logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor SAMTRON 76E S - wymiana układu IC 601 i problem z bezpiecznikiem

proton13 25 Maj 2006 07:53 1464 2
REKLAMA
  • #1 2660947
    proton13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam monitor Samtron 76E S który przy włączeniu zgasł.Wystrzelił bezpiecznik 3,15 A,założyłem nowy ale też zauważyłem że układ IC 601 pękł na pół.Wymieniłem go na DP704C,podłączyłem i znowu bezpiecznik wystrzelił.Następnie wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne,nie pomogło,wylutoweałem pozystor i nie pomogło,sprawdziłem wszystkie diody-wymieniłem D 607,niestety nic nie pomogło-bezpiecznik nadal strzela.JUŻ DALEJ NIE WIEM CO ROBIĆ.POMOCY.

WITAM PONOWNIE-TROSZKE MI TO ZAJĘŁO,DZIęKUJę WSZYSTKIM ZA POMOC
    MONITOR JUż HULA
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2660984
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    - sprawdz kondensator stoi rownolegle do petli rozmagnes.
    chyba (C632)? > najlepiej go usun na zawsze
    - wymień optron LTV817

p.s.
    - były dwa modele (PN17LT7L/EDC lub AN17LT7L/EDC?).
    -jesli w końc.wizji masz TDA9556(STV9556) usuń pastę pod radiatorem i ponownie skręć > obraz "o niebo będzie lepszy"
  • #3 2661640
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Zabrałeś się do tego trochę niefortunnie.
    Wymieniasz układy pojedynczo podczas gdy inne elementy zostają nie sprawdzone - powoduje to często uszkodzenie układu wstawionego.
    Po pierwsze uruchom przetwornicę na sztucznym obciążeniu - padanie bezpiecznika (a przedtem scalaka) może być spowodowane zbyt dużym obciążeniem strony wtórnej - jakieś zwarcie (HOT, itp).
    W przetwornicy po stronie pierwotnej radzę sprawdzić bardzo dokładnie wszystkie rezystory i inne elementy.
    Dopiero póżniej podstawiać scalak.
    Pozdrawiam.
REKLAMA