logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie narysować przekroje w rysunku technicznym?

wiktor436 12 Sty 2024 16:05 2010 8
REKLAMA
  • #1 20905567
    wiktor436
    Poziom 2  
    Cześć, wie ktoś jak się do tego zabrać, bo szczerze mówiąc, średnio ogarniam jak narysować dobrze te przekroje.

Rysunek techniczny z dwoma różnymi przekrojami. Zdjęcie zadania do wykonania, dotyczącego rysunku technicznego.

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20905609
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    Narysuj - ocenimy.
  • REKLAMA
  • #3 20905811
    wiktor436
    Poziom 2  
    Szkic techniczny mechanizmu na papierze milimetrowym

Coś takiego wymyśliłem. Wydaje mi się, że ten przekrój na górze nie zrobiłem całościowo dobrze, i powinien być tam narysowany kład zamiast otworu, ale szczerze mówiąc nie za bardzo wiem jak to narysować.
  • #4 20905876
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    Być może jest to zadanie nieco podchwytliwe. Jak dla mnie, te dwa rzuty wystarczą do wykonania tego detalu. Ale ja miałem rysunek techniczny ponad 30 lat temu, może coś przeoczyłem, chociaż ślipię na te dwa rzuty od dobrych kilku minut. Być może chodzi o wykończenie powierzchni niewidocznych, stąd konieczność przekroju. No ale jeszcze wymiarowanie.
  • REKLAMA
  • #5 20906372
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    Fragment rysunku technicznego z okręgiem i liniami przerywanymi

A co to są za dwa otwory (?) w fazie których nie widać w rzucie bocznym ?
  • REKLAMA
  • #6 20906406
    wiktor436
    Poziom 2  

Właśnie też sam chciałbym wiedzieć. Nie wiem czy to jakoś łatwo narysować czy co z nimi zrobić.
  • #7 20906594
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1700
    Witam,
    Lisek64 napisał:
    A co to są za dwa otwory (?)

to kreskowanie otworu na bolec zabezpieczający przed wysunięciem wałka (wałek w pewnym miejscu ma przewężenie lub rowek na bolec), niewidoczne powierzchnie lub detale kreskuje się, żeby pokazać, że "coś jest jeszcze w środku" lub zasłonięte.
    Rysunek jest niedokładnie wydrukowany, dlatego tak się wydaje.

Z tego względu, wykonany rzut i przekrój na podstawie wydruku są błędne w miejscu, gdzie jest otwór na bolec oraz brakuje przerwania skracającego, które też powinno być na rzucie i przekroju. Bo, jeśli jest przerwanie (a nie ma podanych wymiarów), to oznacza, że detal jest dłuższy, niż to wynika z rysunku.

Pozdrawiam
  • #8 20906889
    wiktor436
    Poziom 2  
    A czy jeżeli zwymiaruje przedmiot, to wtedy zostawić tak jak jest i nie rysować przerwania skracającego? Ponieważ muszę zwymiarować przedmiot nawet wymyślonymi wartościami.
  • #9 20907127
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1700
    Tak, z tym problemu nie ma, skoro detal nie został zwymiarowany, możesz narysować bez przerwania i nanieść wymiary.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat poprawnego rysowania przekrojów w rysunku technicznym. Użytkownik zadał pytanie dotyczące trudności w wykonaniu przekrojów, dołączając przykłady swoich rysunków. Odpowiedzi wskazują na potrzebę dokładnego przedstawienia niewidocznych detali oraz wykończenia powierzchni. Zwrócono uwagę na błędy w rysunkach, takie jak brak przerwania skracającego oraz niewłaściwe przedstawienie otworów. Uczestnicy dyskusji sugerują, że w przypadku braku wymiarów, można narysować bez przerwania i dodać wymiary.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA