logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax Canon b150 cardrige BX 3 - regenaeracja + wciąganie kart

sebcosk 29 Maj 2006 10:23 1640 10
REKLAMA
  • #1 2675007
    sebcosk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Właśnie mi wyskoczył komunikat na faxie Change Cardrige. Kardridz nigdy nie był regenerowany. Jak zrobić regenerację i jakim atramentem zastępczym. Na allegro oglądałem że są jakieś koreczki zatykające dziurkę do wlewu atramentu. Czy tą dziurkę trzeba wywiercić czy ona już jest. Na kardrigu znjaduje się tak jakby wlew na tusz ale on jest plastikowy tak jakby zgrzany fabrycznie korek.
    Czy te kardriże maja tzw CHIP co nic nie da napełnienie na max a fax będzie widział pusty?
    Jakim atramentem najlapiej zalać jeżeli można.

Druga sparawa. To zauważyłem że nie chce wciągaać kartek poprawnie są chyba brudne lub sparciałe rolki wciągające i wtedy jak mu sie nie pomoże to wyrzuca czyste kartki do momentu kiedy za pierwszym wciągnięciem nie weźmie jej poprawnie. Czy do czyszczenia dużo roboty z roskręcaniem. Czy też te gumy sa do wymiany

Dodano po 51 [minuty]:

znalazłem odpowiedz odnośnie insrukcji napełnania - czy ktoś mógłby ją potwierdzić.
    odpowiedz tu: http://www.olinex.pl/instrcanbx3.php
  • REKLAMA
  • #2 2675341
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    ja nie regenerowałem ,ale stosowałem takie nie było problemu.
    co do pobierania jeżeli nigdy nie robiłeś podobnej żeczy można zepsuć, lepiej zleć to serwisowi koszt około 50zł
  • REKLAMA
  • #4 2675464
    sebcosk
    Poziom 12  
    ABLublin napisał:
    ja nie regenerowałem ,ale stosowałem takie nie było problemu.
    co do pobierania jeżeli nigdy nie robiłeś podobnej żeczy można zepsuć, lepiej zleć to serwisowi koszt około 50zł

Nie chodzi o to ze nie robiłem. Tylko nie mam czasu. Nie jest laikiem. Ze zrobieniem nie ma problemu tylko chce znać opinię czy dużo roboty przy roskręcaniu i czy warto ( czy to brud czy też sparciałe rolki bo jeśli sparciałe to po co rozkręcać i tracić czas)
  • REKLAMA
  • #5 2675588
    ABLublin
    Ocena: 447
    sparciałe i łyse wymieniasz na nowe i wszystko
    trzeba rozebrać cały fax na części składowe . wg. kolejności
    zdjąć tylną środkową ściankę
    zdjąć skaner
    zdjąć obudowę
    odkrecić tylny podajnik (zwróć uwagę w jakim położeniu są rolki , trzeba zrobic tak samo przed złożeniem )
    wysiągasz rolki i zakładaż nowe

i skręcamy w odrotnej kolejności
  • #6 2675924
    Janusz.P
    Ocena: 224
    A jak masz już rozebrane to ja sprawdziłbym zgranie kół zębatych w zespole rolek pobierania, gdyż trafiłem w swoim życi na kilkanaście takich faksów które miały żle złożone koła ( przesunięte) i samo czyszczenie czy wymiana gum nie pomagało, lub pomagało na chwilę dopiero dokładne zgranie kół ( są na nich znaki) usuwało problem z pobieraniem papieru
  • #7 2675968
    sebcosk
    Poziom 12  
    ABLublin napisał:
    sparciałe i łyse wymieniasz na nowe i wszystko
    trzeba rozebrać cały fax na części składowe . wg. kolejności
    zdjąć tylną środkową ściankę
    zdjąć skaner
    zdjąć obudowę
    odkrecić tylny podajnik (zwróć uwagę w jakim położeniu są rolki , trzeba zrobic tak samo przed złożeniem )
    wysiągasz rolki i zakładaż nowe

i skręcamy w odrotnej kolejności

Czy te rolki mają jakąs specjalną nazwę co bym je mógł kupić w intenecie. Może macie namiar na firme co handluje podzespołami
  • #8 2676016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 2676683
    Janusz.P
    Ocena: 224
    wg mnie tych gum to wcale nie trzeba wymieniać co najwyżej wyczyścić, no a jeżeli maja duży przebieg i są wytarte to można je przesunąc tak aby pracowały częścią niewytartą gdyż podczas pobierania papieru pracuje tylko ok. 1/3 obwodu gumy
  • #10 2679998
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Co dopobierania to opisano ci wszystko a jeżeli nie są popękane to zrób jak pisał przedmówca przekręć gumę Jak już rozbieżesz układ pobierania warto oczyścić także ten układ gdzie parkuje karetka z tuszem (1 śrubka) przedłuży napewno żywotność tego faxu a co do cartridga to albo ostrym czymś wyjmujesz ten plastikowy koreczek i wlewasz strzykawką tusz albo wepchnij tą kulkę na odwrotnej stronie cartridga wlej i zaślep drugą Jeżeli nie potrzebujesz extra jakości to w tym modelu zalej czarnym atramentem Pelikana (6 zł) Nawet nieźle drukuje Pozdrawiam
  • #11 2680884
    copytechnik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Wszystko się zgadza ale ten atrament Pelikana jest kiepski i dość szybko zatka głowice chyba że dziennie wydrukujesz min. kilkanaście stron.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji kartridża Canon B150 (BX-3) do faksu oraz problemów z podajnikiem papieru. Kartridż posiada plastikowy, fabrycznie zgrzany korek do napełniania tuszem, który można usunąć, aby wlać atrament, np. czarny tusz Pelikana jako zamiennik, choć jest on mniej trwały i może szybciej zatykać głowicę. Kartridże mogą mieć chip, który uniemożliwia pełne wykorzystanie napełnionego tuszu. W kwestii podajnika papieru, problemem są zużyte lub zabrudzone rolki pobierające (ring rubber pick-up), które można wyczyścić, przesunąć lub wymienić na nowe (symbol QB1-0496, dostępne w serwisie Canona). Wymiana rolek wymaga rozebrania faksu: zdjęcia tylnej ścianki, skanera, obudowy i podajnika, z zachowaniem właściwego ustawienia kół zębatych, które muszą być poprawnie zgrane, aby uniknąć problemów z pobieraniem papieru. Czyszczenie układu pobierania i miejsca parkowania karetki z tuszem może przedłużyć żywotność urządzenia. Koszt serwisowy regeneracji kartridża to około 50 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA