logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem 12 V - zmiana obrotów na przeciwne

przesuch 25 Maj 2006 16:48 3094 6
  • #1 2662399
    przesuch
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem
    Potrzebuje pomocy!!
    Chciałbym sterować silnikiem 12V ok. 0,4A aby po naciśnięciu krańcówki silnik zmieniał obroty na przeciwne.
    Jeżeli można to bym wolał na układzie 74H74 (przerzutnik T)
    Wiem że jest na forum kilka podobnych tematów ale nie wiem jak zmeniać polaryzację.
    Wszystkie się kończą na przekaźniku
    Pozdrawiam
  • #2 2662626
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Poszukaj sobie o L293D bo chyba wystarczy. Polaryzacje zmieniasz stanami odpowiednich pinów podciągniętych do pinów mostka.

Jestem noobek ale wydaje mi się, że mówie dobrze ;)
  • #3 2662944
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Wszystkie się kończą na przekaźniku

tak bo to proste i niezawodne rozwiązanie , mozna również wykorzystać scalone mostki H tak jak zaproponował Minner lub wykonać go samodzielnie , zastosowanie przerzutnika wymaga i tak stosowania stopnia mocy o budowie mostka H lub sterowanie przekażnikiem , dlatego po co utrudniać sobie życie ......
  • #4 2663677
    przesuch
    Poziom 11  
    czy mógłby ktoś zamieścić schemat do problemu??
  • #5 2663885
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Jak rozumiem silnik ma, powiedzmy, iść w lewo; jak dojdzie do krancówki to zmienia kierunek i idzie w prawo jak dojdzie do krańcówki to idzie lewo i tak w kółko ?
    Jeśli tak ma działać to weź sobie przekaźnik np. RM82P z dwoma parami styków przełączanych. I połącz wg schematu.

--
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • elepro_6.pdf (4.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2721465
    przesuch
    Poziom 11  
    Przepraszam wszytkich ale nie miałem lączności ze światem.
    Zrobiłem zgodnie z schematem płytkę wlutowałem wszystko i nic nie działa.
    jest jesczcze jedna ewentualność że to zrobiłem źle.
    poniżej przesyłam schemat płytki do schematu przedstawionego w poprzednim poscie.
    czekam na sugestie.
    Jeżeli mółby ktoś to zamieścił by taki schemat poprawny?? Jeżeli mój jest zły.
    Załączniki:
    • Sterowanie silnikiem 12 V - zmiana obrotów na przeciwne Klip.jpg (12.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2786758
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Pytanie moje : jezeli to ma być cykl to co ma się dziać po tym jak silnik dostanie odwrotnych obrotów po załączeniu krańcówki?Czy ma dojechać do kolejnej krańcówki i znowu pojechać w tak jak na obrotach startowych?Po co w ogóle ten scalak?Przeciez takie sprawy rozwiązuje się najprostszą metodą na przekaźniku...no chyba że to zadanie musi wykorzystywać scalaki no to się nie będę upierał...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania silnikiem 12V o prądzie około 0,4A, tak aby po naciśnięciu krańcówki zmieniał kierunek obrotów na przeciwny. Autor preferuje rozwiązanie oparte na przerzutniku T 74H74, jednak napotyka problem z odwracaniem polaryzacji silnika. W odpowiedziach sugerowane jest użycie mostka H, np. scalonego układu L293D, który umożliwia zmianę kierunku obrotów poprzez odpowiednie sterowanie pinami. Podkreślono, że zastosowanie przerzutnika wymaga i tak stopnia mocy w postaci mostka H lub przekaźnika, co może komplikować układ. Proponowano również klasyczne rozwiązanie z przekaźnikiem dwupozycyjnym (np. RM82P) do przełączania polaryzacji. Autor prosił o schematy, a następnie zgłaszał problemy z wykonaniem płytki i działaniem układu. W dyskusji pojawiły się pytania o cel stosowania scalaków zamiast prostych przekaźników do realizacji cyklicznej zmiany kierunku obrotów po osiągnięciu krańcówki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA