logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka AEG oko FAVORIT 4230 - problem z odpływem wody, brak węża

madbik 30 Maj 2006 00:07 4353 7
REKLAMA
  • #1 2677760
    madbik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem ze zmywarką. Przechodzę do sedna:
    Kiedyś ojciec naprawiał zmywarkę, coś było źle z pompą usuwającą brudną wodę (chyba ją wymienił, wygląda na nową). Był tam także wąż o dziwnym kształcie http://www.icpnet.pl/~jowisz/waz.jpg, nie wiem co sie z nim stało, w każdym bądź razie nie ma go :(. W sumie nie przejmowałem się tym do czasu dopóki pompa nie może pozbyć się wody ze zmywarki.

Pompę sprawdziłem - działa. Gdy włączę zmywarkę pompa włącza się i wyrzuca wodę, po 5 min to samo (chyba tak jest skonstruowana). Po całym praniu (trwa to jakiejś 30min.) przychodzi czas na wypompowanie wody i nic. Pompa mieli wodę przez 30 min., ale jej nie wypchnie. Dopiero jak wezmę rurą odpływowa poruszam w górę i w dół, to woda jak zacznie lecieć, to wyleci :).

Rura odpływowa jest drożna. Czy ta zmywarka potrzebuje takiej kosmicznej rury? A może mój odpływ jest za wysoko (chodzi o wlot do kanalizacji)? Nie mam instrukcji obsługi, ani nie wiem jaki to dokładnie model.
    Proszę o pomoc... Jak pomogą fotki to mogę je zrobić i podesłać.

Z poważaniem Łukasz.

Moderowany przez skryn:

Treść tematu poprawiono.

• REKLAMA
  • #2 2678168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2678863
    madbik
    Poziom 11  
    Niestety nie znam typu zmywarki. Podaję zdjęcie zmywarki. Na płycie czołowej nie ma typu, z tyłu brak informacji, brak instrukcji.

Dodam jeszcze kilka informacji i fotek.
    program zmywania :)
    w pkt. A i B tak około pompa spuszcza wodę i to zrobi, w miejscu gdzie jest strzałka pompa powinna spuścić wodę, ale tego nie robi. Pompa cały czas działa, ale by zaczęła wypompowywać wodę muszę poruszać rura odpływową.
    Pompa wygląda tak.
    A na tym zdjęciu, tak wygląda wyjście węża z pompy. I w tym miejscu powinna być ta śmieszna rura (chyba) o której już wcześniej pisałem. Ale jej nie ma, bo była pęknięta.

Proszę jeszcze raz o pomoc. Co mam z tym zrobić bo uciążliwe jest ruszanie rurą[url][/url]
  • #4 2678946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2679027
    madbik
    Poziom 11  
    Nawet nie wiedziałem o tym.
    Znalazłem.

FAVORIT 4230 U-W
    Typ: 45 LDD 01
    646.143 430. LP
    KD-Nr. 646185601 i tam jeszce 2 nr. były.
  • REKLAMA
  • #6 2679169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2680292
    madbik
    Poziom 11  
    Wszystko w zmywarce jest, oprócz tej rury 110B.
    Jak dobrze mi wiadomo to pompa wirowa musi być zalana by pompowała.
    Wiec, bez tej rury 110B dostaje sie powietrze?
  • #8 2689165
    artur_sk
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam pytanie. Czy elektrozawór (na końcu węża o nr 111), który z płaszczem wodnym połączony jest dwoma wężykami można zastąpić jednodrożnym elektrozaworem i jak go podłączyć do tych dwóch weżyków. U mnie brakuje tego elektrozaworu, a w serwisie kosztuje ok 200 złotych ale przed zakupem chciałbym sprawdzić czy zmywarka wogóle działa.

Przepraszam że wcinam sie w dyskusje na inny temat ale od dłuższego czasu nie mogę znaleść odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmywarki AEG oko FAVORIT 4230 U-W (typ 45 LDD 01), w której pompa odpływowa działa, lecz nie usuwa wody prawidłowo z powodu braku specyficznego węża (oznaczonego jako rura 110B). Wąż ten, o nietypowym kształcie, był wcześniej uszkodzony i został usunięty, co powoduje, że pompa nie jest zalewana i zasysa powietrze, przez co nie może efektywnie wypompować wody. Pompa działa, ale woda nie jest wypychana, dopóki nie poruszy się ręcznie rurą odpływową. Rura odpływowa jest drożna, jednak istnieje podejrzenie, że brak tej rury 110B oraz ewentualnie zbyt wysokie umiejscowienie odpływu do kanalizacji wpływają na problem. Dodatkowo pojawiło się pytanie o możliwość zastąpienia elektrozaworu (nr 111) jednodrożnym modelem, który łączy się z płaszczem wodnym dwoma wężykami, co jest istotne przy braku oryginalnego elektrozaworu kosztującego około 200 zł. Wskazano, że pompa wirowa wymaga zalania, a brak rury 110B powoduje dostawanie się powietrza do układu odpływowego, co jest przyczyną problemów z wypompowywaniem wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA