logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procesor nie działa po zdjeciu metalowej osłony rdzenia.

Adabet 26 Maj 2006 18:23 1467 7
REKLAMA
  • #1 2666290
    Adabet
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Odciąłem delikatnie metalową osłonę rdzenia od procesora Intel Pentium III 1200/256/133; wyczyściłem, nałożyłem nowej pasty, przykleiłem na nowo metalową osłonę i... PROCESOR NIEDZIAŁA. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć co sie stało i czy można to naprawić.
    Z góry serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2666321
    ledfan
    Poziom 12  
    Moze go ukruszyles, albo laminat sie zbyt wygial i cos sie "rozlaczylo".
  • REKLAMA
  • #3 2666370
    Adabet
    Poziom 10  
    Nie ukruszyłem go, robiłem to zdecydowanie delikatnie.
  • #4 2666417
    ledfan
    Poziom 12  
    Posadz go blisko czegos cieplego. Wygrzej go na przyklad jakas lampka. Niech sie grzeje w temp okolo 80C tak z 2h. Ale nie daje mu wielkich szans:(
  • REKLAMA
  • #5 2666441
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Adabet napisał:
    Odciąłem delikatnie metalową osłonę rdzenia od procesora Intel Pentium III 1200/256/133

Ciekaw jestem jaki był cel tej operacji?
    Adabet napisał:
    nałożyłem nowej pasty

Gdzie ją nałożyłeś?
    I przy okazji: czy nie mogłeś wyczyścić osłony rdzenia ze starej pasty BEZ jej odcinania?
  • REKLAMA
  • #6 2666514
    Adabet
    Poziom 10  
    Paste nakładałem pod osłonę celem zwiększenia wymiany ciepła. Tak jak przypuszczałem stara pasta była bardzo wypalona i krucha. Robiłem to wielokrotnie bez szczególnych komplikacji. Tym razem nie wyszło - niewiedzieć czemu.
  • #7 2667402
    ledfan
    Poziom 12  
    IMHO gra nie warta swieczki. Zysk max 1-2C (sprawdzone) a jedna na kilka takich operacji konczy sie RIPem procka :|
  • #8 2893286
    Adabet
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Procesor Intel Pentium III 1200/256/133 przestał działać po delikatnym odcięciu metalowej osłony rdzenia w celu wymiany pasty termoprzewodzącej pod nią. Próba poprawy chłodzenia poprzez nałożenie nowej pasty pod osłonę zakończyła się niepowodzeniem, mimo że operacja była wykonywana ostrożnie i wielokrotnie wcześniej bez problemów. Możliwe przyczyny uszkodzenia to mikrouszkodzenia laminatu lub przerwanie połączeń wewnętrznych podczas zdejmowania i ponownego przyklejania osłony. Zalecano podgrzewanie procesora do około 80°C przez kilka godzin w celu ewentualnej regeneracji, jednak szanse na naprawę są niskie. Wskazano również, że zysk termiczny z takiej modyfikacji jest minimalny (maksymalnie 1-2°C), a ryzyko trwałego uszkodzenia procesora jest wysokie, co czyni tę operację nieopłacalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA