logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite Pro 4200 - Bateria 100%, ale laptop się wyłącza po odłączeniu

megapol 28 Maj 2006 16:27 6829 12
  • #2 2672721
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    na moje oko to coś z baterią :P
    Skąd masz tą beterię? Nowa czy używana? Li-jon czy zwykła?
  • #4 2672955
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Jeżeli kolega kupił ją na Allegro, to czy mogę prosić o link do tej aukcji?
  • #5 2673319
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Tez mam zamiar kupic laptopa z allegro,ale jestem juz coraz blizej zrezygnowania... :|
  • #6 2673343
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Czy laptop po wyłączeniu i włączeniu z samej baterii odpala, a ty przypadkiem masz XP Pro aktualizowanego SP2??? W Chip-ie był kiedyś taki problem poruszany, podczas instalacji SP2 nie został podmieniony jakiś sterownik i objawy były takie same.
  • #7 4515741
    krzaczek
    Poziom 2  
    wiem ze to odgrzebywanie starych smieci ale mam prawie identyczny problem a nie znalazlem odpowiedzi....

posiadam Toshiba Satellite Pro 4200 (dokladnie 4270) i rowniez mam problem z bateria. kupilem go bez i podobno jest sprawny.
    baterie mam z allegro i sprawdzalem ja na toshibie satellite 310cds trzyma ponad 2h laduje sie i jest ok.

u mnie jest taki problem ze jak ja wloze do kompa to czasami miga kontrolka od baterii na pomaranczowo, czasami sie nie zaswieci wogole, z baterii nie staruje.

po wlaczeniu windowsa niezaleznie jakiego (98, 98SE, 2000) pokazuje jak mu sie podoba, a po 5 minutach 100% naladowania i ze np bedzie trzymac 3h ale po odlaczeniu zasilania od razu pada...

ktos mi powiedzial ze trzeba wymienic przejsciowek od baterii... to prawda czy chce mnie naciagnac.... ??

sie rozpisalem ale jestem bezradny
    z gory dziekuje za odpowiedz
    pzdr !
    Łukasz
  • #8 4516696
    niuniu7
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    miałem podobny problem z innym laptope marki asus i wymieniłem zasilacz bo napiecie podawał za słabe na 19,5v i 3ampery nominał spadł na 16 i o,5a wymienili i działa.TEŻ Z ALLEGRO:D
  • #9 4516718
    azr
    Poziom 11  
    Migająca dioda->miałem ten sam problem chociaż w innym sprzęcie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic878818.html -okazało sie ze bateria jest niekompatybilna.

Być może bateria nie komunikuje sie w odpowiedni sposób z Twoim modelem (piszesz ze na innym chodzi dobrze) - coś nie tak może być w układzie ładowania / elektronice nadzorującej prace akumulatora.

megapol: Radze Ci sprawdź czy bateria działa na innym laptopie na którym powinna ( np idź do sklepu z używanymi. i na odwrót - inne baterie w Twoim laptopie.
    Z perspektywy moich doświadczeń to raczej wina baterii. Wygląda to na że mogło paść ogniwo.

a tak przy okazji: czy zna ktoś pewne firmy sprzedające zamienniki akumulatorów? Pewne w sensie, ze albo wiecie że działają albo że firma akceptuje zwroty :)
  • #10 4517773
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Co do zamienników to ostatnio kupiłem do IBMa T20 baterię firmy Movano, ponoć że na ogniwach Philipsa. Na razie ma z 5 cykli ładowania i wygląda dobrze. Sprzedawca gwarantował, że po roku będzie trzymała 2 godziny ;) .
  • #11 4519954
    krzaczek
    Poziom 2  
    <azr>
    dziekuje bardzo za odpowiedz, wydaje mi sie ze masz racje - tez tak podejrzewalem...

tamten laptop jest duzo starszy i potrzebuje mniej pradu :)
    bateria jest oryginalna model PA2487U DC10.8 3600mAh no ale niestety

zanim kupie nowa chcialbym sprawdzic czy to na pewno wina tamtej baterii. czy jest ktos z poznania lub okolic kto dysponuje sprawna bateria do laptopa satellite pro 4270 ??

no i mam jeszcze jeden problem a nie chce zakladac nowego topicu.

chodzi mi o zlacze PCMCIA, dopoki nic w nie nie wloze to laptop chodzi OK, a poniewaz uzywam karty sieciowej wlasnie w tym slocie to zauwazylem ostatnio dziwne zachowanie. dodam ze przed formatem (ktory zrobilem ze wzgledu na baterie) wszystko bylo ok.

i tak komp sie czasami zawiesza, czasami karte zinstaluje, widzi ja ale netu nie ma.... strasznie dlugo ja usuwa jak i dodaje... po prostu magia,

mam 2 sieciowki i z obydwoma dzieje sie to samo, na innym kompie dziala wiec karty sa sprawne...

uszkodzenie PCMCIA na plycie czy jak ??
  • #12 4520586
    mmaker
    Poziom 19  
    Ocena: 162
    Co do baterii to sprawdź czy w biosie nie ma funkcji "Refresh Batery" lub podobnej. Mój laptop po kupnie na oryginalnej baterii trzymał około 10 minut a po włączeniu tej funkcji i zostawieniu go do samoistnego wyłączenia trzyma teraz ponad 2 godziny:)
  • #13 4521005
    krzaczek
    Poziom 2  
    niestety... juz szukalem. stary bios toshiba

chcialem zaktualizowac bios ale fdd przestalo dzialac... powoli zaczynam sie irytowac :)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz laptopa Toshiba Satellite Pro 4200 zgłasza problem z nowo zakupioną, używaną baterią litowo-jonową, która w systemie Windows XP pokazuje 100% naładowania, lecz po odłączeniu zasilania laptop natychmiast się wyłącza. W dyskusji sugerowano, że problem może leżeć po stronie baterii – możliwa niekompatybilność, uszkodzone ogniwo lub wadliwa elektronika nadzorująca ładowanie. Użytkownicy radzą sprawdzenie baterii na innym laptopie oraz testowanie innych baterii w tym modelu. Wspomniano również o możliwym problemie ze sterownikami w Windows XP SP2, który może powodować podobne objawy. Jeden z użytkowników zasugerował wymianę zasilacza, jeśli napięcie jest zbyt niskie. Poruszono też kwestię funkcji "Refresh Battery" w BIOS-ie, która może poprawić działanie baterii, jednak w przypadku starego BIOS-u Toshiba aktualizacja była niemożliwa z powodu uszkodzonego napędu dyskietek. Dodatkowo pojawił się problem z gniazdem PCMCIA, które powoduje zawieszanie się systemu i problemy z kartami sieciowymi. W dyskusji pojawiły się także przykłady innych modeli i marek, a także doświadczenia z zamiennikami baterii, np. Movano do IBM T20.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA