logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDH 885 Dalia- nie wypompowuje wody, nie wiruje

willyvmm 29 Maj 2006 21:46 4881 6
REKLAMA
  • #1 2677198
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Witam.
    Przeczesałem forum i znalazłem sporo podobnych tematów ale nigdzie nie występują te dwa objawy razem.
    Wszystko działa do czasu jak ma wypompować wodę, nie wypompowuje wody (popmpka ok - była sprawdzona) i nie wiruje tylko wydaje dosyć głośne buczenie i powoli obraca bębnem (pustym) więcej nie zdiagnozowąłem dzisiaj bo cały dzień w trasie byłem.
    Stało się to nagle bez żadnego okresu przejściowego. Po lekturze forum mam pewne przypuszczenia że mogła paść płytka sterownika lub coś na niej.
    Prosiłbym o jakieś sugestie.
    A może wogóle nie warto tego naprawiać bo łożyska też już czas wymienić ...
    Pozdrawiam Willy.
  • REKLAMA
  • #2 2677291
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Żadna płytka z elektroniką!
    W tej pralce steruje ona tylko i wyłącznie prędkością obrotową silnika.
    Do sprawdzenia filtr, wszystkie węże przez które przepływa woda i jeszcze raz pompa -przypuszczam że zablokowana i stąd te buczenie. Dzisiaj poszedłem do klienta tylko po to żeby wyjąć z filtra "samoczyszczącego" gwóźdź :D
  • REKLAMA
  • #3 2677352
    willyvmm
    Poziom 31  
    Buczy silnik pralki w momencie włączenia wirowania a nie pompa(może niezbyt obrazowo to opisałem), pompa węże,filtr itd były sprawdzone wyjęte i wyczyszczone i sprawne. Pompa wogóle się nie włącza. Problem nie jest natury mechanicznej.
  • REKLAMA
  • #4 2677369
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Coś kręcisz, wirowanie się nie włączy dopóki woda nie będzie wylana.
    A silnik w tym typie pralki zawsze głośno buczy na początku cyklu dystrybucji :D I nawet najstarsi górale nie wiedzą dlaczego tak jest :?

Na pewno nie machnąłeś się w oznaczeniu typu? Może ta pralka to PDH885Z a to całkiem inna pralka 8=O
  • #5 2677418
    willyvmm
    Poziom 31  
    Dzisiaj nie mam już siły iść do niej kolejny raz, ale jestem na 100% pewien że to ten typ. A silnik buczy bo w tym momencie nie ma już wody ;) i może się włączyć wirowanie (ale nie popmpka ją wypompowała bo sie nie włącza). A że buczy to wiem tyle że taraz znacznie mocniej i jakby nie miał siły.
    Idę pospac trochę bo cały dzień spędziłem w samochodzie i nawet pisanie mi nie idzie ... dobranoc ;)

----------------

Sprawdziłem zanim wyszedłem do Pracy i to jest PDH 885 Dalia na 100%.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2678239
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    No to teraz już wszystko wiem. Co do braku mocy silnika to sprawdź naciąg paska klinowego, jeśli jest w porządku to wymień kondensator 32 µF. Na 99,9% to on padł :?

A co do pompki to... :roll: Hmm...
    Sprawdź czy nie jest wciśnięty wyłącznik od namaczania prania (pierwszy od lewej w dolnym rzędzie). Jeśli nie jest wciśnięty to sprawdź czy w tej pozycji jedne ze styków tego wyłącznika są zwarte. Jeśli nie -do wymiany wyłącznik. A jeśli tak to już tylko programator (pompa sterowana przez krzywki szybkie -wynalazek Polara :wink:)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDH 885 Dalia nie wypompowuje wody i nie wiruje, przy czym silnik podczas próby wirowania wydaje głośne buczenie i obraca bębnem powoli. Pompa, filtry i węże zostały sprawdzone i są sprawne, a problem nie ma charakteru mechanicznego. Silnik buczy, ponieważ w momencie braku wody może się włączyć wirowanie, jednak pompa nie uruchamia się. Zalecane jest sprawdzenie naciągu paska klinowego oraz wymiana kondensatora 32 µF, który najprawdopodobniej uległ uszkodzeniu i powoduje brak mocy silnika. Dodatkowo należy zweryfikować wyłącznik od namaczania prania – jeśli styki nie są zwarte, wyłącznik wymaga wymiany. Pompa jest sterowana przez programator z krzywkami, co może również wpływać na jej działanie. Po zastosowaniu tych wskazówek pralka została naprawiona i działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA