logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć skróty klawiszowe kolidujące z polskimi znakami?

Albercik 321 23 Maj 2006 11:29 3155 10
REKLAMA
  • #1 2654785
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Szukałem juz odpowiedzi na moje pytanie,ale to co znalazlem nie dotyczy mojego problemu.Mianowicie nie moge napisac literek z "haczykiem".Po nacisnieciu klawisza alt+c zamiast "ci" wyskakuje mi kalkulator.Jak chce zrobic u zamkniete,otwiera mi sie "uruchamianie programu outlok 2000",chcąc zrobic e z haczykiem,otwiera mi sie Microsoft Excel.Działają mi tylko literki ż,ą,ł,ś.Nie umiem też zrobic literki "zi".Wyłączanie klawiszy skrotu nic nie daje.Zreszta w klawiszach skrotu nie ma wogole podanych tych programow.Mam karte graficzna Radeon 9550 128MB.Jezeli to w czyms pomoze,to typ mikroukładu to ATI display adapter AGP(0*4153).Problem jest pewnie błachy i wystarczy cos gdzies odznaczyc.Tylko co i gdzie?
  • REKLAMA
  • #2 2654815
    karoll47
    Poziom 11  
    Nie instalowales ostatnio jakiegoś nowego programu, który uruchamia się z systemem i mogłby ci włączyć klawisze skrótów? Np PowerStrip?
  • REKLAMA
  • #3 2654816
    pwave
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jaki układ klawiatury masz ustawiony - polski czy polski programisty?
    Którego ALT'a używasz, prawego czy lewego???
    Sprawdź "przełącznik języków" w panelu sterowania właściwości klawiatury.
    Zobacz jakie programy masz uruchomione w tle.
  • REKLAMA
  • #4 2655090
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
  • #5 2656002
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam ponownie.Paweliw,proponuje ci taka kolnejnosc(bo tak chyba powinno sie robic na forum celem pomocy innym) - czytaj uwaznie tekst,ktory pisze autor.Nastepnie poszukaj podobnych linkow na ten temat(jezeli nie chcesz sam pomoc lub nie umiesz),przeczytaj je uwaznie.Nastepnie zastanow sie co napisac,albo nie pisz wcale.Bo na tym forum nie chodzi chyba o cwaniaczenie sie i odsylanie autorow do innych postow,bo to napewno nie pomoze ani tobie ani autorowi tematu.Jezeli przeczytałbys dokladnie moj tekst to doszedlbys do wniosku ze w odpowiedziach na najczesciej zadawanych pytaniach nie ma odpowiedzi na moj post,poniewaz tak jak napisalem czy skroty klawiszowe mam wlaczone czy tez wylaczone to nie ma roznicy.Problem pozostaje nadal.Pozatym "ł" jak widzisz i jak pisałem da sie napisac.Pkt 3 tez mi nie pomoze,poniewaz porada ta dotyczy innego typu karty ATI(u mnie nie ma takich zakładek jak ATI Control Center,ani Hotkeys i LaunchDashboard.No chyba,ze zle szukalem.W takim razie bardzo prosze o wskazanie jak do tych zakladek dotrzec.
    Co do psotu pawae,ukald klawiaturki mam nastawiony na Polski Programisty.Jak przelacze na Polski 214,to pojawia sie nastepny problem - zamiast "z" wyskakuje mi "y" i nie dziala klawisz BackSpace.ALTa uzywam oczywiscie prawego,bo na lewym nic sie nie dzieje.No chyba ze powinna byc jakas reakcja.Co ciekawe - w panel sterowania - klawiatura-własciwosci-nazwa urzadzenia pisze mi,ze jest to urzadzenie "klawiatura standartowa 101/102.A ja mam zainstalowana klawiaturke bezprzewodowa.Tyle tylko,ze jest to ta sama firma "Tracker".Czy aktualizacja sterownika cos pomoze?A moze nalezy odinstalowac jakos ta stara klawiature?Jak?I jakie to sa te programy uruchomione w tle?czy sa to te,ktore sa na pasku zadan?
    Dziekuje za zainteresowanie tym tematem.Mam nadzieje ze ktos mi pomoze rozwiazac ten problem bo to troszke wkurzajace,ze nie da sie pisac tych literek,z szczegolnie jak sie chce napisac jakis dokument i go wydrukowac.
  • #6 2656053
    pwave
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Moze spróbuj na zwykłej klawiaturze ps2, jak będzie to samo to znaczy że masz dobrą klawiaturę i trzeba szukać przyczyny w systemie...
  • REKLAMA
  • #7 2656079
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    :arrow: Albercik 321
    "Klawiatura standardowa" w Windows będzie zawsze - obojętnie jakie bajery ma Twój sprzęt

Co do kombinacji klawiszy - wyłącz uruchamianie paska skrótów Microsoft Office, lub poszukaj w opcjach tego programu odpowiedniego polecenia.

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

Ps.: Nie obrażaj też innych użytkowników - Paweliw chciał pomóc i nakierować na odpowiednie tematy.
  • #8 2657088
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Albercik 321, wklej na Forum log z hijackthis. Może dojrzymy, co przechwytuje Twoją klawiaturę.
  • #9 2657119
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Albercik 321 :arrow:

Kolejność działań na forum określa regulamin.
    Obowiązkiem każdego zakładającego nowy temat jest najpierw użycie wszelkich możliwych metod szukania rozwiązania problemu. Dopiero wtedy, kiedy wyszukiwanie nie daje rozwiązań powinno nastąpić zakładanie nowego tematu.

Gdybyś naprawdę poszukał znalazłbyś np. to http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=44256
    I jestem pewny, że Twój problem wiąże się z dodatkowym oprogramowaniem zainstalowanym wraz z kartą ATI (nazwy mogą być inne, wskazane przeze mnie linki napisane zostały jakiś czas temu) lub innym oprogramowaniem zainstalowanym przez Ciebie na komputerze.

To, że wskazanych linków nie potrafiłeś rozwiązać swojego problemu wcale nie znaczy, że tam tego rozwiązania nie ma ... Może po prostu niewłaściwie je zrozumiałeś/wykonałeś ?

Pamiętaj ponadto, że nie zawsze jest tak, że każdy wskazany link doprowadzi Ci do gotowego rozwiązania problemu, często jest to tylko naprowadzenie bo różnych problemów jest co najmniej tyle ile komputerów i użytkowników razem wziętych. Nie sądzisz chyba, że wszyscy mają taką samą kartę ATI jak Ty i takie samo oprogramowanie do niej.

Przykro mi, że wskazane przeze mnie linki nie umożliwiły Ci naprawy Twojego problemu, jeżeli uważasz że poniosłeś na tym jakąś stratę a ja coś zyskałem to bardzo Cię przepraszam. Chętni Ci oddam punkty za posty w tym temacie.

Nie pozwalaj tylko sobie na próbę obrażanie innych (mnie Twoje słowa nie wzruszają, dużo już tu "przeczytałem" i niewiele mnie interesują opinie innych na mój temat) bo to trochę nieładne i nie wypada na tak poważnym forum (nie wspomnę o regulaminie) normalnym ludziom.
    Ponadto naucz się właściwie używać interpunkcji (przecinki, spacje itp.) , bo Twój tekst wygląda bardzo nieczytelnie.

Wracając do tematu poczytaj powyższy link (wraz z odnośnikami). Od razu dodam, że wskazany tam link do Hotkey Detective 2 niestety nie działa, a program pewnie wiele by Ci pomógł jak zawiodą inne sposoby. Powinieneś go jednak znaleźć jak Ci będzie na tym zależeć ...
    Jak powyższe nie pomoże to sprawdź wszystkie aplikacje uruchamiane z systemem, czy w którejś nie są włączone skróty klawiaturowe.
  • #10 2658047
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 485
    A może to oprogramowanie samej klawiatury
    ze starą było w porzadku???

wklej loga jak radził przedmówca lub uruchom msconfig i zobacz co się otwiera przy starcie systemu
    a może chcesz pisać "niepolską" czcionką
  • #11 2660826
    KsiegowyMafii
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dobra, niech tam:)
    Odnosnie skrotow klawiaturowych:

Nie chce zgadywac na jakim chipsecie jest Twoj komp, jesli na intelu-panel sterowania-Intel extreme graphic-skroty klawiaturowe lub klawisze dostepu i maja byc wylaczone

jesli jest grafika ATI to w aplikacji Catalyst Control Center-Hotkey-launch dashboard klawisze maja byc wylaczone albo po prostu odinstalowac ta aplikacje

nvidia tez cos takiego miala ale tutaj chodzi o cos podobnego

Mozesz tez zastosowac programik ktory potrafi to automatycznie zdeaktywowac(powinien przynajmniej), na intelu sie sprawdzil, mozesz potestowac i pamietac by go nie aktualizowac do nowej wersji

Moderowany przez jankolo:

Plików swobodnie dostępnych w Internecie nie wolno zamieszczać na Forum. Poza tym pobieranie prowizji za darmowe pliki jest co najmniej nieetyczne. Plik jest tutaj:
    http://www.searchengines.pl/phpbb203/pliki/picasso/downloads/hkcontrol.zip
    Załącznik z forum usuwam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfliktu skrótów klawiszowych z polskimi znakami diakrytycznymi podczas pisania na klawiaturze. Po naciśnięciu kombinacji Alt+c, zamiast litery "ć", uruchamiany jest kalkulator, a inne skróty powodują otwieranie programów takich jak Outlook 2000 czy Microsoft Excel. Użytkownik posiada kartę graficzną Radeon 9550 128MB z mikroukładem ATI display adapter AGP. W dyskusji sugerowano sprawdzenie układu klawiatury (polski programisty vs. polski), użycia prawego lub lewego klawisza Alt, oraz przegląd uruchamianych programów w tle, które mogą przechwytywać skróty (np. PowerStrip, paski skrótów Microsoft Office). Zalecano także wyłączenie skrótów klawiszowych w oprogramowaniu karty graficznej, zwłaszcza w Catalyst Control Center (dla ATI) w sekcji Hotkey lub Launch Dashboard, lub całkowite odinstalowanie tego oprogramowania. Proponowano także użycie narzędzi do automatycznej dezaktywacji skrótów. Wskazano na możliwość konfliktu z oprogramowaniem dołączonym do karty ATI lub innym zainstalowanym programem. Dodatkowo zasugerowano wykonanie logu systemowego (np. hijackthis) oraz sprawdzenie konfiguracji msconfig, aby zidentyfikować programy uruchamiane przy starcie systemu, które mogą powodować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA