logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDH 885Z - nie wypompowuje wody, pompka działa wolno, co sprawdzić?

jantrzu 21 Lip 2007 22:27 2637 15
REKLAMA
  • #1 4102358
    jantrzu
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam
    Mam problem z moją pralką . Na początku był wyciek wody , ustaliłem woda wyciekała z pompki wodnej , a mianowicie uszkodzona była uszczelka wymieniłem podłączyłem i wszystko było ok. Pierwsze pranie przebiegło bez problemów z odwirowaniem. Problemy zaczęły sie przy następnym praniu, pranie było nie odwirowane!! Ale woda była wypompowana.
    Teraz natomiast już nie wypompowuje wody, pompka pracuje ale wydaje mi sie że za wolno, przechodzi cały cykl płukania i sie zatrzymuje.
    Pompka wodna cały czas pracuje:?:
    sprawdziłem węże spustowe wydają sie ok
    w filtrze znalazłem metalowe okienko o szerokości około 1 cm i długości około7cm , coś takiego jakby z jednej strony była skorodowana zawiaska/nie wiem jednak czy to jest jakiś element pralki/
    pompka pracuje /turbinka kreci sie/ ale wydaje mi sie ze za wolno
    Co może być przyczyną ???
  • REKLAMA
  • #2 4102371
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3370
    Nie, to nie jest element pralki. Wymień pompę - nie jest taka droga.
  • #3 4102757
    jantrzu
    Poziom 14  
    tak myślałem , ale nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego nie ma siły wypompować wody, przecież to tylko silnik i turbinka!!!
  • REKLAMA
  • #4 4103264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4103771
    jantrzu
    Poziom 14  
    w panewkach wirnik kręci się dość swobodnie o wiele większy opór daje wymieniona uszczelka ale nie na tyle aby to był problem / tak mi się przynajmniej wydaje/.
    Cała pompka "na stole" bez obciążenia zaczyna powoli wchodzić w obroty i wówczas nie ma siły, i dlatego podejrzewam że jak ma opór wody wówczas już nie może wejść na właściwe obroty.
    Jeszcze jedno, wirnik ma dość duży luz "wzdłużny" około 3-4 mm.
    Prawdopodobnie skończy się na wymianie całej pompki ale jeszcze trochę sie pobawię.
  • #6 4106295
    jantrzu
    Poziom 14  
    Niestety moja cierpliwość się skończyła , chciałem kupić nową pompkę i dostałem zamiennik /podobno/ , ale ma o połowę mniejszą moc ma 30W stara ma 60W
    Typ DPO 25-205
    Czy nie będę miał niespodzianek przy montażu? /Nie jestem teraz w domu będę wieczorem i nie chciałbym mieć problemów /
    Ta jest zupełnie inna na pewno nie będzie pasować osłona.
  • REKLAMA
  • #7 4106358
    nares
    Specjalista AGD
    Nie będzie problemu, moc jest wystarczająca.
  • #8 4106369
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    jantrzu napisał:
    tak myślałem , ale nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego nie ma siły wypompować wody, przecież to tylko silnik i turbinka!!!

Źle złozyłeś pompkę po wymianie uszczelki i takie są skutki.
  • #9 4106407
    jantrzu
    Poziom 14  
    A możesz coś wiecęj napisać gdzie popełniłem błąd?
    Wydaje mi sie że jest to dość prosta operacja.
  • #10 4106411
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Witam. Musisz zwrócić uwagę na króćce pompy czy będą pasować (chodzi o węże doprowadzające i odprowadzające wodę do i od pompy).Powodzenia.
  • #11 4106456
    jantrzu
    Poziom 14  
    Niestety nie mogę teraz sprawdzić wyprowadzeń, a wieczorem może być za późno /dalej nie będzie sprawnej pralki/. Niepokoi mnie również moc całej pompki jest o połowę mniejsza!
  • Pomocny post
    #12 4106516
    nares
    Specjalista AGD
    Różnica wynika z tego, że stara pompa to pompa indukcyjna, a ta nowa to magnetyczna - mniejsza gabarytowo i o mniejszej(wystarczającej) mocy. Bez paniki. końcówki też będą pasować, powinny być jednakowej średnicy.
  • #13 4106691
    jantrzu
    Poziom 14  
    Dzieki myślę że jakoś to będzie.
  • #14 4107658
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    jantrzu napisał:
    A możesz coś wiecęj napisać gdzie popełniłem błąd?
    Wydaje mi sie że jest to dość prosta operacja.

Prosta operacja, a nie wyszło? Najczęściej przyczyna kłopotów jest niedokładnie wyśrodkowany wirnik (zakładam, że nie zgubiłeś jakiejś podkładki). Przypadkiem wirnik nie obraca sie w drugą stronę? Nie znam dokładnie tej pompki, może nie ma takiej możliwości. Natomiast z tego typu silniczkami sporo miałem do czynienia i martwi mnie to co piszesz, że powoli wchodzi na obroty. Powinna startować natychmiast. Wpuśc pod uszczelkę kroplę wody z mydłem.
  • #15 4108121
    nares
    Specjalista AGD
    :arrow: Remeknapr W tym przypadku chodzi o to, aby pralka(pompa) działała prawidłowo i spełniała swoją rolę przez dłuższy czas. Eksperymenty ze starą wyeksploatowaną pompą typu: kropla wody z mydłem - prowadzą tylko do kolejnych kłopotów :not: Pozdrawiam.
  • #16 4109085
    jantrzu
    Poziom 14  
    Dzięki za podpowiedzi. Doszedłem do wniosku że lepiej założyć nową pompkę i mieć spokój na dłuższy czas /taką mam nadzieje/. Wczoraj założyłem tą nową i jak na razie jest wszystko ok. Problemem jest trochę za krótkie "wejście" do tej pompki i małe problemy z założeniem obejmy. Poza tym nie można założyć osłonki zasłaniającej silnik.
    Natomiast prawdopodobną przyczyna złej pracy starej pompki są wytarte panewki wirnika i dlatego pompka ma zbyt mały moment rozruchowy przy załączaniu.
    Wszystkim za dobre rady jeszcze raz dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDH 885Z miała problem z wypompowywaniem wody po wymianie uszczelki w pompce wodnej. Pompa działała, ale turbinka obracała się zbyt wolno, co powodowało niewystarczające odwirowanie prania. Przyczyną była prawdopodobnie zużyta pompa z wytartymi panewkami wirnika, które ograniczały moment rozruchowy i prędkość obrotową. Próby naprawy obejmowały sprawdzenie węży spustowych oraz elementu znalezionego w filtrze, który okazał się nie być częścią pralki. Wymiana pompki na nową, o mocy 30W (stara miała 60W), okazała się skutecznym rozwiązaniem, mimo różnic konstrukcyjnych i problemów z montażem (krótsze wejście, trudności z obejmą i osłoną silnika). Nowa pompa była typu magnetycznego, mniejsza gabarytowo, ale wystarczająca do prawidłowej pracy urządzenia. Zalecano zwrócenie uwagi na dopasowanie króćców pompy do węży oraz prawidłowe wyśrodkowanie wirnika podczas montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA