logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii

zurs 30 Maj 2006 16:36 2289 11
REKLAMA
  • #1 2679521
    zurs
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Witam mam wykonań przekrój tego rysunku w miejscach oczywiście gdzie są pogrubione linie, mógłby mi ktoś naszkicować ten przekrój bo mam kilka wątpliwości ( oczywiście na tym rysunku tam gdzie jest krzywo ma być prosto :D ) z góry dziękuję
    Załączniki:
    • Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii przekrój.JPG (9.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2679594
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    O CO CI CHODZI?Nie rozumiem tak prostej rzeczy.pozdrawiam.jomek
  • REKLAMA
  • #3 2679596
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Jest tylko widok z góry . Brak pewności co do widoku ścianki górnej i dolnej.

Ja widzę to tak: -> załącznik.

Pzdr.
    Załączniki:
    • Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii przekrój.jpg (47.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2679631
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    ja bym to widział tak... przy czym nie wiadomo jaki jest kształt tego przedmiotu z boku - więc to co narysowałem to 'wizja artystyczna' ;) - musiałbyś zamieścić drugi rzut..
    oczywiście, musi być wypełnione kreskowaniem... i nie jestem pewien czy nie należałoby zaznaczyć miejsca załamania przekroju (tam, gdzie narysowałem linię przerywaną..
    otwory z fazami też niekoniecznie muszą być przelotowe...

mam nadzieję, że trochę ułatwiłem, a nie zagmatwałem.. ;))
    Załączniki:
    • Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii bez tytułu.JPG (3.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2680398
    zurs
    Poziom 18  
    ja mam wykonać ten przekrój na podstawie tylko tego rzutu, wzagra ten przekrój napewno jest dobry, niepytam bo mam wątpliwości tylko dlateko że niewiem czy go przerysowaywać :D
  • #6 2680548
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Jak masz wykonać rysunek tylko na podstawie tego rzutu, to jest sporo kombinacji :)
    J bym to zrobił tak jak na obrazku,
    Na czerwono zaznaczyłem druga możliwość.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii przekrój.png (17.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2680696
    zurs
    Poziom 18  
    a czy nie może być tak bo wydaje mi się że większe koło ma być na dole
    Załączniki:
    • Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii 55.GIF (2.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2680765
    wzagra
    Poziom 33  
    koledzy - bez rzutu z boku jest nieskończona ilość możliwości jak 'to' ma wyglądać, więc gdybanie -'a może tak, amoże inaczej' jest bez sensu...
    myślałem, że kolega zurs wie co ma narysować ;) bo w takim przypadku, jaki mamy w tej chwili to każdy rysunek może być dobry, tak samo jak i zły...
    co do dużego koła - gdyby było na dole to powinno być narysowane linią przerywaną..

spróbuj dokładnie odwzorować ten rysunek jaki masz w zeszycie - bo tak to możemy pogdybać.... ;)
  • REKLAMA
  • #9 2682573
    zurs
    Poziom 18  
    duże koło właśnie jak jest przerywaną linią to ma być na górze tak mam w zeszycie, to już nic nieczaje / nawet chciałem kupić sobie książke o rysukach technicznych ale nigdzie niebyło /
  • #10 2682676
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Zasada jest prosta. Rysujesz to co widzisz patrząc np. z góry. Wszystkie widoczne krawędzie są oczywiście rysowane linią ciągłą bo są ciągłe w rzeczywistości. Na rysunku linią przerywaną zaznaczamy szczegóły istotne, ale nie widoczne.

Pzdr.

Zobacz jeszcze tu:

http://www.fanzine.pl/wikipedia/Rysunek_techniczny_maszynowy

http://czajek3.republika.pl/rzut.html
  • #11 2682863
    zurs
    Poziom 18  
    Wzagra to jest przykład z mojego zeszytu
    Załączniki:
    • Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii przyklad.JPG (22.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2683827
    wzagra
    Poziom 33  
    a moim zdaniem to powinno wyglądać tak (oczywiście mogę się mylić, jeżeli chodzi o normy - bo się troszkę zmieniły od czasu kiedy rysowałem takie 'obrazki ;)) :
    Załączniki:
    • Jak poprawnie wykonać przekrój elementu na rysunku technicznym – wątpliwości co do linii bez tytułu.jpg (13.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania przekroju elementu na podstawie rysunku technicznego, gdzie autor ma wątpliwości co do interpretacji linii i kształtu przekroju. Uczestnicy podkreślają, że bez rzutu bocznego istnieje wiele możliwych interpretacji przekroju, co utrudnia jednoznaczne odwzorowanie. Zwrócono uwagę na zasadę rysowania widocznych krawędzi linią ciągłą oraz niewidocznych szczegółów linią przerywaną. Podkreślono, że duże koło oznaczone linią przerywaną powinno znajdować się na górze, zgodnie z rysunkiem w zeszycie autora. Wskazano również na konieczność wypełnienia przekroju kreskowaniem oraz ewentualne zaznaczenie miejsc załamania przekroju. Zaproponowano konsultację norm rysunku technicznego maszynowego oraz dostępnych materiałów online, aby poprawnie wykonać przekrój. Wskazano, że bez dodatkowych rzutów (np. bocznego) rysunek przekroju może mieć wiele wariantów, a dokładność zależy od dostępnych danych i norm technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA