logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić uzwojenia silnika 3-fazowego z 6 zaciskami?

pio_ta 27 Maj 2006 15:09 11979 5
REKLAMA
  • #1 2668928
    pio_ta
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam
    Znalazłem silnik 3-fazowy który posiada 6 zacisków,podejrzewam że są to 3 początki i 3 końce uzwojeń,na tabliczce znamionowej w rubryce układu połączeń jest gwiazda czyli silnik powinien być połączony w gwiazdę,sprawdzając uzwojenia miernikiem zauważyłem iż pomiędzy 3 zaciskami z jednej strony(U1,V1,W1) są przejscia i tak samo jest pomiędzy 3 zaciskami z drugiej strony(U2,V2,W2),chciałbym się dowiedzieć czy takie przejscia powinny być przy sprawnym silniku czy potraktować to jako uszkodzenie i jak powinno wyglądać połączenie takiego silnika?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2669515
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Nie jest tak do końca jak mówi kol. jjanusz.Spotkałem się z oznaczeniem w silniku U1 jako początku i U2 jako końcu uzwojenia.Ponieważ jest tablica znamionowa ,powinna być też wyszczególniona prędkość znamionowa (w tym przypadku ewentualnie dwie).Jeśli jest tylko podana jedna prędkość ,to silnik może być spalony. Jeśli mój tok rozumowania jest słuszny, po kolorze izolacji uzwojenia się przekonasz
  • REKLAMA
  • #4 2670050
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Witam.To powinno wystarczyć-sposób wyprowadzeń uzwojeń oraz opis tabliczki znamionowej.Pozdrawiam
    Załączniki:
    • silnik indukcyjny 139.jpg (335.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • silnik indukcyjny138.jpg (646.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • silnik indukcyjny137.jpg (306.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2670340
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Tabliczka wszystko wyjaśnia. Gwiazda lub trójkont.Napiecie międzyfazowe?.
    Pomiary prawidłowe.łapanie pkt. ok..Co dallej.Może być równiż inny silnik
    _dwu_biegowy.Dwa różne rozwiązania w zależności od tego jaka jest konstrukcja silnika.
  • #6 2671545
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Dalej?Bardzo proszę.Układ uzwojeń dwubiegowych.Z pierwszego postu wynika że tabliczka znamionowa jest czytelna.Podaj jaki jest typ silnika(np.SZJe)wtedy problem zostanie rozwiązany.
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić uzwojenia silnika 3-fazowego z 6 zaciskami? uzwojenia dwubiegowe-połączenia.jpg (193.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • uzwojenia dwubiegowe.jpg (318.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA