logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

winda xp zamyka się sama! .... komunikat zarządzanie NT

bartibarti 28 Maj 2006 12:48 1355 7
REKLAMA
  • #1 2671829
    bartibarti
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.
    Wyskakuje mi okno w którym odlicza czas do zamkniecia systemu (chyba 1 minuta), jest napisane że odpowiedzialne jest za to Zarzadzanie NT.
    W menagerze plików znalazłem ze za proces odpowiedzialny jest plik
    winlogon.exe z katalogu system32
    Spróbowałem go zablokować (tą aplikację) i nie zamknął się (jak narazie) ale manager pokazuje uzycie procesora na poziomie 100% gdzie normalnie było ok5-10%.

W czymś dalej jest problem. Dodam że procesor 1Ghz mobile speedstep, 256 ramu i dysk 20gb, 5Gb wolnego dysku, xp,

moze ktos mi doradzi co z tym robic
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2671947
    bartibarti
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dzięki za podpowiedź.Wyłaczyłem punkt przyeracania i zapusciłem antyblastera ale nic nie znalazł.
    Winda się wygasiła i odpaliła sama - jak ostatnio.
    Tylko teraz procesor chodzi normalnie.
    Ale chyba dalej problem jakis jest.

Dodano po 4 [minuty]:

Mam takie pytanie czy uruchomiony program svchost.exe jest prawidłowym programem systemu windy czy nie jest to wirus?
  • REKLAMA
  • #4 2672006
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Wklej na forum log z hijackthis oraz zamknij porty przy pomocy programu wwdc.exe (znajdziesz go na google).
  • #5 2673872
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    ->Panel sterowania->Narzędzia administracyjne->Usługi->Zdalne wywoływanie procedur (RPC). Zaznacz prawym, wejdź we właściwości, zakładka Odzyskiwanie i wszystkie 3 pozycje zaznacz na "Nie podejmuj żadnej akcji". To powinno pomóc. Dodatkowo wyłącz automatyczne aktualizacje w systemie, zdalny dostęp itp.
  • #6 2674878
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Dodatek SP 2 powinien rozwiązać sprawę. Prawdopodobnie masz wirusa sasser.

machina
  • #7 2682445
    Jamal20
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Machina73 ma racje ale nie do konca. SP2 nie koniecznie musi pomóc. Jest specjalna nakładka na xpka odnośnie sassera i blastera. Jak nie znajdziesz to pisz na priv a moze znajde i wysle. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2682471
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Jamal20 :arrow:

machina73 ma rację SP2 zawiera już wszystkie uaktualnienia odnośnie Sassera i Blastera.
    Do sytemów bez SP lub z SP1 trzeba instalować odpowiednie uaktualnienia.

Wystarczyło użyć SZUKAJ i znaleźlibyście np. to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic230879.html
    Nie wspominając o http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=12532

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP, który samoczynnie wyświetla komunikat o zamknięciu systemu z powodu procesu zarządzania NT, powiązanego z plikiem winlogon.exe. Próba zablokowania procesu zmniejszyła zamykanie systemu, ale spowodowała 100% użycie procesora. W dyskusji zasugerowano możliwość infekcji wirusem Blaster lub Sasser, które powodują podobne objawy. Rekomendowano skanowanie antywirusowe, użycie narzędzi takich jak hijackthis i wwdc.exe do zamknięcia portów oraz modyfikację ustawień usługi Zdalne wywoływanie procedur (RPC) w panelu sterowania, aby zapobiec automatycznemu restartowi. Zalecano także wyłączenie automatycznych aktualizacji i zdalnego dostępu. Wskazano, że instalacja Service Pack 2 dla Windows XP zawiera poprawki zabezpieczające przed tymi wirusami, choć nie zawsze jest to wystarczające. Podano linki do dodatkowych źródeł i nakładek zabezpieczających system przed atakami Sasser i Blaster.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA