku? To my dyskutujemy na temat jaką wersję Windows zainstalować?

nie wiem jak się zachowują piraty bo nie używam , widze że Ciebie zbulwersował mój post także chyba masz coś na sumieniu :-> , ale ja już nie raz instalowałem xp i nie tylko i nie miałem z tym żadnych problemów , ale wszystkie były oryginalne , być może problem leży po stronie sprzętu , ale nie widze czego by można się jeszcze tutaj przyczepić , nie napisał też czy wcześniej win instalował się z tej płyty normalnie ,
    nie wiem czy masz problemy ze wzrokiem czy nie , ale nie zaszkodzi uświadomić kogoś czy aby napewno dobrze robi ,
    pozatym to że masz dużo "punktów" (szkoda że punkty dają za ilość a nie za jakość postów , wtedy miałbyś pewnie przynajmniej o połowe mniej) nie oznacza że możesz się mądrować na forum , bo Twój post nic nie wnosi do tematu , tylko naśmiewasz się z mojej wypowiedzi , a ja zadałem proste pytanie i zasugerowałem zmiane sytemu na bardziej optymalny dla tej konfiguarcji ...
  • #16 2943408
    Alienzorg
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    badboy84 napisał:
    a może zacznijmy od tego czy masz pirata czy oryginał ? , pozatym wydaje mi sie ze 750 to troche za mało dla xp , uruchomić się oczywiscie uruchomi ale nie będzie to komfortowa praca bo xp zeżre dużo zasobów , proponowałbym win2k (2000) , to jest prawie xp tyle że bez wodotrysków

Witam

Stawiam literka, że to wina pamięci. Wystarczy 128 ramu żeby Xp chciał się instalować. Badboy84 osobiście posiadam całkiem ciekawą instalkę Xp, ogranicza się do konfiguracji Biosu i pa na kawkę, system czeka gotowy do pracy. Co do słabego procka, ostatnio instalowałem na 400Mhz, 256 ramu, karta graficzna, że nazwy jej nie mogłem prawidłowo odczytać 8MB, 10G twardy. I dużo lepiej pracował niż Milenium.
  • #17 2944173
    wojtekwesol
    Poziom 13  
    Cytat:
    z tego co napisałeś to problem pojawia się przy kopiowaniu plików z Cd na Hdd

Wogule do tego miejsca nie dochodzi instalacja, wyłącza się przy pierwszym tle komputer.Sądzę że winna jest Płyta Główna takiemu zachowaniu. Płyta z systemem jest orginalana.[/quote]
  • #18 2944234
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Przyczyn może być wiele, spróbuj zrobić format dysku np z dyskietki startowej win98/ME, oczywiście musisz zmienić system plików z ntfs na fat ale będzie wiadomo czy dysk jest sprawny, jeśli to przejdzie to podmień napęd cd.
  • #19 2969486
    jck85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Poprostu poodłanczaj pokolei jakies podzespoly np. kosci ram jezeli masz wiecej niz jedna. wiadomo ze wszystkiego nie da sie odlaczyc pokolei jak jest tylko 1 sztuka;) wiec popros moze kogos znajomego jezeli ma podobny zestaw do twojego, zabierz do niego kompa i posprawdzaj kazdy komponent komputera na innym sprawnym sprzecie!! gdybaniem nigdy do niczego nie dojdziesz!! sprawdz wszystko od zasilacza po procesor!! duzo roboty ale moze chociaz cos da!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyłączania się komputera podczas instalacji systemu Windows XP na płycie głównej GA-6BX7 z procesorem Pentium III 750 MHz, 512 MB pamięci RAM DIMM, kartą graficzną GeForce 2 MX400 oraz zasilaczem CRS 300W. Instalacja przebiega do momentu pojawienia się niebieskiego ekranu, po czym następuje restart lub wyłączenie. Sprawdzono pamięć RAM testem Memtest86 (zarówno krótki, jak i dłuższy test), która nie wykazała błędów. Napięcia zasilacza zmierzone pod obciążeniem mieszczą się w normie, a kondensatory na płycie głównej nie są napuchnięte. Temperatura procesora i płyty głównej jest prawidłowa, a procesor nie jest podkręcany. Próbowano wymienić taśmę IDE oraz formatować dysk, jednak problem pozostał. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzona pamięć RAM mimo testów, wadliwa płyta główna, karta graficzna (przegrzewanie lub uszkodzenie), uszkodzony napęd CD-ROM lub dysk twardy. Sugerowano testowanie komponentów na innym sprzęcie oraz wymianę zasilacza. Dyskusja poruszyła także kwestie oryginalności systemu Windows XP, jednak problem techniczny wydaje się sprzętowy. Zalecane jest systematyczne odłączanie i testowanie poszczególnych podzespołów oraz ewentualna wymiana płyty głównej i pamięci RAM, jeśli inne metody zawiodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA