logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak fachowo nazwać napięcie na obudowie komputera lub drukarki (prąd upływu)?

ketjoww 24 Maj 2006 13:27 5175 8
REKLAMA
  • #1 2658358
    ketjoww
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam pytanie jak nazwać napiecie które się pojawia na masie np. komputera czy też drukarki. Jest to napięcie, które nie robi krzywdy, ale spotkałem się z pytaniem klienta dlaczego jak przykłada próbówkę to pokazuje ona napięcie na obudowie i jeszcze dodatkowo trochę szczypie. Tłumaczenie, że tak musi być i jest to bezpieczne nie bardzo przekonuje klienta. Wiem że wynika ono z budowy przetwornicy, ale jak nazwać to napięcie i co mówić klientom?
    Pozdrawiam Wojtek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2658544
    ketjoww
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    W drukarce nie ma kabla zasilającego z uziemieniem, a jednak na gnieżdzie LPT napięcie występuje. Wynika to z budowy (konstrukcji przetwornicy) ja to wiem, ale jak poinformować klienta że wszystko jest wporzo. Jak nazywać ten potencjał? Przecież klientowi nie powiem że tak ma być i już. Najbardziej skomplikowana, ale fachowa nazwa roziąże sprawę. Ja do tej pory mówiłem że to napięcie między fazowe. To rozwiązywało sytuację, ale czekałem kiedy ktoś mądrzejszy mnie zagnie.
    Problem otyczy to wielu urządzeń z metalowymi obudowami takich jak komput, odtwarzacz DVD itp. Czy nigdy nie czułeś jak szczypie?
  • REKLAMA
  • #4 2658617
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    jeśli klient ma zerowane gniazdko, do którego jest podłączony komputer - to nie ma prawa być napięcia na drukarce. A tłumaczyć to można tak, że aby nie tworzyć "pętli masy" jednostka centralna uziemia wszystkie urządzenia peryferyjne - nikt Cię już nie zagnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2659448
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    W komputerze są na zasilaniu kondensatory łączące przewód L i N z przewonem PE (bolec). W przypadku gdy brak bolca lub nie jest podłączony kondensatory te są równolwgle do sieci a ze sobą szeregowo. Stąd na obudowie pojawia się połowa napięcia sieci. Oczywiście prąd ograniczony jest reaktancją kondensatorów. To samo napięcie poprzez kabel połączeniowu USB lub RS pojawić się może na drukarce.
    wniosek: zainstalować gniazdo z przewodem PE; sprawdzić skuteczność ochrony w istniejącym gnieździe.
  • #6 2659457
    DetiXX
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Zapodaj mu miernik (taki elektroniczny) .. - nic nie wskaże - zerowie napięcie - ma większy prąd działania i nie będzie nic wskazywał. To go powinno przekonać. Budowa filtru przeciwzakłóceniowego powoduje, że neonówka może świecić.
  • #7 3771957
    Kamilo89
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Właśnie mam problem z tym napięciem na obudowie gdyż jak zostawiam włączone głośniczki z kompa(SAMSUNG mają własny zasilacz DC) i komputer sie wyłączy to słychać buczenie sieci jeżeli komputer sie włączy to buczenie zanika ale napięcie na obudowie jest nadal widzę to po połączeniu kontrolki z żelazka pomiedzy obudowe a kaloryfer w gniazdku nie mam 3 przewodu uziemiającego a jedynie bolec połączony z "zerem" gdy ten kabel który mam podłaczony na próbe do kaloryfera przyłoże do komputera bądz do bolca buczenia niema co proponujecie zrobić czy do bolca podłaczyć kaloryfer a może wywalić ten filtr z listwy zasilającej??Nie chce mi sie zawszewyłanczać tych głośników
  • #9 3773878
    Kamilo89
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    tzn. że mam ten kabelek dać najpierw na bolec a potem na dziurke tak? z mieni to coś? Bo nie zabardzo chce mi sie kombinowac bo z tego co wiem ten kabel jest "obrany" w ten sposób że idzie od jednego punktu do drugiego może dołacze fotke:)
    Załączniki:
    • Jak fachowo nazwać napięcie na obudowie komputera lub drukarki (prąd upływu)? P1390019.JPG (89.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak fachowo nazwać napięcie na obudowie komputera lub drukarki (prąd upływu)? P1390016.JPG (100.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak fachowo nazwać napięcie na obudowie komputera lub drukarki (prąd upływu)? P1390015.JPG (85.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Na obudowach komputerów i drukarek może pojawiać się niewielkie napięcie wynikające z konstrukcji przetwornic i filtrów przeciwzakłóceniowych, zwłaszcza gdy urządzenia nie są prawidłowo uziemione. Napięcie to, często określane jako napięcie upływu lub potencjał pasożytniczy, jest ograniczone przez reaktancję kondensatorów łączących przewody fazowy i neutralny z przewodem ochronnym (PE). W przypadku braku uziemienia lub niepodłączonego bolca w gniazdku, na metalowej obudowie może pojawić się napięcie rzędu kilku woltów, które nie stanowi zagrożenia, ale może powodować uczucie lekkiego "szczypania". Problem ten dotyczy wielu urządzeń z metalowymi obudowami, takich jak komputery, drukarki czy odtwarzacze DVD. Rozwiązaniem jest zapewnienie prawidłowego uziemienia poprzez instalację gniazdka z przewodem PE oraz sprawdzenie skuteczności ochrony w istniejącej instalacji. Dla klienta można fachowo nazwać to napięcie jako "napięcie upływu" lub "potencjał pasożytniczy" wynikający z działania filtrów przeciwzakłóceniowych i konstrukcji przetwornic. Warto również użyć miernika elektronicznego o większym prądzie działania, który nie wskaże tego napięcia, co może pomóc w wyjaśnieniu klientowi, że jest to zjawisko normalne i bezpieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA