logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gotowe kolumny STX - czekam na opinie użytkowników

PiotrMikler 25 Maj 2006 17:34 2056 6
REKLAMA
  • #1 2662543
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Mam pytanie:
    Co sądzicie o gotowych kolumnach firmy STX???
    Kto ma i użytkuje???
    Jak one grają???
    Pytam dlatego, że delikatnie mowiąc są bardzo tanie!!! Gotowy subwoofer aktywny kosztuje niecałe 400 zł ....
    Czekam na opinie od właścicieli STXów i znawców tematu...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2662671
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A chcesz koniecznie kupic gotowe a nie złozyc samemu? moze powiesz nam cos na temat wzmacniacza który posiadasz ?
  • REKLAMA
  • #3 2662826
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Poszukaj gdzies daleko jest moj temat o kolumach z-7...

Ogolnie dobrze graja :)
  • REKLAMA
  • #4 2663807
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Do Eliminatora:

Wiesz, lubie majsterkować, ale.... skoro te kolumny są w takich cenach...
    Nie bardzo mam czas jeżdzić po sklepach, kupować płyty, zwrotnice i całą resztę akcesoriów. Póżniej jeszcze te wątpliwości, czy na pewno dobrze obliczyłem objętość skrzyń, czy dobrego materiału użyłem do wytłumienia, czy otwory bassreflex są dobrej średnicy i tuby są dobrej długości itd itd...

Dlatego się zastanawiałem czy po prostu nie kupić nowych.
    A wzmacniacz mam dobry (130 wat na kanał sinus!!) certyfikat THX2. Przody mam kolumny Altusy 110 (Też myśle o ich małej przeróbce) i dlatego na tyły i centralny + subwoofer chciałem kupić gotowe STX'y. Z tąd mój temat postu.
    Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie.
  • REKLAMA
  • #5 2663843
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    A jeszcze do tego dochodzi jedna bajera.
    Gotowe sa tansze niz jakbys mial je zlorzyc :D A gotowe sa ladnie wykonczone ...

ogolnie stg gra dobrze bas a srednie za cicho a wysokie za glosno :)

Ale ja mysle ze jak na tylnie to nie robi Ci to roznicy :)
    Pozdrawiam
  • #6 2663868
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    a ja mysle ze jednak zrobi roznice. to walsnie srednica jest najwazniejsza, a jest ona olewana przez stx. przy wszelkich efektach w filmach "srodek" jest bardzo wazny - to samo sie tyczy centralnego. kup fenixy saty tonsila - sa niedrogie i akurat pasuja na efektowe
  • #7 2664004
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Dziękuję za porady.
    A jeszcze w kwestii subwoofera STX, np. model Z2, parametry przyzwoite, cena też (Około 400 zł). Jak liczyłem cene głośnika, płyt MDF, wzmacniacza i zasilacza to też wyjdzie ok 400 zł, no może 350 zł...
    Ciekawy jestem tylko jak ten Z2 gra... Może ktoś ma??? Jeśli tak to niech się podzieli wrażeniami odsłuchowymi....
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opinii na temat gotowych kolumn firmy STX, ze szczególnym uwzględnieniem subwoofera aktywnego model Z2, który kosztuje około 400 zł. Użytkownicy zwracają uwagę, że gotowe kolumny STX są atrakcyjne cenowo i estetycznie wykonane, co może być zaletą dla osób niechcących samodzielnie budować zestawów. Wzmacniacz o mocy 130 W na kanał z certyfikatem THX2 jest wystarczający do współpracy z tymi kolumnami. W kwestii brzmienia wskazano, że bas jest dobrze odwzorowany, natomiast średnie tony są zbyt ciche, a wysokie zbyt głośne, co może mieć znaczenie zwłaszcza przy zastosowaniu jako kolumny centralnej lub efektowej. Zalecane jest rozważenie alternatywnych satelit Tonsila Fenix dla lepszego odwzorowania średnicy pasma. Koszt samodzielnego wykonania subwoofera z komponentów (głośnik, MDF, wzmacniacz, zasilacz) jest porównywalny do ceny gotowego modelu Z2, jednak brak jest jednoznacznych opinii na temat jakości dźwięku tego subwoofera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA