logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można kupić zasilacz z większą ilością złączy do dysków twardych?

maciek.wroc 27 Maj 2006 13:52 1191 10
REKLAMA
  • #1 2668705
    maciek.wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam mam pytanie mam podłaczone 3 napedy i jeden dysk twardy. I mam małe drobne pytanko czy mozna kupić zasilacze ale zeby było mozna podłączyć jeszcze jeden dysk twardy bo ja juz nie mam miejscai nie ma mgdzie podłaczyć.
  • REKLAMA
  • #2 2668754
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    hm z tego co zrozumialem to chodzi ci po prostu o dodatkowa wtyczke do zasilania hdd ? Wystarczy po prostu ze kupisz rozdzielacz ktory rozdzieli zasilanie z jednej wtyczki na dwie , koszt kilka zloty...
  • REKLAMA
  • #3 2668808
    maciek.wroc
    Poziom 18  
    no tak ale zasilanie bedzie ale ta druga wtyczka jej się nie da rozdzielić ??
  • #4 2668819
    Bogdanor
    Poziom 27  
    chodzi ci teraz o te szeroka tasme ide do podlaczania dysku ? Na jednym kanale ide moga byc podlaczone dwa napedy, (jeden ustawiony na master drugi na slave), i tu nic nie zrobisz jesli masz na plycie dwa zlacza ide to do kazdego z nich mozesz podlaczyc dwa napedy (dysk, cdrom)
  • REKLAMA
  • #5 2668822
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Temat powinien byc w sprzecie a nie tutaj!
    Mam pytanie do kolegi Bogdanor. Zastanowiles sie nad tym, ze zasilacz, ktory posiada malo wtyczek molex moze miec rowniez mala - adekwatna do ilosci molexow - moc? Z doswiadczenia wiem,ze niektorzy producenci zasilaczy oszczedzaja na wszystkim nawet na tym. Producenci licza <30W na molex i jesli jest tych wtyczek malo tak jak pisalem wczesniej moze to oznaczac iz nie mozna podlaczyc wiecej urzadzen. Co prawda dysk nie jest duzym obciazeniem ~17-25W
  • #7 2668854
    Bogdanor
    Poziom 27  
    mozna, sam tak mialem ze zabraklo mi wtyczek i kupilem przelotke na dwie, piszesz ze wiela sztrumu one nie biora, napedy to nie karty grafiki (hehe) mozna spokojnie podlaczas ich tyle ile umozliwia mobo, lub wiecej, dodatkowe kontrolery na pci...
  • REKLAMA
  • #8 2669094
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Bogdanor, nie do końca masz rację. Zwykle producenci obliczają zasilacze, tak żeby wyszło jak najtaniej, a co za tym idzie montują takie, które działają prawie przy mocy znamionowej. Nawet jeden napęd może zrobić kolosalną różnicę, dlatego kolega mat_ed ma rację.
  • #9 2669263
    Bogdanor
    Poziom 27  
    no tak jak sie to mowi we wszystkim nalezy zachowac umiar...kolega maciek.wroc pisze "mam podłaczone 3 napedy i jeden dysk twardy" 3 cdromy ? po co tyle cdromow ?
  • #10 2669323
    maciek.wroc
    Poziom 18  
    no ale jak podłąncza się dysk twardy lub cd-rom to są dwa kable jeden zasilający a drugi to szeroka tasma. no i co z tego ze dam tą przedłuzke bede miałzasilanie ale nie bede miał szerokiej taśmy zeby podłaczyć.

Bo teraz mam tak zrobione ze mam 3 cd-romy podłaczone i dysk twardy i nie ma juz mijesca zeby coś innego podłaczyc, bo jak chce podłaczyć dysk to musze kompa rozkręcić i odłaczyć cd-rom i podłanczam w tedy dysk
  • #11 2669349
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    W takim razie kolega potrzebuje kontrolera IDE (najlepiej na PCI).
    http://www.allegro.pl/item104069703__ata_100_promise_2_x_ide_gwarancja_.html
    http://www.allegro.pl/item106063250_karta_kontroler_pci_ata133_fvat_gwarancja_.html
    Podaje linki do Allegro, bo tam najszybciej można znaleźć. Oczywiście przejściówki i kontrolery można kupić w każdym porządnym sklepie komputerowym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada podłączone trzy napędy CD-ROM i jeden dysk twardy, ale brakuje mu wolnych złączy zasilania molex do kolejnego dysku twardego. W dyskusji wyjaśniono, że można zastosować rozgałęźniki zasilania molex, które pozwalają podłączyć dodatkowe urządzenia, jednak należy zwrócić uwagę na moc zasilacza i jego zdolność do obsługi większej liczby urządzeń. Dyski twarde i napędy optyczne mają stosunkowo niskie zużycie prądu (~17-25W), więc rozgałęźniki są często wystarczające. Problemem pozostaje jednak brak wolnych złączy IDE (szerokich taśm) na płycie głównej, co ogranicza liczbę podłączonych napędów. W takim przypadku rekomendowane jest użycie kontrolera IDE na PCI, który dodaje dodatkowe kanały IDE i umożliwia podłączenie większej liczby dysków i napędów. Podano przykłady kontrolerów dostępnych na Allegro, takich jak Promise ATA 100 oraz karta kontroler PCI ATA133.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA