logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór cyfrówki do 1000zł: Samsung S500, V700, L60 czy Panasonic Lumix DMC-LZ5?

kazan84 04 Sie 2006 21:12 2083 23
REKLAMA
  • #1 2881195
    kazan84
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich i z góry dzięki za zainteresowanie tematem.

Otóż chcem sobie kupić pierwszą cyfrówkę bo dość mam już pożyczania od znajomych. Wydatek to dla mnie spory więc raczej musi mi starczyć na długo. Używana będzie w różnych warunkach więc zależy mi na tym aby sprzęcik robił śliczne zdjęcia w każdej sceneri (plener, impreza, rózne oświetlenie itp.).

Wstępnie myślałem o Samsungu S500 jednak nie jestem pewien czy byłby to dostatecznie dobry wybór (napewno jest tani a cena jest ważnym dla mnie aspektem).

Kolejny mój typ to Samsung V700 lub L60 (cenowo stoją koło 800zł co jest ewentualnie do przyjęcia jeżeli mają się wyraźnie różnić jakością).

Chyba, że naprawdę warto jeszcze kasy dozbierać i zainteresować się np. Panasonic Lumix DMC-LZ5(ma fajniejszy zoom i ten sławetny choć nie wiem jak się rzeczywiście sprawdzający stablizator obrazu), jednak musiałby to być zdecydowany faworyt

Zależy mi na jakieś solidnej opini kogoś kto się naprawdę zna na tych klockach.

Podsumowując potrzebuję dobrego aparatu potrafiącego robić zdjęcia w bardzo różnych realiach, koniecznie z możliwością nagrania wideo z dźwiękiem, cena jest dla mnie ważna i fajnie gdyby się mieściła w okolicach 800 ewentualnie jakiś zdecydowany faworyt za około 1000zł.

Proszę o opinię na temat powyższych ewentualnie jakieś swoje typy
  • REKLAMA
  • #3 2882649
    kazan84
    Poziom 12  
    bratek58 napisał:

No zgadza się recenzje wypadają nieźle, a może jakaś opinia na tle tych co proponowałem, zasadniczo CAnon od Panasonica DMC-LZ5 jest tylko około 150zł tańszy za to jest o około 100 droższy od Samsungów V700 i L60, czy przekłada się to tak samo na jakość?
  • #4 2882944
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Canon to jednak wieloletnia firma z tradycjami foto, natomiast Samsung dobry jest w sprzęcie RTV. W fotografii najważniejsza jest jakość zdjęć, i w tym przypadku Canon jest lepszy.
  • REKLAMA
  • #5 2882982
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 544
    Panasonica też nie polecam - matryce w ich aparatach mają względnie wysoki poziom szumów i dziwne odwzorowanie barw, które nigdy mi się nie podobało.
  • #6 2883018
    kazan84
    Poziom 12  
    lechoo napisał:
    Panasonica też nie polecam - matryce w ich aparatach mają względnie wysoki poziom szumów i dziwne odwzorowanie barw, które nigdy mi się nie podobało.

licze, że to opinia znawcy i bardzo za nią dziękują ponieważ bardzo się zastanwiałem nad tym modelem, bo za okolice 1000zł oferuje naprawdę dużo przynajmniej pozornie(stabilizacja obrazu, zoom optyczny 6x)

Zasadniczo widzę, że rozmowa kręci się koło Canona ale jakby ktoś miał jakąs konkretną opinię o Samsungach V700 i L60, firma niby świeża w fotografi jednak nie wszystko co nowe jest kiespkie a na jakimś forum doczytałem się dużo pochlebstw o V700, o L60 nie ma nic
  • #7 2884149
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Przyglądałeś się Fuji s5600 ?
  • #8 2884173
    kazan84
    Poziom 12  
    wroblewg napisał:
    Przyglądałeś się Fuji s5600 ?

zasadniczo nie bo nie znam firmy, na samych aparatach też się nie znam zbytnio dlatego szukam fachowej porady, cenowo jest do przyjęcia a jak jakościowo w porównaniu z Canonem A610 który obecnie wydaje się ciekawą propozycją?? z tego co widzę to napewno minusem jest rodzaj kart (XD są dość drogie). no i Fuji jest dość spore z uwagi na brak chowanego obiektywu choć gdyby był naprawdę wart to można to ominąć
  • #9 2885214
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    napewno chodzi Ci o aparat kompaktowy, więc rozglądnij się za wspomnianym wyżej sprawdzonym sprzętem.

W ww. kwocie możesz kupic np. Canon A530 z wszystkimi niezbędnymi akcesoriami lub A610 + niewielka dopłata do SD 1GB Kingston, kompletu akumulatorków Energizer 2500mAh, pokrowca i ładowarki mikroprocesorowej).

Jeśli jesteś Vat-owcem zakup wrzucasz w koszty...

kazan84 napisał:
    Panasonic Lumix DMC-LZ5 (ma fajniejszy zoom i ten sławetny choć nie wiem jak się rzeczywiście sprawdzający stablizator obrazu)

Stabilizacja obrazu to niezła rzecz, szczególnie w aparatach z długim zoom'em, ale jeśli zasugerowałeś się reklamą w TV to nie bierz tego aż tak na serio...
  • #10 2885406
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Cytat:
    a jak jakościowo w porównaniu z Canonem A610 który obecnie wydaje się ciekawą propozycją??

Jakościowo radzi sobie ok - to skutek zastosowania własnej matrycy Fuji z wysokim uzytecznym ISO.

Co do kart, to są droższe, ale tak naprawdę to jednorazowy wydatek.
    Wielkość - to już subiektywna sprawa - weź w łpakę i sprawdź jak leży.
  • #11 2885527
    lechoo
    Poziom 39  
    Fuji S5600 to nie jest wcale duży aparat - dobrze leży w dłoni, a tulejka ochronna na obiektyw w połączeniu z filterkiem UV (koszt ~30zł) doskonale chroni obiektyw przed kurzem i paluchami. Wcześniej miałem poprzedni model S5500 - lustrzanka którą mam teraz to spory klamot w porównaniu z tamtym Fuji...

Prawie wszyscy narzekają na wyższą cenę kart xD, ale czy te niecałe 100zł różnicy między SD i xD 1GB to tak dużo? Ja miałem kartę 512MB i wystarczała mi na ponad 500 zdjęć w jakości Normal lub 260 w Fine - proponuję skupić się na samym fotografowaniu, a nie bezmyślnym naciskaniu spustu...
  • #12 2885569
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    lechoo napisał:

Prawie wszyscy narzekają na wyższą cenę kart xD, ale czy te niecałe 100zł różnicy między SD i xD 1GB to tak dużo?

Dla jednych to nic, dla drugich granica 100zł.w danej chwili może być nie do przekroczenia...

Na forum foto padł temat: Canon S2is vs. Fuji S5600 - tutaj cena kart pamięci była istotna, gdyż tańszy Fuji w całym zestawie wcale nie był taki tani.

Fuji S5500 dobrze się sprzedawał, S5600 także, szczególnie wśród młodszej grupy fotoamatorów. Ma swoje zalety i wady jak kazdy aparat, ale ..... często spotykanym kryterium zakupu tego modelu był jego wygląd - laikowi przypomina budową lustrzankę.... no i ten czarny kolor obudowy, prawie jak ... ale jak to mówią "prawie robi dużą różnicę"...

Motto: "niech inni pozazdroszczą" było częstym kryterium.
  • #13 2885585
    kazan84
    Poziom 12  
    Odnośnie Fuji S5600 to doczytałem się w opiniach, że mocno szumi, w dodatku zoom x10 to bajer ale nie wiem czy aż tyle mi się przyda a chyba nie ma kupować obiektywu z zoomem na zapas bo jak się nie mysle takie obiektywy są ciemniejsze.

Zdecydowany jestem raczej na Canonika A610 (bo A620 jak się nie myle ma tylko wiecej o 1Mpx przy tym samym osprzęcie co jest chyba bez sensu), plus na oku mam zestaw tulejek i filtrów (UV CPL itp., koszt na allegro około 130zł Made Japan)

A610 mam jeszcze jedną olbrzymią przewagę nad większością sprzętu, obrotowy LCD (rewelacja, z każdej pozycji widzimy dobrze), aż szkoda że nie zastosowali tego w A700.
  • REKLAMA
  • #14 2885626
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    kazan84 napisał:
    A610 mam jeszcze jedną olbrzymią przewagę nad większością sprzętu, obrotowy LCD (rewelacja, z każdej pozycji widzimy dobrze), aż szkoda że nie zastosowali tego w A700.

Wszystkim klientom producent nie może dogodzić, a że nie ma aparatu uniwersalnego, dlatego produkuje się wiele modeli.

Odnosnie obrotowego LCD: niektórzy go nie chcą, gdyż mają obawy, że może się z czasem przekręcić i odpaść :)

Kompakty CANONa przede wszystkim cenione sa wśród fotoamatorów za pełny manual.
  • #15 2885676
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    Zdecydowany jestem raczej na Canonika A610 (bo A620 jak się nie myle ma tylko wiecej o 1Mpx przy tym samym osprzęcie co jest chyba bez sensu), plus na oku mam zestaw tulejek i filtrów (UV CPL itp., koszt na allegro około 130zł Made Japan)

I tego się trzymaj, bo im więcej propozycji, tym większe wątpliwości co do wyboru.
  • #16 2885728
    lechoo
    Poziom 39  
    Przy najwyższym ISO każdy aparat szumi, lustrzanki też szumią. Jednak z tych najwyższych czułości korzysta się niezmiernie rzadko i zawsze można później uzunąć szum przy pomocy odpowiedniego softu.

Znajomy kiedyś zapytał mnie "na jakim ISO wychodzą najlepsze zjęcia?" - co byście mu odpowiedzieli?

Fuji zarówno w S5500 jak i S5600 bardzo dobrze dobrał obiektyw do matrycy - jest jasny w całym zakresie ogniskowych, zaś długi zoom wbrew pozorom przydaje się dosyć często. Jednak częściej przydaje się szeroki kąt na początku, a tego niestety w Fuji trochę brakuje - jedynie, a raczej aż 38mm.
  • REKLAMA
  • #17 2885904
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    lechoo napisał:
    Jednak częściej przydaje się szeroki kąt na początku, a tego niestety w Fuji trochę brakuje - jedynie, a raczej aż 38mm.

Na optykę nie można w kompaktach, ultrazoomach i hybrydach narzekać, gdyż nie ma obiektywu uniwersalnego.... dlatego też zakup lustra wiąże się z zakupem dodatkowych szkieł, a często dobry obiektyw jest droższy od BODY...

Jak wpomniałem s5500 lub 5600 nie jest zlym wyborem, ale w cenie kompletu mozna juz miec S2is, a ten bardziej przypadl mi do gustu.

Jeszcze jeden istotny aspekt: realizacja napraw gwarancyjnych.

Nie ma w Polsce lepszego serwisu aparatów cyfrowych niz serwis Canon'a i Sony.

Olympus, ktory daje 24 m-ce gwarancji nie popisuje się w Polsce, o Nikonie nie wpominam, Minolta (serwis w Bremen) została wchłonięta przez Sony i póki co chyba jeszcze nie została przejęta przez siec serwisową SONYego.

Ten kto czekał na powrót aparatu z serwisu przez 6 tygodni nigdy juz chyba nie kupi modelu tej firmy, chociazby był najlepszy...
  • #18 2887346
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    ja bym sie zastanowil nad SONY P 200..
    3x zoom optyczny
    4x cyfrowy
    matryca 7,2MPix

gdybys chcial moge Ci przeslac jakie zdjecia wykonuje...
  • #19 2888118
    kazan84
    Poziom 12  
    zasadniczo temat mogę uznać za zamknięty

wypada bardzo podziękować za rady i opinie

doszedłem do następujących wniosków:

skłaniam się do Canona A610 jednak dopuszczam możliwość Fuji S5600, te dwa aparaty mam zamiar wziąć w łapkę i zobaczyć jak rzeczywiście te fotki wychodzą

tylko jeszcze mała porada: w jakich warunkach najlepiej porównywać jakość zdjęć? gdzieś się doczytałem, że na dużym zoomie i wysokim iso?
  • #20 2912528
    kazan84
    Poziom 12  
    chciałbym powrócić jeszcze do tematu bo pojawiła się jedna ciekawa kwestia

otóz okazało się że jeśli warto to mógłbym wyłożyć trochę pieniędzy

stawiam raczej na canona więc myślę o S2, na sprzecie sie jeszcze wiele nie znam a tym bardziej nie mam duzego doswiadczenia w obsludze, zachorowalem troche na fotografie i zalatwilem sobie juz pare pro ksiazek o foto cyfrowej

co dziwne s2 ma wiele pochwall ale na opiniach uzytkownikow na skapiec.pl o s2 pisza dziwnie, ponac mocno szumi powyzej iso 100?
    prawda?

co w koncu kupic aby bylo dobrze i przyszlosciowo?

cena rozsadna ale jakby naprawde bylo wartte to 1300 do 1400 jest do przyjecia

warto? jak się on ma do A610

bardzo będę wdzięczny bo teraz kase mam już w ręku i chcem coś kupić jak najszybciej
  • #21 2915275
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Musisz podjąć decyzje do czego aparat ma służyć; nie można porównać ultra zoom'a z kompaktem (trudno porównać SUV-a z cabrioletem).

Obydwa modele to Canon, a firma ta daje Ci:

- oprócz trybów tematycznych i auto = pełny manual,

- zasilanie na akumulatorki typu AA (wygodnie i korzystnie)

- bardzo przyjazny autoryzowany serwis.

Teraz wybór nalezy do Ciebie, przyda Ci sie duzy zoom - wybierz S2, wolisz mniejszego kompakta - wybierz najlepiej sprzedajacy sie kompakt od pazdziernika 2006 tj. A610.

Udanych fotek!
  • #22 2915691
    kazan84
    Poziom 12  
    Tak jak mówiłem potrzebuję aparacik taki którego nie będę musiał zaraz zmieniać bo chcem trochę bardziej zainteresować się fotografią niż tylko codzienne wakacje itp.

Dlatego jeśli warto to chętnie dołożę pare złotych.
    Jednak stwierdzam, że na pierwszy sprzęcik A610 mi wystarczy i taki zakupię
  • #23 2917108
    Krop
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam

Miałem podobny dylemat i wybrałem Fuji S5600.
    Zdjęcia dobrej jakości, dobry zoom, niskie szumy ISO 400 ok a 800 jeszcze do użytku. Dobra automatyka a jednoczesnie pełny manual plus tryby tematyczne. Feler karta xD ale kupuje ją się raz.

Pozdrawiam
  • #24 2917145
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 262
    Jesli chodzi o S2 to mogę pwoeidzieć, że robi fajne zdjęcia. Stabilizator działa ok. Dwie rzeczy mi się w nim nie podobają. Miewa problemy z ostrzeniem w trybie Makro. I wyjątkową ciekawostkę stanowi... wyświetlacz w wizjerze:D. Także nie mozna sobie obejżeć kadru bezpośrednio przez obiektyw. Generalnie aparat robi niezłe fotki, ale to już jest grubo ponad 1000PLN....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego do 1000 zł, z początkowym zainteresowaniem modelami Samsung S500, V700, L60 oraz Panasonic Lumix DMC-LZ5. Użytkownicy rekomendują przede wszystkim aparaty marki Canon, zwłaszcza modele A610 i A530, ze względu na lepszą jakość zdjęć, pełną manualną kontrolę, solidny serwis i wygodne zasilanie na akumulatorki AA. Canon A610 wyróżnia się obrotowym wyświetlaczem LCD, co jest cenione przez użytkowników. Panasonic DMC-LZ5 jest krytykowany za wysokie szumy matrycy i nieatrakcyjne odwzorowanie barw, mimo zalet takich jak stabilizacja obrazu i 6-krotny zoom optyczny. Samsung, choć popularny w RTV, jest mniej polecany w fotografii, a modele V700 i L60 mają ograniczone opinie. Fuji S5600 jest alternatywą z dobrym zoomem i jasnym obiektywem, choć wymaga kart pamięci xD, które są droższe niż SD. Model ten ma też wyższą czułość ISO, ale może generować szumy przy wysokich ustawieniach. Canon S2 IS to propozycja z większym zoomem i stabilizacją, ale kosztuje powyżej 1000 zł i może mieć problemy z autofokusem w trybie makro oraz nietypowy wizjer. Ostatecznie autor decyduje się na Canon A610 jako optymalny wybór na start, z możliwością rozważenia Fuji S5600. Zaleca się testowanie aparatów w różnych warunkach oświetleniowych, zwłaszcza przy wysokim ISO i maksymalnym zoomie, aby ocenić jakość zdjęć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA