logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SV-2142S - problem ze startem i synchronizacją

awy 30 Maj 2006 13:43 1110 5
REKLAMA
  • #1 2678944
    awy
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Witam
    Dostałem od klienta ten telewizor. Próbowała go naprawić jakaś złota rączka ale jej nie wyszło.Trochę z nudów, trochę z ciekawości zaczołem go naprawiać. Było kilka odwrotnie wlutowanych diód i kondesatorów oraz brak paru tranzystorów i szkodzony 2SD1554 a problem pewnie wział się stąd że komuś kapnęła cyna i zwarła diodę 643 z punktem obok co zablokowało przetwornicę. Ponieważ czas wolny mi sie skończył muszę prosić o pomoc, może ktoś ma jakiś pomysł. Obecnie stan jest taki: Startuje wysokie napiecie i zaraz się wyłącza. Po zwarciu CE tranzystora Q612 pojawia sie obraz ale bez synchronizacji i po ok 10 sekundach pojawia się niebieskie tło Wszystkie napięcia są prawidłowe oprócz zasilania PK, jest 150V wydaje sie że powinno być trochę więcej ale chyba nie w tym problem.
  • REKLAMA
  • #2 2679293
    andrzej drozdowski
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam.Miałem podobny problem ze startem tv wymiana ,Q612 załatwiła problem ,może nie zwieraj tylko wymień .
  • REKLAMA
  • #3 2680627
    awy
    Poziom 19  
    Spróbuje wymienić
  • REKLAMA
  • #4 2684562
    awy
    Poziom 19  
    No cóż wymiana tranzystora nie pomogła. Myślę że problem tkwi w braku synchro i zabezpieczenie rozłącza tranzystor. Mam dość niewyraźny schemat ale patrząc na elementy nie bardzo kumam zasadę działania tego układu. Może ktoś naprawiał taki model - kiedyś był dość popularny.
  • REKLAMA
  • #5 2684832
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Sprawdź całą gałąź napięcia 12V pochodzącego z trafopowielacza. Zabezpieczenie w tym modelu, jak i w większości Sharpów, kontroluje tylko obecność napięć tak z zasilacza, jak i z trafa w.n. - nic poza tym. Jak jakiegoś nie ma, to buch... i sterowanie HOT-a zablokowane :)
  • #6 2889681
    awy
    Poziom 19  
    Po dokładnym przelutowaniu płyty telewizor ruszył. Niestety przelutowałem wszystko na raz więc nie wiem co było przyczyną usterki.
REKLAMA