logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka NEC-4550 nie czyta płyt DVD-R Dysan - co robić?

MarkoJag25 23 Maj 2006 16:50 1845 14
REKLAMA
  • #1 2655686
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Posiadam wyżej w/w nagrywarkę.
    Mam z nią problem, ponieważ nie czyta mi dvd-r np. firmy dysan.
    Program Nero Info tool wykrywa mi rodzaj płyty i nawet Label jednak wchodząc na nią system pokazuję, że jest pusta.

co radzicie?
  • REKLAMA
  • #2 2655796
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź u producenta czy jest nowy Firmware.
  • #3 2655820
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Nagrywarka była już w serwisie i wgrali mi nowy Firmware, i proponowali sprawdzenie ustawień kompa i nośniki.
  • #4 2655897
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jesli nie czyta tylko -R to raczej nie ustawienia komputera a ewentualnie nosnik.Dobrze by było żebyś sprawdził -R różnych producentów i ewentualne pretensje do serwisu jeśli się okaże że firma nie ma znaczenia i nie czyta żadnych -R.
  • REKLAMA
  • #5 2655934
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Z tego co pamiętam to raz przeczytało mi minusy ale były to emtec'i. Ale np. płyta DVD z Pc World Komputer niestety nie ruszyła. Byłem nawet wymienić gazetke bo myślałem, że jest uwalona płyta ale z drugą było to samo.
  • REKLAMA
  • #6 2656020
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Ja również trafiłem na dwa NECe z takim objawem , miały problemy z odczytem płytek nagranych i na niej i na innym sprzęcie , idź do serwisu i weź twoje płyty i zademonstruj im co i jak , zrezygnowałem z tej firmy i przeszedłem na firme benq . pozdr
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #7 2656054
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Tylko jest mały problem bo jak mieszkam koło Łodzi a serwis jest w Bielsku-Białej.
    A skoro już raz mi wysłałem i odesłali mi go z następującym opisem: "Nie stwierdzono żadnych usterek - poprawny zapis i odczyt danych CD/DVD, aktualizacja oprogramowania, testy. Proszę sprawdzić komputer i nośniki. Poprawny odczyt i zapis danych różnych DVD-R, DVD-RW"
  • #8 2656217
    ul1002

Poziom 35  
    Sprawdź w takim razie na innym komputerze dla pewności , pozostaje ci gnębić ich nadal albo sprzedać . pozdr
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 2656249
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Na innym kompie te płyty chodza bez problemu.
    Być moze to jest wina, że te minusy, które mi się trafiły były nagrywane na innej nagrywarce i dlatego moja ich nie trawi.
    Musze kupić jakieś minusy i sprawdzić czy nagarane na niej dadzą sie odczytać.
  • #10 2656306
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sprawdź te płyty których u ciebie nie czyta w innym komputerze ale na twoim napędzie.
  • #11 2656345
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Dobry pomysł. Sprawdze to jutro i dam znać.

Pierwsze wyniki testów.
    Kupiłem 4 płytki w minusie: 3 zwykłe i 1 rw i tak:

Rw firmy Emtec: wynik ok, nagrywa, czyta.

Zwykła Sony 16x nagrana z prędkością 6x: Wynik ok, nagrywa, czyta.

Zwykła Verbatim 16x nagrana 6x: Wynik zonk, nagrywa, nie czyta. (na in dvd czyta bez problemu)

Zwykła Omega 4x nagrana z prędkością 4x: wynik zonk, nagrywa, nie czyta. ( na innym dvd czyta bez problemu).

Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić nagrywarki na innym kompie, ale te wyniki dają podstawę do ponownego wysłania do serwisu, ale wstrzymam się do jutra, kiedy to sprawdzę jak będzie na innym kompie.
  • #12 2681623
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Witam Ponownie

Nagrywarke wysłałem do serwisu i juz mam ją z powrotem. (szybka naprawa). wymienili cały napęd.
    I jest poprawa. Nagrywarka czyta juz swoje płyty, jednka nadal nie czyta płyty nagranej na Samsungu.

W serwisie twierdzą, że u nich wszystkie płyty były czytane bez problemu. Z tym, że oni to sprawdzali na Win98. Czy może to być coś w sytemie?
  • #13 2681713
    ul1002

Poziom 35  
    Możliwe , dlatego napisałem i widzę że tronic1 też abyś sprawdził napęd w innym komputerze . pozdr
    Konto firmowe:
  • #14 2682766
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    No tak, ale nagrywara była sprawdzana na innym kompie z XP przeze mnie i tam była lipa.
  • #15 2943553
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Temat zamykam.

Okazało sie, że siedziało coś w systemie po instalacji jednego z programów do obróbki dvd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka NEC-4550 miała problem z odczytem płyt DVD-R, zwłaszcza marki Dysan. Nero Info Tool wykrywał typ i etykietę płyty, lecz system operacyjny wskazywał, że płyty są puste. Po aktualizacji firmware'u i serwisie, który wymienił cały napęd, sytuacja częściowo się poprawiła – nagrywarka czyta własne płyty, ale nadal nie odczytuje płyt nagranych na innych nagrywarkach, np. Samsung. Testy wykazały, że płyty DVD-R różnych producentów (Emtec, Sony, Verbatim, Omega) zachowują się różnie: niektóre są odczytywane poprawnie, inne nie, mimo że na innych napędach działają bez problemu. Sprawdzono również działanie na innym komputerze z systemem Windows XP, gdzie problem nadal występował. Ostatecznie okazało się, że przyczyną problemów był konflikt systemowy spowodowany instalacją oprogramowania do obróbki DVD, co po usunięciu rozwiązało problem z odczytem płyt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA