logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja silnika 1-fazowego lub 3-fazowego bez tabliczki, 6 wyprowadzeń, pomiar rezystancji

kich 24 Lut 2007 00:04 3958 8
REKLAMA
  • #1 3609967
    kich
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu silnika-bez tabliczki...
    Jedyne co wiem to pracował zasilany z 1 fazy ale wydaje mi się(może błędnie), że może być 3- fazowy.
    Posiada on 6 przewodów wyprowadzonych do zacisków.
    Po próbie znalezienia par przewodów [Ohmomierzem] - tak gdzieś przeczytałem na forum... wyszło mi:
    2 pary o zbliżonych wartościach ok. 4,5 Ohm a 3 para zacisków 0,3 Ohm ???

Czy to Wam wystarczy, żeby powiedzieć coś o możliwościach tego silnika(jeśli nie jest spalony) i sposobie podłączenia?

Dzięki - Marcin
  • REKLAMA
  • #2 3610349
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Z ilości wyprowadzeń wynika, że jest to silnik trófazowy z możliwością pracy gwiazda-trójkąt. Wyprowadzenia silnika najczęściej mają układ 2 x 3, a uzwojenia podłączone jak na rysunku (górny, pierwszy z lewej lub dolny, pierwszy z lewej). Musisz to jednak sprawdzić omomierzem.
    Układ wyprowadzeń dla dolnego rysunku jest przesunięty w prawo (ale może być również w lewo - sprawdź).
    Podłączenie silnika dla pracy gwiazda-trójkąt przedstawiają pozostałe rysunki.
    Identyfikacja silnika 1-fazowego lub 3-fazowego bez tabliczki, 6 wyprowadzeń, pomiar rezystancji
    Zastanawia mnie jednak tak mała rezystancja jednego z uzwojeń. Wygląda na to, że silnik jest jednak uszkodzony...
  • REKLAMA
  • #3 3610851
    kich
    Poziom 12  
    Identyfikacja silnika 1-fazowego lub 3-fazowego bez tabliczki, 6 wyprowadzeń, pomiar rezystancji[/img]

...tak podłączony silnik zastałem po otwarciu (pracował na 230V)...nie jestem pewien tylko pary przewodów ze wskazaniem 0,3 Ohm -na pewno dolny lewy podpięty razem z kondensatorem ma 0,3 Ohm- i na 90% z środkowym górnym -tak jak na zdjęciu.

Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #4 3611560
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Może to być silnik 1-faz. z wyłącznikiem odśrodkowym podłączonym w miejscu gdzie rezystancja 0,3oma.Możesz spróbować go rozebrać ale ostrożnie aby nie uszkodzić lub do zacisków gdzie jest rezystancja 0,3 oma podłącz omomierz lub baterię z szeregowo włączoną żaróweczka.Pokręć szybko wałem silnika .Jeżeli wystąpi przerwa.to jest tam podłączony wyłącznik odśrodkowy wewnętrzny.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3611749
    kich
    Poziom 12  
    janhen napisał:
    Witam
    Może to być silnik 1-faz. z wyłącznikiem odśrodkowym podłączonym w miejscu gdzie rezystancja 0,3oma.Możesz spróbować go rozebrać ale ostrożnie aby nie uszkodzić lub do zacisków gdzie jest rezystancja 0,3 oma podłącz omomierz lub baterię z szeregowo włączoną żaróweczka.Pokręć szybko wałem silnika .Jeżeli wystąpi przerwa.to jest tam podłączony wyłącznik odśrodkowy wewnętrzny.Pozdrawiam

...I CO MI TO DA?

JAK GO PODPIĄĆ?
  • #6 3613004
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Napięcie podaj na dwa górne zaciski od lewej strony-czyli pierwszy,gdzie masz podłączone uzwojenie pracy i rozruchowe i drugi gdzie masz podłączone uzwojenie pracy zmostkowane z wył.odśrodkowym.
    Jest to typowy silnik jednofazowy z wył.odśrodkowym i kondensatorem.
  • #7 3613341
    kich
    Poziom 12  
    Topolski Mirosław napisał:
    Napięcie podaj na dwa górne zaciski od lewej strony-czyli pierwszy,gdzie masz podłączone uzwojenie pracy i rozruchowe i drugi gdzie masz podłączone uzwojenie pracy zmostkowane z wył.odśrodkowym.
    Jest to typowy silnik jednofazowy z wył.odśrodkowym i kondensatorem.

Dzięki bardzo...
    po rozmowie z użytkownikami tego silnika doszliśmy do teoretycznego ustalenia jak był podpięty...i tutaj proszę o korektę-ewentualną.

Otóż... podłączony był prawdopodobnie na zaciskach 1 i 2 z dołu od lewej strony- patrząc na rysunek.
    ...i tutaj proszę o korektę-ewentualną.

dzięki - Marcin
  • #8 3613584
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Jeśli tak chcesz podłaczyć(1 i 2 dolny od lewj strony) to poproś kogoś aby od razu załączył bezpieczniki.
  • #9 3616424
    kich
    Poziom 12  
    Topolski Mirosław napisał:
    Jeśli tak chcesz podłaczyć(1 i 2 dolny od lewj strony) to poproś kogoś aby od razu załączył bezpieczniki.

Dzięki za pomoc...udało się!

Martwi mnie tylko rozbieżność opinii...w końcu silnik poszedł na 2 dolnych z lewej str zaciskach 1x230V AC(to na górnych wybijał bezpieczniki!)
    Faktem jednak chyba jest, że posiada jakiś rozłącznik, ponieważ przy odłączaniu, kiedy wytraca obroty słychać jak coś przeskakuje i inaczej kręci.

Dzięki - Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji silnika elektrycznego bez tabliczki znamionowej, posiadającego 6 wyprowadzeń i nieznanego typu zasilania (1-fazowy lub 3-fazowy). Pomiar rezystancji wykazał dwie pary uzwojeń o wartości około 4,5 Ω oraz jedną parę o bardzo niskiej rezystancji około 0,3 Ω. Analiza wskazuje, że silnik może być jednofazowy z kondensatorem i wyłącznikiem odśrodkowym, co tłumaczy niską rezystancję jednej z par przewodów. Zalecane jest podłączenie napięcia do dwóch zacisków, gdzie znajdują się uzwojenia pracy i rozruchowe, z uwzględnieniem wyłącznika odśrodkowego. Silnik był podłączony do zasilania 230 V na dwóch dolnych zaciskach z lewej strony, co potwierdziło poprawność podłączenia i działanie. Obserwacje wskazują na obecność rozłącznika odśrodkowego, który powoduje charakterystyczne przeskakiwanie podczas wytracania obrotów. Wskazano również możliwość uszkodzenia silnika ze względu na niską rezystancję jednego z uzwojeń, jednak ostatecznie silnik działa po prawidłowym podłączeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA