Witam ,gdzies czytalem o dzwonkach do fona ,ktore slychac jesli sie ma np .20 lat .Wie ktos moze cos blizej na ten temat ,moze jest jakis soft do tego ,z gory dzieki
Z tego co wiem,to starsze osoby traca zdolnosc slyszenia wyzszych czestotliwosci,pewnie na tym to ma polegac,ale czy glosniczek w telefonie przeniesie 15-20khz? Przetwornik piezo tak,niestety ich nie ma w telefonach z polifonia i mp3.
Przerób sobie na mp3 (http://media-convert.net) i zrzuć na telefon. Moja mama (która ukończyła już 40 lat) nie słyszy nic, podczas gdy ja nie mogę znieść tego dźwięku (18kHz gdyby ktoś się nie domyślił po linku, nie testowałem tego na żadnym telefonie), a po paru kilkudziesięciu sekundach zaczyna mnie boleć głowa... brr
Witam
Testowałem podobne dźwięki na SE k310i - efekt mizerny (cichy), pliki w formacie mp3.
Te same pliki na komputerze słyszalne dużo wyraźniej.
Co do wieku osoby słuchającej to faktycznie osoby starsze ich nie słyszały.
Pozdrawiam
✨ Dzwonki słyszalne tylko dla młodych bazują na zjawisku utraty zdolności słyszenia wysokich częstotliwości (około 15-20 kHz) przez osoby starsze. W praktyce jednak odtwarzanie takich tonów na telefonach komórkowych jest ograniczone przez możliwości głośników i przetworników dźwięku. Telefony z polifonią i odtwarzaczem mp3 zwykle nie posiadają przetworników piezo zdolnych do generowania tak wysokich częstotliwości z odpowiednią głośnością. Testy na modelach SE k310i i SE k300 wykazały, że dźwięki te są słabo słyszalne lub ciche, natomiast na komputerach są wyraźniejsze. Nokia 6070 odtwarza takie dźwięki bardzo cicho. Do skutecznego odtwarzania ultradźwięków potrzebne są porządne głośniki, gdyż standardowe głośniki telefoniczne mają ograniczone pasmo przenoszenia. Przykładowy plik dźwiękowy o częstotliwości 18 kHz można konwertować do formatu mp3 i testować na urządzeniach, jednak efektywność zależy od sprzętu i wieku słuchacza. Wygenerowane przez model językowy.