logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefony ciche jak komar - szukam wysokich dźwięków

rudesmen 29 Maj 2006 21:20 4908 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak samodzielnie wygenerować dźwięk o bardzo wysokiej częstotliwości, np. 16–20 kHz, i w jakim formacie go zapisać?

Najprościej wygenerujesz taki ton w generatorze sygnału, np. w foobar2000 wpisując `tone://18000,10` dla 18 kHz na 10 sekund [#2680387] Do zapisu wybierz WAV 44100 Hz 16 bit, jeśli chcesz nic nie tracić jakości [#2677676] Jeśli zależy Ci na 20 kHz, możesz użyć programu do obróbki audio, np. Cool Edit/Audition, i generować sygnał przy próbkowaniu 48000 Hz [#2681824] W praktyce lepiej zejść trochę niżej, np. do 17 kHz albo 16 kHz, bo wiele osób nadal to słyszy, a telefoniczne głośniczki mogą mieć problem z tak wysokimi częstotliwościami [#2680387][#2681824] Plik można potem wgrać do telefonu, ale trzeba liczyć się z tym, że kompresja MP3 może obcinać taki sygnał [#2680387]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2677086
    rudesmen
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Telefony ciche jak komar
    Zaprojektowany przez firmę Compound Security, system cichego alarmu o nazwie Mosquito znalazł zupełnie nowe zastosowanie, dzięki niezwykłej pomysłowości brytyjskich nastolatków. Jak donosi portal Vnunet, młodzież zaadaptowała technologię na potrzeby swoich telefonów komórkowych, których dzwonki są obecnie niesłyszalne dla ucha dorosłego człowieka.

System Mosquito został specjalnie stworzony z myślą o dużych centrach handlowych. Wykorzystując fenomen medyczny, znany pod łacińską nazwą „presbycusis”, ma on za zadanie odstarszać zorganizowane gangi nastoletnich przestępców, emitując słyszalne tylko dla nich dźwięki.

Firma Compound Security wykorzystała wyniki badań, które potwierdziły, że osoby po przekroczeniu 20 roku życia zaczynają stopniowo tracić słuch. Pierwszą oznaką tego zjawiska jest zredukowanie pasma słyszalnych dźwięków o najwyższe częstotliwości z zakresu 18KHz - 20KHz.

Pomysłodawcy projektu nie docenili jednak kreatywności młodych osób, które zdobyły próbki „cichych dźwięków” i wgrały je do swoich komórek, aby stały się one niesłyszalne dla nauczycieli.

trafiłem na rtaki artykół na benchmark.pl, i chdziałbym to wypróbować nei koniecznie do tego samego, ale nie mogę znaleźć qtakich dźwieków
  • REKLAMA
  • #2 2677106
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    zapusc taka czestotliwosc w jakims generatorze. np w winisd
  • #3 2677449
    rudesmen
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    a do jakie formatu to najlepiej zgrać, zeby dźwiek zachował swoje właściwości?
  • #4 2677676
    dr_z
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Nie chcąc nic tracić wybież format wav 44100 KHz 16bit
  • #5 2679126
    ra_v_aug
    Poziom 11  
    Czy mógłby ktoś krok po kroku powiedzieć, jak wygenerować taki dźwięk?? :D
  • #6 2679160
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2679482
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    heh, to prawda co piszą. Miałem przetwornice do świetlówki która pracuje na 20kHz. Mówiłem mojemu ojcu że przeszkadza mi ten pisk z transformatora i czy nie wi jak się go pozbyć, a on na to, że nie słyszy żadnego pisku! lol Teraz już wiem dlaczego
  • #8 2680085
    ra_v_aug
    Poziom 11  
    może chociaż ktoś powie jakim programem można takie coś zrobic??

a czy tym sposobem można słyszeć całe słowa, czy tylko pisk?? :D
  • REKLAMA
  • #9 2680387
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    ja umiem takie dzwieki wydawac ustami :D. Zeby sobie wygenerowac taki pisk wystarczy foobar2000 - playlist>add location>tone://18000,10 18khz o dlugosci 10 sekund, ale lepiej zejsc nizej do 17khz, lub nawet 16khz (chociaz to to juz wiele osob slyszy), a dlugosc dobrac wedle uznania. Probkowanie minimum 44100hz (czyli tyle co ma plyta CD). Co do wykorzystywania tego w komorkach to nie wiem czy te picimenciki w ogole przetworza takie czestotliwosci z odpowiednia sprawnoscia... Aha i puszczanie tego zbyt glosno moze spowodowac uszkodzenie glosnikow wysokotonowych, wiec z rozwaga.
  • #10 2680495
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    wg mnie to glosniczek w komorce nie przeniesie takich wysokich czestotliwosci....
  • #11 2680641
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    przy 44100Hz to wygenerujecie sobie jakies kwadraty a nie ton 20kHz. Próbkowanie trzeba zwiększyć koniecznie.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #12 2680647
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    lekka bzdura
    Ogladalem przed chwila telefoniczne glosniki jedengo z producentów.
    Maksymalnie przenosz do 12kHz.
    Moze te lepsze zlapia pułap 15kHz.

pozdrawiam
  • #13 2680675
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    ooj bez trudu przeniesie. Nawet jesli bedzie tam -6db poniżej poziomu dla np 1khz, to itak usłyszysz na lekcji.

Dzwiek wav jest bez kompresji, 44100Hz 16bit zajmuje 10MB/min.
    Mogą być problemy z odtwarzaniem, bo się będzie ciąć z powodu ograniczonego proca, no i z pamięcią. chociaz jesli by dac 1sek i zapetlic (w niektórych fonach sie da) to calkiem inna sprawa. Mp3 ma sporą kompresje, moze MIDI? na midi sie nie znam wiec nie znam mozliwosci formatu, tak na oko dałoby sie zsamplowac. pozatym grałoby na tych tanszych komorkach bez wav'ów i mptrojek.

Ja z pokoju wiele dalej słysze jak siostra włącza elemisa (TV), matka napewno nie, bo gdyby usłyszała to by się zaczęła drzec "znowu bedziesz ogladac tego jetixa, zrob cos konkretnego"

Przebieg mozna zrobić w AUDACITY, darmowy. potem eksportujemy do mp3 (od biedy).
  • REKLAMA
  • #14 2680703
    piapia
    Poziom 24  
    przykladowa ch-ka glosnika telefonicznego
  • #16 2680747
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    Kwaczor napisał:
    przy 44100Hz to wygenerujecie sobie jakies kwadraty a nie ton 20kHz. Próbkowanie trzeba zwiększyć koniecznie.
    sinusoide generujemy o ciut nizszej czestotliwosci, wiec bez paniki. napisalem minimum - przy mniejszym w ogole nie bedzie tego tonu, a wiekszego raczej nie obsluguja telefony. Mozna na upartego probowac przy 48000hz, a bedzie troche lepiej.
    Cytat:
    Mp3 ma sporą kompresje
    ciezko ocenic czy nadal ta sinusoida bedzie czy juz ja wytnie kompresja. Mozna probowac zwiekszajac bitrate, az pisk bedzie slyszalny, ale niekoniecznie bedzie to ten, ktory chcemy osiagnac... Zeby zrobic w MIDI takie cos to nie bedzie tak latwo - jesli ktos potrafi to moze sie podzielic wiedza.
    Cytat:
    ooj bez trudu przeniesie. Nawet jesli bedzie tam -6db poniżej poziomu dla np 1khz, to itak usłyszysz na lekcji.
    tego taki pewny bym nie byl...
    Załączniki:
    • 17000,3.rar (1.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2680968
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    A ja daję próbkę 16kHz 2sekundy w formacie wav i bitrate równym 48000Hz.

Pozdrawiam Marcin
    Załączniki:
    • 16khz.zip (112.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2681687
    darp3
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A ja w takim razie zapytam z innej beczki - jaki jest sens kupowania,
    (po przeczytaniu wyników badań z tego artykułu o zależnościach znanym
    większości ludzi od dawna) np. driverów Visatona które "ciągną" do 30 kHz ?
    Wprawdzie Visaton też nieźle naciąga parametry bo pasmo przenoszenia jest
    np. 2kHz-30 kHz przy -10 dB... ale ja mam niestety ponad 20 lat, w dodatku
    nie jestem kobietą a ponoć one dłużej lepiej słyszą, więc chyba jedyną
    korzyścią wymienionego wysokotonowca jest dół od którego zaczyna grać,
    co ułatwia budowanie zestawów dwudrożnych. Bo z jego "góry" ja nie bardzo
    skorzystam :cry:
  • #20 2681824
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Bardzo ciekawy temat muszę przyznać :D
    Jako była młodzież ;) stwierdzam z przykrością, że faktycznie słuch się pogarsza z wiekiem, co oczywiście smuci mnie nieco, ale z drugiej strony skoro nic nie mogę na to poradzić skupiam się na uzyskaniu dobrych efektów w zakresie basów.
    Gdy ostatnio mierzyłem swoje "osiągi" kończyłem słyszenie na ok. 16-17kHz, muszę to teraz jeszcze sprawdzić, bo pewno jest jeszcze gorzej.
    Wracając do tematu: nie wiem, czy ze zwykłego komputera dacie radę wycisnąć tak wysokie tony (chodzi mi o pasmo przenoszenia toru audio, bo mając próbkowanie 48kHz bez problemu uzyskać można sinusoidę 20kHz - i nie bedą to "kwadraty" jak to mylnie napisał jeden z Kolegów!).
    Proponuję do zabawy fajny program do tworzenia i obróbek audio:
    Cool Edit, kiedyś firma Syntrillium - obecnie:
    http://www.adobe.com/products/audition/index.html
    Wersja demo powinna wystarczyć do podstawowych funkcji jak sadzę.

Dodano po 3 [minuty]:

darp3 napisał:
    A ja w takim razie zapytam z innej beczki - jaki jest sens kupowania,
    (po przeczytaniu wyników badań z tego artykułu o zależnościach znanym
    większości ludzi od dawna) np. driverów Visatona które "ciągną" do 30 kHz ?
    Wprawdzie Visaton też nieźle naciąga parametry bo pasmo przenoszenia jest
    np. 2kHz-30 kHz przy -10 dB... ale ja mam niestety ponad 20 lat, w dodatku
    nie jestem kobietą a ponoć one dłużej lepiej słyszą, więc chyba jedyną
    korzyścią wymienionego wysokotonowca jest dół od którego zaczyna grać,
    co ułatwia budowanie zestawów dwudrożnych. Bo z jego "góry" ja nie bardzo
    skorzystam :cry:

Otóż jest sens, bo jak głosi teoria sygnałów aby wiernie odtworzyć przebieg niesinusoidalny musisz mieć do niego harmoniczne - a to wymaga pasma. Nie musisz słyszeć sinusoidy 30kHz, ale dźwięk np. talerzy na pewno nie jest taki czysto sinusoidalny i zajmuje szersze pasmo niż to co słyszysz (czyli te 18kHz mniej więcej). W skrócie: szersze pasmo poprawia brzmienie.
  • #21 2681916
    Kwaczor

Poza tym warto zwrócić uwagę na psao przenoszenia głośnika z następującego powodu. Przeciętny wysoktonowiec a pasmo przenoszenia do powiedzmy 20kHz, jednak już od 12kHz zaczynają się zaburzenia w paśmie. Jeżeli glośnik ciągnie do 30kHz, to zaburzenia także pojawiają się odpowiednio później.

Tu mamy głośnik pracujacy do 16kHz (według producenta). Wyrażne zawirowania już 5kHz

Ten głośnik ciągnie do 18kHz, a zaburzenia pojawiają się przed 8kHz.
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #22 2681933
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    mnie ten temat podoba sie -potwierdza to co chcialem zrobic -potrzebowalem zrobic urzadzenie do generownia dzwieku nieslyszalnego
    dla ludzi starszych ,a skutecznie dzialajacego na pijanych malolatow ...
    TO NIE JEST DO WAS I O WAS -PROSZE SIE NIE OBRAZAC..
    Po prostu sa skupiska pijanych ludzi wieczorem -po malym upiciu i kazde z nich /bo to dwie pcie/ jest upierdl...halasliwe to i zamordliwe...

Brytyjczycy nie zdradzili dalszego sekretu-mianowicie czlowiek nie lubi dysonansow -roznic dzwiekow -bo mozna takie dzwieki wysokie wygenerowac na dyskotece -i zmienic tonacje utworu . Na to trzeba troche mocy -i tym posluguja sie chyba gdzies tam -te wysokie tony sa modulowane a wynikiem jest zmiana brzmienia utworu ...

Kiedys badalem uszy swoje rozlozyste i bylo dobrze do 16kHz -
    a teraz to ja nie wiem co slysze -niedlugo przejde na slyszenie WARGOWE........ i oczne.....
    Praktycznie to jest tak ,ze slyszec sie slyszy ale przetwornik sie robi porcelanowy /ucho/ i sztywnieje blona bebenkowa - .....

Dodano po 4 [minuty]:

nie potrzeba siegac po 20kHz. wystarczy te 15-14 kHz .
    Wyzsze czestotliwosci daja tylko wrazenie ze sa ,ale jest to WRAZENIE
    nie slyszenie .JEST takie prawo WEBERA-FECHNERA -moze zle to pamietam /AUTOROW / -ale mowi cos o wrazeniu i proporcjonalnosci
    do natezenia dzwieku...
  • #23 2681960
    darp3
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Kwaczor napisał:
    Poza tym warto zwrócić uwagę na psao przenoszenia głośnika z następującego powodu. Przeciętny wysoktonowiec a pasmo przenoszenia do powiedzmy 20kHz, jednak już od 12kHz zaczynają się zaburzenia w paśmie. Jeżeli glośnik ciągnie do 30kHz, to zaburzenia także pojawiają się odpowiednio później.

Teoretycznie ale skoro producent podaje taki wykres:

do głośnika o takim paśmie: 1-30 kHz (cięty przy 2 kHz)
    http://www.visaton.de/visaton_en/1/8/267.html

to czy jest sens płacić ponad 150 zł za sztukę ?
    Na wykresie przecież nie widać co się dzieje ponad 20 kHz a i wcześniej są
    "wąwozy".

KaW napisał:

Kiedys badalem uszy swoje rozlozyste i bylo dobrze do 16kHz -

"Sprawdziłem" przed chwilą przy pomocy generatorka w WinISD pro i :D głośniczków w laptopie - słyszę do 13 kHz, ale nie wiem czy to do końca
    wina tego że już "wapnieję" czy też trochę wina tych mikrych przetworników,
    karty dzwiękowej itd. Ale i tak smutno trochę.
  • #24 2681980
    Kwaczor

Nie licząc tego jednego wyskoku jest nieźle. Jeszcze jakby producent podał charakterystyki pod różnyi kątai, to można by coś wyrokować.

Prawo Webera - Fechnera mówi, że wrażenie jest proporcjonalne do logarytmu bodzca. Czyli do logarytmu z natezenia dzwięku. Czyli np skok o 3dB zawsze słyszmy tak samo. Czy to bedzie z 60 do 63 czy z 80 do 83. Oczywiscie jak każde prawo i to nie do konca sie sprawdza.

Dysonans występuje chyba przy różnicy jednego półtonu. A więc f2=f1*2^(1/12).

Czyli dla f1 = 16kHz, f2=16951Hz
    Konto firmowe:
  • #25 2681993
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    darp3 napisał:

"Sprawdziłem" przed chwilą przy pomocy generatorka w WinISD pro i :D głośniczków w laptopie - słyszę do 13 kHz, ale nie wiem czy to do końca
    wina tego że już "wapnieję" czy też trochę wina tych mikrych przetworników,
    karty dzwiękowej itd. Ale i tak smutno trochę.

To nie jest miarodajne, założę się że te głośniczki w laptopie nie wyciągnęły więcej niż 13kHz. Sprawdź słuch na normalnym sprzęcie albo udaj się do laryngologa (tylko że pewno też teraz strajkują...)
  • #27 2693647
    KaW
    Poziom 34  
    dodam,ze mam na tapecie piekny syntetyczny generator z zielonogorskiego elektronika- tam byl taki generatorek na cyfrowym scalaku-rej.przesuw. oprniki mam precyzyjne i moze go zloze.
    Autor chyba DOBROWOLSKI podal ten schemat jako mozliwosc generowania sinusoidy -czystej na tyle,ze dopiero 16-ta harmoniczna jest
    do odfiltrowania.
    i to jest to co jest tutaj potrzebne-moze trzy takie generatory-na jeden glosnik-zeby PSY nie robily kupy przed oknem.
    moze taki pistolet ultradzwiekowy -szczelajacy kulka zgeszczonego
    powietrza?...moze...
  • #28 2695142
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 47
    Wracajac do poczatku watku, to po co robic dzwiekowa sygnalizacje przychodzacego smsa czy polaczenia, skoro jest w kazdym telefonie komorkowym sygnalizacja wibracjami? Chybaze to jest 'trendi' i dzisiejsze nastolatki lubia wiedziec, ze ich rowiesnicy wiedza, ze dostali smsa ;)
    Z drugiej strony: nadaje sie to do dyskotek, gdzie osoby ponizej pelnoletnosci nie sa mile widziane. Wyeliminuje to problem 'goracych trzynastek' wygladajacych doroslej niz niejedna nauczycielka tychze.
    Co do slyszenia: na kolumnach sony sredniej klasy slysze z foobara do 18kHz wlacznie, na glosniczkach w laptopie do 16kHz (ledwie, ale jednak slysze). Zaznacze, ze mam ponad 20 lat. Dodam rowniez, ze dzwiek mnie drazni - czyli odstraszacz 'pijanych nastolatkow' moze draznic niektorych doroslych.
    Do testow przyprowadzilem tez (leniwa bestia, wlasciwie musialem go przyciagnac) mojego psa. Odtwarzalem mu po kolei 17kHz, 18kHz, 19kHz, 20kHz, 21kHz, 22kHz. Albo moje kolumny nie odtwarzaja czestotliwosci wyzszych niz te slyszane przeze mnie 18kHz, albo mam gluchego psa. Dzwieki z foobara nie robia na nim wrazenia. Reasumujac: albo slabe kolumny (ew. karta dzwiekowa, bo wzmacniacz przenosi 20kHz przy -1dB), albo moj pies to gluchy kaleka slyszacy gorzej niz wlasciciel albo niezwykly twardziel z tego kundla ;)
    Pozdrawiam
  • #29 2696404
    piapia
    Poziom 24  
    Własnie zrobilem sobie mały test na karcie Audigy 2ZS, wzmacniacz Onkyo i sluchawki Sennheiser HD580 + program Test Tone Generator.
    Mam 26lat.
    Wiedzialem ze na jedno uchu slysze mnimalnie gorzej.
    Na lewe slysze zmiany dziwieku do prawie 19kHz ! na prawe do ok 17kHz.
    ps. musze isc do laryngologa;]
  • #30 2696516
    KaW
    Poziom 34  
    A JA NIE MUSZE JA WIEM -ze jestem gluchy-nie do konca.
    pewnie tak o 3dB .

badania na psach mnie interesuja -stwierdzilem ,ze pies u mnie w domu-
    nie moj-a innej symp. osoby - do prob sie nadaje -
    on reaguje tylko na melodie wypowiedzi- i zdanie :

daj glos ! - jest takie samo dla niego -jak: w zupie wlos !
    liczy sie ostatnia litera .
    Ustalilismy ,ze ma okolo 5 -10 komorek -jego komputer pokladowy-
    bazuje tylko na zbiorach skonczonych algorytmow .
    Po podniesieniu tylnej czesci biegowej -wlascicielka -drapic delikatnie -gdzies po bokach uruchamia mu naped -grzebie /biega / praea noga...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy generowania i odtwarzania wysokich częstotliwości dźwięku, które są słabo słyszalne lub niesłyszalne dla osób starszych, a wykorzystywane m.in. jako sygnalizacja lub odstraszacz. Użytkownicy polecają generatory tonów, takie jak WinISD, foobar2000 (tone://), Audacity czy Cool Edit (Adobe Audition) do tworzenia sinusoid o częstotliwościach około 16-20 kHz. Zalecane jest próbkowanie minimum 44100 Hz, najlepiej 48000 Hz, oraz format WAV 16 bit 44100-48000 Hz dla zachowania jakości dźwięku. Wskazano, że głośniki telefoniczne i laptopowe zwykle nie przenoszą częstotliwości powyżej 12-16 kHz, co ogranicza skuteczność odtwarzania takich tonów na urządzeniach mobilnych. Dyskutowano o charakterystyce częstotliwościowej głośników wysokotonowych, gdzie modele z pasmem do 30 kHz mają lepszą liniowość i mniejsze zniekształcenia w zakresie wysokich tonów. Poruszono też temat spadku słyszalności wysokich częstotliwości z wiekiem oraz różnic indywidualnych. Przykładowo, testy słuchu wykazały słyszalność tonów do około 17-19 kHz u młodszych osób. Wątek obejmuje także praktyczne zastosowania, jak generowanie dźwięków niesłyszalnych dla dorosłych, ale słyszalnych dla młodzieży lub zwierząt, oraz potencjalne ryzyko uszkodzenia głośników wysokotonowych przy zbyt głośnym odtwarzaniu. Zamieszczono linki do wykresów charakterystyk głośników oraz przykładowych plików WAV z tonami wysokimi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA