logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony XR-C7200R - jak podłączyć AUX zamiast AM?

adi87 24 Maj 2006 22:46 1458 4
REKLAMA
  • #1 2660313
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam. Gdzie należy wpiąć sygnał AUX zamiast AM? Czy bezpośrednio do nóg procka oznaczonych AM IN.LCH (lewy) i AM IN.RCH (prawy)? czy trzeba jeszcze jakieś dodatkowe elementy dawać? i gdzie podłączyć masę sygnału audio?
    Sony XR-C7200R - jak podłączyć AUX zamiast AM?
  • REKLAMA
  • #2 2665320
    adi87
    Poziom 18  
    Z powodu braku odpowiedzi na moje pytanie postanowiłem sobie poradzić sam. Po dokładnym przeanalizowaniu schematu wpiąłem sygnał z wejścia AUX w miejsce oznaczone "DET-AM" w tunerze. nogę tunera która była w tym miejscu wlutowana w płytę główną wylutowałem. masę sygnału natomiast podłączyłem do "GND-VCO" również na wyjściu tunera do płyty głównej. Mam tylko jedno pytanko. Mianowicie co zrobić aby sygnał z wejścia był mocniejszy? są na torze AM jakieś elementy które możnaby obejść tak aby zwiększyć głośność wejścia? chociaż odrobinę bo gra mi to trochę ciszej niż kaseta i FM. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2665467
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    Masa, jak masa, do najbliższej masy sygnału do którego się podłączasz. A nie wiem czy coś Ci nie obciąża tego "wejscia" do którego się dołączyłeś. Przecież na schemacie który podałeś jest jak wół dużymi czarnymi strzałkami pokazane wejście z toru AM. (AM IN LCH RCH), dla zasady dobrze jest odłączyć co do niego przychodzi żeby nie obciążało i nie dodawało własnych zakłóceń, dodać kondensatory odseparujący ewentualną składową stałą. Nie zaszkodziło by dopasować impedancję tego wejścia to wyjścia sprzętu dzielnikiem oporowy który oczywiście wprowdzi dodatkowe tłumienie a jak sygnał będzie za niski to wypada go wzmocnić prostym wzmacniaczem operacyjnym.
    A tak na marginesie DET-AM to raczej detektor AM, sygnał pojedynczy doprowadzony do układu detektora AM a nie sygnał fonii niskiej częstotliwości. Tor AM jest torem monofonicznym i te dwa wejścia do układu regulacji głośności są napewno razem połączone poza tym schematem. Tak że źle wykombinowałeś a było napisane jak wół na schemacie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 2666168
    adi87
    Poziom 18  
    Zrobiłem inaczej. Odlutowałem nogi 39 i 46 CXA od płyty odgiąłem je do góry i do nich puściłem sygnał. Lewy i prawy kanał a mase do masy:) gra stereo i głośność się poprawiła. Nie stosowałem żadnych kondów ani nic tylko podłączyłem sygnał bezpośrednio do CXA. SławeK dzięki za naprowadzenie na dobry trop i za zauważenie mojego błędu.
  • #5 2666968
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    Powineneś jednak odseparować składową stałą elektrolitami około 1uF i pomyśleć żeby zabezpieczyć to wejście przed przepięciami i elektrostatyką. Takie zaawansowane scalaki latwo uszkodzić, nawet dotknięciem palcem gdy będzie miał na sobie sweter ze sztucznego włókna i naelektryzujesz się. Dobrym buforem jest właśnie wzmacniacz operacyjny lub chociaż scalony przełącznik np CD4066 ktory pierwszy padnie i zabezpieczy drogiego scalaka. Dobrze jest podejrzeć jak to jest realizowane w radiach które takie wejście posiadają fabrycznie.

SławeK
REKLAMA