logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Fax B150 - głowica nie parkuje, nie pobiera papieru, czujnik?

krystian333 24 Maj 2007 14:12 2151 6
REKLAMA
  • #1 3916558
    krystian333
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam

Mam problem którego nie znalazłem na forum, może ktoś mi pomoże

Mam fax - Canon Fax B150 i taki problem.
    Fax fiksuje nie wciąga papieru i jeszcze inne dziwne rzeczy, na moje oko jest to spowodowane tym że, głowica nie parkuje z prawej strony tylko zatrzymuje się w różnych miejscach szczególnie na środku

chyba nawalił jakiś czujnik.
    Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o podpowiedź co zrobić w takiej sytuacji.
    Dodam, że głowica powinna się chować do prawej strony, ponieważ mam jeszcze jeden fax taki sam i on działa ok i głowica z tuszem chowa się do prawej strony

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3916570
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    a co pokazuje na wyswietlaczu czy pokazuje jakiś kod błędu. I nie wciąga którego papieru dokumentu do wysłania czy papieru na którym drukuje
  • REKLAMA
  • #3 3918286
    horse667
    Ocena: 96
    Najprawdopodobniej uszkodzona taśma łącząca karetkę z elektroniką. Miałem kilka razy podobne uszkodzenie, nie wyświetla żadnego błędu, nie parkuje karetki nie wciąga papieru, i oczywiście pokazuje, że nie ma papieru, poniważ "niby" próba podania papieru sie nie powiodła.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 3918424
    gandalf.s
    Ocena: 25
    Te faxy podobnie reagują jak jest uszkodzona głowica. Podmień głowicę i zobacz jak się będzie zachowywał. Głwica oryginał czy zamiennik?
  • #5 3919124
    krystian333
    Poziom 11  
    Fax nie pokazuje żadnych błędów, nie wciąga papieru.
    Sprawdzę tą taśmę łączącą.
    Ponieważ jak głowica nie zaparkuje, to nie działa później wciąganie papieru itd.

Jeszcze poćwiczę i zobaczę jakie rezultaty
    Dzięki za rady czekam na jeszcze.

Ps. Głowica jest oryginalna
  • #6 3923107
    copytechnik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Za karetką jest czujnik optyczny jeżeli jest zabrudzony karetka będzie się zatrzymywać w różnych miejscach. Do do pobierania papieru rozebrać w niektórych gumy pobierania były gładkie co powodowało kiepski pobór papieru jak masz to podmień na porowate.
  • REKLAMA
  • #7 4006035
    krystian333
    Poziom 11  
    Jak wygląda ten czujnik ???
    Rozebrałem wszystko ale nic nie widać same mechaniczne części
    jak to naprawić, aby głowica zawsze parkowała w prawej części faxa ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z faksami Canon Fax B150 polega na tym, że głowica nie parkuje prawidłowo po prawej stronie, zatrzymując się w różnych miejscach, co skutkuje brakiem pobierania papieru i niestabilną pracą urządzenia. Brak jest wyświetlanych kodów błędów. Możliwe przyczyny to uszkodzona taśma łącząca karetkę z elektroniką, uszkodzona głowica lub zabrudzony czujnik optyczny za karetką. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę taśmy, podmianę głowicy (oryginalna lub zamiennik) oraz oczyszczenie czujnika optycznego. Dodatkowo, problemy z pobieraniem papieru mogą wynikać z zużytych lub gładkich gum pobierających, które należy wymienić na porowate. Naprawa mechanizmu parkowania głowicy wymaga zlokalizowania i oczyszczenia czujnika optycznego, który kontroluje pozycję karetki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA