logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestrojenie Motorola MU21CV z USA na polskie pasmo - czy warto i ile to kosztuje?

krysiu1986 23 Maj 2006 19:11 1452 7
REKLAMA
  • #1 2656086
    krysiu1986
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    witam. dostalem walkietakie motorola mu21cv z usa. czy jest mozliwosc przestrojenia tego zeby dzialalo na polskim pasmie i czy sie to wogole oplaca. ( okolo ilu mogloby to kosztowac?). dzieki wszystkim pzdr
  • REKLAMA
  • #2 2693606
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć

Co masz na myśli pisząc :

krysiu1986 napisał:
    ...czy jest mozliwosc przestrojenia tego zeby dzialalo na polskim pasmie...

W naszym kraju, mamy takie same częstotliwości jak w USA ... Na jakie pasmo chciałbyś to radio przestroić ?

Z oznaczeń wynika, że jest to radio 2 watowe, jedno kanałowe, pracujące w paśmie UHF (FRS).

Zobacz, czy nie ma DIP-sw. do zmiany częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #3 2694712
    monrad
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    jeżeli działa nadawanie to nic prostszego jak pomierzyć częstotliwość nadaijnika i wszystko jasne,choćby w najbliższym serwisie.
  • REKLAMA
  • #4 2702115
    krysiu1986
    Poziom 14  
    chodzi mi o to zebym mogl sciagac kanal 19 (drogowy). jedynie co mi sciaga to rozmowy telefoniczne chyba z centertela.

Dodano po 23 [minuty]:

Cytat:
    Zobacz, czy nie ma DIP-sw. do zmiany częstotliwości.

hmm a co to sa DIP-y??? ja naprawde jestem zielony w tych sprawach:cry:

Dodano po 23 [minuty]:

nie ma DIP-sw. macie zdjecie tego sprzetu:)
    Załączniki:
    • Przestrojenie Motorola MU21CV z USA na polskie pasmo - czy warto i ile to kosztuje? SPIRITMU21CVx2.gif (9.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2736286
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

krysiu1986 napisał:
    chodzi mi o to zebym mogl sciagac kanal 19 (drogowy). jedynie co mi sciaga to rozmowy telefoniczne chyba z centertela.

Zapomnij, że na tym radiu będziesz pracował na kanale 19 (CB). By pracować na tym kanale potrzebujesz radia z pasma 27 MHz.
    Motorola mu21cv pracuje w paśmie 462 MHz (pierwsze 7 kanałów) i 467MHz (pozostałe) . Tak więc nic z tego . Przestroić się na nic nie da .
    Poza tym pierwsze 7 kanałów zajmuje Centertel, a na pozostałych pracuje chyba TAXI i coś jeszcze ( dlatego u nas nie można korzystać z tych motorolek ).
    Jest to sprzęt dedykowany na rynek amerykański i u nas nie ma racji bytu. Pracując na tym sprzęcie można tylko załapać się na spore kłopoty :( .
  • #6 2736387
    krysiu1986
    Poziom 14  
    dzieki. i o taka odpowiedz mi wlasnie chodzilo:) o jakich klopotach mowisz? w polsce nie mozna uzywac takiego sprzetu? co mi za to grozi? i gdzie o tym pisze?
  • #7 2736494
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

Niestety, w Polsce tych radiotelefonów nie można legalnie używać .
    Tak jak napisałem, pracują one głównie na częstotliwościach wejściowych przemieników Centertela, a teraz chyba TP SA. Jak będziesz im przeszkadzał, to znajdą Cię na 100%.
    Gdzie to pisze ? Zerknij do dokumentu, który się nazywa :

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 2005 r. w sprawie Krajowej Tablicy Przeznaczeń Częstotliwości, Dz.U. 2005 nr 134 poz. 1127
    http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20051341127&type=2&name=D20051127.pdf
    i zobacz, co pracuje w Polsce na częstotliwościach, na których chcesz nadawać .

A co grozi ?

"1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenie radiowe nadawcze lub nadawczo-odbiorcze podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
    2. Sąd może orzec przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy.
    3. Sąd orzeka przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy, jeżeli ich używanie zagraża życiu lub zdrowiu człowieka. Przepis art. 195 Kodeksu karnego wykonawczy stosuje się niezależnie od wartości przedmiotów, których przepadek orzeczono."

Możesz liczyć, że Ci się uda, ale może też Cię ktoś kiedyś odwiedzić ... :) Wszystko się może zdarzyć .
  • #8 3117944
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam. Lodówkowy kotlet :-] Mam pytako czy te motorolki można by było zaprogramować w duopleksie? :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Motorola MU21CV to amerykańskie radiotelefon przenośny pracujący w paśmie UHF (462-467 MHz), typowo wykorzystywany w systemie FRS. Nie jest możliwe przestrojenie tego urządzenia na polskie pasmo CB (27 MHz), w tym na popularny kanał 19, ponieważ wymagałoby to sprzętu dedykowanego do innego zakresu częstotliwości. W Polsce używanie tego modelu jest nielegalne, gdyż działa na częstotliwościach zajętych przez operatorów telekomunikacyjnych (np. Centertel, TP SA) i może powodować zakłócenia. Użytkowanie bez odpowiednich zezwoleń grozi karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do 2 lat oraz przepadkiem urządzenia. W urządzeniu nie ma możliwości zmiany kanałów za pomocą DIP-switchy. Próby programowania w trybie dupleksowym również nie są standardowo przewidziane dla tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA