logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki do karty Realtek RTL8029AS na Windows XP SP1 - brak kompatybilnych?

bloktech 29 Maj 2006 22:25 5409 9
REKLAMA
  • #1 2677365
    bloktech
    Poziom 11  
    Mam kartę Realtek z prockiem rtl8029as i nie mam do niej sterowników. Żadne sterowniki ze strony producenta ani też inne nie działają. Po prostu pisze, że nie umie znaleźć odpowiednich sterowników. Oczywiście pod system Windows XP professional z serivice pack 1.
  • REKLAMA
  • #2 2677452
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    A jestes pewien ze jest ona dobra ??
    Jezeli tak to zainstaluj SP2, lepiej wykrywa urzadzenia pod winXP jak SP1.
  • REKLAMA
  • #3 2679573
    bloktech
    Poziom 11  
    karta jest dobra a z sp2 to dalej nie działa. wie ktoś co to możóe być?
  • #4 2679608
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Jesli ciagle upierasz sie ze karta jest sprawna to moze zle ja wlozyles w slot PCI. Sprobuj ja wyciagnac i jeszcze raz wlozyc (moze i przelozyc w inny).

No i sprobuj ze sterownikami z ponizszej strony:
    http://www.network-drivers.com/companies/891.htm
  • #5 2679613
    Radeon1
    Poziom 15  
    Ale wogole nie chca sie zainstalowac czy instaluja sie tylko z wykrzyknikiem, czy normalnie tylko nie dziala net. Wez to troche opisz bo tu nie ma wrozek !!! Probowales sam wybrac urzadzenie i stery do niego ? A karta jest w systemie jako nieznane urzadzenie czy wogole jej nie ma ? Obejrzyj karte pozmieniaj sloty, spisz dokladny model z karty i napisz.
  • #6 2680824
    bloktech
    Poziom 11  
    Karte wykrywa jako kontroler enthernet pod symbolem znaku zapytania. nic sie nie instaluje, żaden sterownik, sloty były wszystkie próbowane, a karta jest sprawna. Tylko nie wiem co do tych sterowników ze strony co podał arkolesz, nie wiem jak coś z tej strony ściągnąć, wygląda, że te sterowniki są płatne. Ale przecież by działaały te orginalne ze strony realteka.
  • REKLAMA
  • #7 2681136
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    bloktech napisał:
    Karte wykrywa jako kontroler enthernet pod symbolem znaku zapytania. nic sie nie instaluje, żaden sterownik, sloty były wszystkie próbowane, a karta jest sprawna.

Czy kolega mógłby rozwiać nasze wątpliwości i opowiedzieć nam, na jakiej podstawie kolega twierdzi, że karta jest sprawna? Działa w innym komputerze? Działa pod innym systemem? Ktoś koledze powiedział, że jest sprawna? Ładnie wygląda?
  • #8 2681930
    bloktech
    Poziom 11  
    karta działa na starszym koputerze, na procesorze 133mhz, a na moim celeron 2ghz nie działa.
  • REKLAMA
  • #9 2682096
    Radeon1
    Poziom 15  
    A wiec wydaje sie, ze nie mozesz zainstalowac sterownikow poniewaz masz sterowniki do innego windowsa, nie powiesz chyba ze na tym 133 zainstalowales XP, bo na tym nowym komputerze pewnie masz pewnie windowsa XP tak? A wiec wyszukalem w sieci sterownki do twojego RTL8029AS do roznych systemow, ktore powinny ci pomoc. Dosc dlugo szukalem bo ta twoja sieciowka to chyba zabytek bo nigdzie nie bylo sterow pod win XP same do win 95 lub win 98, jednak udalo mi sie znalezc takie ogolne do wszystkich systemow. Jesli zainstalujesz i dalj bedzie lipa, to niestety musisz albo zmienic system na starszy albo kupic nowa sieciowke <--- koszt 15 zl.
    Załączniki:
    • C18.zip (647.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2687064
    bloktech
    Poziom 11  
    Sterowniki, które dał Radeon1 działają. Wielkie dzięki. karte mam już zainstaalowaną, tylko nie działa mi internet, dowiedziałem sie, że ta karta to jest enthernet 10mb, a ta na której mi internet chodzi to jest fast enthernet 10/100mb. Może to dlatego nie działać?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji sterowników do karty sieciowej Realtek z procesorem RTL8029AS pod systemem Windows XP Professional SP1. Karta jest wykrywana przez system jako kontroler Ethernet z symbolem zapytania, ale sterowniki nie instalują się poprawnie. Próby instalacji sterowników ze strony producenta oraz innych źródeł nie przyniosły efektu, a zmiana slotów PCI nie pomogła. Karta działa poprawnie na starszym komputerze z procesorem 133 MHz, jednak na nowszym z Celeronem 2 GHz i Windows XP SP1 sterowniki nie działają. Zalecana była aktualizacja do SP2, jednak problem pozostał. Ostatecznie znaleziono ogólne sterowniki kompatybilne z RTL8029AS, które umożliwiły instalację karty, lecz internet nie działał, prawdopodobnie z powodu ograniczenia karty do standardu Ethernet 10 Mbps, podczas gdy sieć wymaga Fast Ethernet 10/100 Mbps. Wskazano, że karta jest przestarzała i może wymagać zmiany systemu na starszy lub zakupu nowej karty sieciowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA