logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Sony KV-25C1K - Obraz miga po włączeniu, dźwięk działa poprawnie

ZamE 31 Sie 2006 00:32 4615 9
REKLAMA
  • #1 2971719
    ZamE
    Poziom 11  
    Witam! Mam problem z telewizorem marki SONY KV-25C1K, a mianowicie po wlaczeniu go obraz zaczyna migac. Ale moze zaczne od poczatku. Telewizor ten byl juz raz naprawiany. Wtedy sprawa wygladala inaczej bo podczas ogladania telewizor nagle stracil obraz. Wygladalo to tak ze nie bylo obrazu, natomiast gral dzwiek. Poniewaz jestem poczatkujacym elektronikiem nie zamiezalem ruszac tej sprawy, wiec zadzwonilem po fachowca. Przyszedl facet po czym zagladnal do telewizora, pogrzebal w nim 5 minut, chyba cos wymienil ( jakis rezystor lub cos innego, rownie malego) i zazadal sobie za naprawe 70 zl. W tej chwili telewizor od razu po wlaczeniu zaczyna migac. Wyglada to mniej wiecej tak ze widac przez sekunde obraz po czym zanika na 2 sekundy i znow sie pojawia i tak w kolko. Dodam ze dzwiek znow tak jak przy pierwszej naprawie dziala bez zarzutu. Jeszcze jakis miesiac temu wygladalo to tak ze po wlaczeniu pomigal przez jakies 5 minut (im dluzej chodzil tym migotanie bylo coraz mniejsze) po czym chodzil normalnie, tak jakby sie nagrzewal. W tej chwili miga ciagle co doprowadza mnie do szalu. Bardzo prosze o porade, moze o jakas instrukcje co do naprawy tej usterki. Dodam ze nie stac mnie na zaplacenie fachowcowi za tak blacha rzecz, stad postanowilem tu napisac. Z gory wielkie dziekuje za wszelaka probe pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 2972422
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Jak obraz znika to na ekranie jest śnieg ? Czy robi się czarny ?

Dodano po 2 [minuty]:

Obraz znika nagle? czy pomału.
  • #3 2974439
    ZamE
    Poziom 11  
    Obraz robi sie czarny, natomiast zanikanie jest gwaltowne. Czytajac posta https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic571471.html zauwazylem ze Ferdeka mial/a podobny problem do mojego, tyle ze u Niego/j klopot byl z telewizorem firmy Samsung. Nie wiem czy ma to znaczenie ale jesli telewizory te sa podobne to moze u mnie rowniez problem lezy w uszkodzonym kondensat.10nF na pk. w układzie S2...
  • REKLAMA
  • #4 2974758
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Sprawdz czy nie ma zimnych lutow w obwodzie zarzenia (postukaj w obudowe moze pojawi sie obraz).Jak pojawi sie obraz to poraw lutowanie na trafopowielaczu i na plytce kineskopu, lub podnies napiecie siatki 2 (potencjometrem przy trafopowielaczu lub moze on jest na plytce kineskopu)
  • #5 2975518
    mirko66b
    Poziom 29  
    Skoro obraz gwałtownie niknie i pojawia się to nie jest to żarzenie,ale obawiam się,że bez dodatkowych pomiarów trudno będzie ci pomóc.
  • #6 2975738
    ZamE
    Poziom 11  
    A co myslicie o tym temacie co podawalem wczesniej ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic571471.html ). Moze wystarczylo by wymienic to co autor Fredeka... Sam juz nie wiem... Sprawdze na razie to co mi pisaliscie, bo wiem ze zimne luty w telewizorach tej klasy wystepuja czesto.
  • REKLAMA
  • #7 2975800
    mirko66b
    Poziom 29  
    Wymienić konda nie zaszkodzi
  • REKLAMA
  • #8 2975838
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam kolego "ZamE". Zamiast rezystora, przez który doprowadzone jest napięcie żarzenia, daj mostek (o ile nie zrobił tego fachowiec za 70zł)- jeśli to nie pomoże, to delikatnie podkręcaj napięcie siatki drugiej (do momentu pojawienia się obrazu. Kiedy to pomoże, to możesz być pewny, że kineskop do bani. Pozdrawiam!
  • #9 2980460
    ZamE
    Poziom 11  
    Podkrecilem SCRN na plycie kineskopu. O dziwo pomoglo! Nie wiem na jak dlugo, ale mam nadzieje ze jak najdluzej. Co myslicie o tym problemie? Moze kineskop powoli wysiada? Co moglo byc przyczyna tego problemu?
  • #10 2983235
    mirko66b
    Poziom 29  
    Skoro pomogło,to bańka do bani.:cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sony KV-25C1K po włączeniu wykazuje problem z migotaniem obrazu – obraz pojawia się na sekundę, następnie znika na około 2 sekundy i cykl się powtarza, podczas gdy dźwięk działa poprawnie. Wcześniejsza naprawa polegała na wymianie drobnego elementu (rezystora lub kondensatora), po której problem zniknął, lecz obecnie migotanie jest bardziej nasilone i gwałtowne. Obraz znika całkowicie, a zanikanie jest nagłe, nie stopniowe. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów w obwodzie żarzenia kineskopu oraz ewentualne podniesienie napięcia siatki drugiej (SCRN) na płytce kineskopu. Wymiana kondensatora 10nF w układzie S2 również została zasugerowana. Po podkręceniu napięcia siatki drugiej obraz pojawił się stabilniej, co wskazuje na możliwą usterkę kineskopu. Migotanie obrazu jest typowym objawem uszkodzenia kineskopu, a dalsze pomiary i naprawy mogą wymagać wymiany kineskopu lub dokładniejszej diagnostyki elementów zasilania i sterowania obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA