logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak określić pasmo spadku 3 dB dla filtru 2T?

Daniel Kociniewski 23 Maj 2006 11:37 3051 6
REKLAMA
  • #1 2654801
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam,
    Nie wiem w jaki sposób okreslic pasmo spadku 3 dB ( B3dB ) dla tego filtru na charakterystyce Uo = f ( f ) i na charakterystyce Ku = f ( f ).
    Wyczytałem tez w jednej laborce na elektrodzie, ze dla tego typu filtrów nie określa sie spadku ale bierze sie pod uwage czestotliwosc o 10% wieksza i o 10% mniejszą w stosunku do f0... Ale to chyba bez sensu, bo kazdy taki filtr bedzie mial tą samą dobroć i selektywność?
    Czytałem tez ze słuzy on do odfiltrowania zakłocen z sieci elektrycznej (dla 50 Hz fd=49Hz a fg=51Hz) więc gdzie tu +-10%?
    Czy w ogóle istnieje takie coś dla tego filtru, bo wzory mam podane w labroce i nie wiem jak to policzyć. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2654976
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Podaj te wzory.
  • REKLAMA
  • #3 2654983
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Dobroć Q=fo/B3dB

Selektywnosc S = 1/Q
  • REKLAMA
  • #4 2656279
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    No masz podąć 3dB częstotliwość graniczną to jak sama nazwa mówi jak wzmocnienie zmaleje o 3dB to mamy częstotliwość graniczną. Czyli jak podasz 1V na wejście i dla jakiejś częstotliwości zmaleje do 0.707V to jest to częstotliwość graniczna.
    Zresztą zobacz na rys.

Q=Fo/(Fg-Fd)
    Załączniki:
    • Jak określić pasmo spadku 3 dB dla filtru 2T? fff.JPG (24.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2656836
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Zgadzam się z Tobą jony, ja wiem co to jest spadek decybelowy. Chciałem nadmienic, że jest to filtr środkowo zaporowy(tłumienie). Więc jego charakterystyka jest inna niz np. filtru aktywnego. Ostatecznie pasmo policzyłem jako różnice fg i fd w ktorym wzmocnienie wzrosło o 3 dB. Tylko dlaczego w laborce na elektrodzie była nieco inna teoria...
  • #6 2657049
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    No właśnie na rysunku fff.JPG masz charakterystykę filtru środkowo zaporowego typu TT.
    Z zaznaczonymi Fd i Fg którą wyznacza się dla spadku wzmocnienia a nie wzrostu.
  • REKLAMA
  • #7 2658876
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Daniel Kociniewski napisał:
    Zgadzam się z Tobą jony, ja wiem co to jest spadek decybelowy. Chciałem nadmienic, że jest to filtr środkowo zaporowy(tłumienie). Więc jego charakterystyka jest inna niz np. filtru aktywnego. Ostatecznie pasmo policzyłem jako różnice fg i fd w ktorym wzmocnienie wzrosło o 3 dB. Tylko dlaczego w laborce na elektrodzie była nieco inna teoria...

Jony dokładnie to pokazał na rys. Ja dodam trochę teorii. Jeżeli wyznaczymy transmitancję ukł. 2T jako T(s)=Uwy/Uwe i T(j*ω)=Uwy/Uwe
    to możemy teoretycznie określić pasmo 3dB. Przy założeniach jak w pliku, T(s)=(s^2*C^2*R^2+1)/(s^2*C^2*R^2+4*s*C*R+1)
    podstawiając s=j*ω i obliczając |T(j*ω)|,a potem wiedząc że |T(j*ω)| dla ω=ωrez=0 (jak przedstawił jony) obliczamy równanie |T(j*ω)|=0.7 i otrzymamy interesujące nas pulsacje.
    Łatwo wykonuje się to w Derive. Można iść dalej.Normalizując równania dla R=1; C=1 i dalej korzystając z Derive możemy uzyskać to co w pliku.
    Załączniki:
    • Jak określić pasmo spadku 3 dB dla filtru 2T? Schowek02.jpg (30.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak określić pasmo spadku 3 dB dla filtru 2T? Schowek01.jpg (25.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy określenia pasma spadku 3 dB (B3dB) dla filtru 2T, szczególnie na charakterystykach Uo = f(f) i Ku = f(f). Pasmo 3 dB definiuje się jako zakres częstotliwości, w którym wzmocnienie spada o 3 dB, czyli do wartości 0,707 w stosunku do wartości maksymalnej. Dla filtru środkowo zaporowego (tłumiącego) typu 2T charakterystyka jest inna niż w filtrach aktywnych, dlatego pasmo oblicza się jako różnicę między częstotliwościami granicznymi fg i fd, gdzie wzmocnienie spada o 3 dB. Dobroć filtru Q wyraża się wzorem Q = fo / B3dB, a selektywność jako S = 1/Q. W praktyce, transmitancję filtru 2T można opisać wzorem T(s) = (s²C²R² + 1) / (s²C²R² + 4sCR + 1), gdzie podstawiając s = jω i obliczając moduł |T(jω)|, wyznacza się częstotliwości graniczne spełniające warunek |T(jω)| = 0,7. Metoda ta pozwala na dokładne wyznaczenie pasma 3 dB, co można zrealizować za pomocą narzędzi matematycznych, np. Derive. Wątpliwości dotyczące stosowania zakresu ±10% wokół częstotliwości środkowej f0 wynikają z różnic w charakterystyce filtru środkowo zaporowego oraz jego zastosowania do tłumienia zakłóceń sieciowych (np. dla 50 Hz: fd=49 Hz, fg=51 Hz).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA