logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania radioodbiornika FM - schemat blokowy i opis krok po kroku

MaweR 08 Cze 2003 16:52 1951 4
REKLAMA
  • #1 241877
    MaweR
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czesc! Poszukuje materiałów na temat zasady działania radioodbiornika FM. Jakiś schemat blokowy i ci się po kolej w nim dzieje. Dzięki. Nara!
  • REKLAMA
  • #2 242146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 242638
    marcinmx
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ostatnio dostałem sch. prostego odbiornika FM ( górne pasmo) , na jednym scalaku TDA 7000, wystarczy tylko garść kondensatorów i cewka . Możesz zbudować mało skomplikowany układ który będzie dostrojony tylko do jednej stacji lub dołączyć obwód rezonansowy ( czyli do wcześniej wspomnianej cewki podłączyć agregat). I już!

Ja jestem w trakcie budowy tego cacka . Jak rozpracuje to dam znać

Więcej informacji pod:
    marcinmx(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #4 243561
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Jesli chodzi o bloki to o ile dobrze pamietam, ale nie mam niestety materialow tylko to co pozostalo w glowie, to na wejsciu za antena znajduja sie wzmacniacze w.cz. i filtry (jak wskazuje nazwa wzmacnia i filtruje wstepnie sygnal z anteny) potem jest przemiana czestotliwosci zwana heterodyna(generator+mieszacz, na jego wyjsciu sygnal ma stala czestotliwosc niezaleznie od czestotliwosci sygnalu wejsciowego) nastepnie filtr p.cz. (najczesciej kwarcowy) nastepnie jest druga heterodyna i drugi filtr p.cz. ( w starych odbiornikach byla tylko jedna heterodyna i jeden filtr posredniej czestotliwosci) za tym demodulator FM (odpowiedzialny za wychwycenie m.cz. z sygnalu zmodulowanego czestotliwosciowo) a za nim juz tylko wzmacniacz m.cz. i glosnik. Pierwsze bloki czyli wzmacniacz w.cz. i heterodyna sa sprzezone i przestrajane jednym kondensatorem. Mam nadzieje ze nie ma tu bledow i ze pomoglem troche.
  • #5 244460
    MaweR
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wielkie dzięki za wszelkie informacje na pewno się przydadzą 8)
REKLAMA