logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa odbiornik FM w praktyce? Szukam opisu z oscylogramami.

higlos 04 Cze 2017 18:31 663 5
REKLAMA
  • #1 16511894
    higlos
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam,

Mam pytanie jak działa odbiornik "demodulatora" FM w praktyce... czy może jest gdzieś opis z oscylogramami. Znajduję jedynie grafy z danymi działaniami bloków. Naprawiam pewne urządzenie które przesyła informacje po przewodzie zasilającym ok 90V. Od strony nadajnika widać jak jest nakładana nośna ok 130kHz w postaci kilku bitów. Odbiornik jednak nie widzi tych informacji. Jest on praktycznie zbudowany na elementach dyskretnych jednak na tą chwilę nie wiem dokłądnie jak działa chociażby mieszacz i jak jest wyselekcjonowana owa częstotliwość. Próbowałem zrozumieć działanie odbiornika FM na układzie TDA4000 jednak ma on w sobie duża ilość magii :)
  • REKLAMA
  • #2 16512149
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    Zobacz np. Wikipedia: Detector (radio)#Frequency and phase modulation detectors - pytanie, który z tych detektorów FM został użyty w TDA4000.

Można na wejście demodulatora podłączyć przestrajany generator i sprawdzić, co się dzieje na wyjściu demodulatora przy przestrajaniu generatora.
  • REKLAMA
  • #3 16512843
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6120
    Cytat:
    Jest on praktycznie zbudowany na elementach dyskretnych jednak na tą chwilę nie wiem dokłądnie jak działa chociażby mieszacz i jak jest wyselekcjonowana owa częstotliwość.
    Niestety sposobów na realizacje każdego bloku odbiornika jest kilka i mogą one różnic się budową i zasadą działania, nawet schemat blokowy nie zawsze jest taki sam. Demodulacja analogowej FM i cyfrowej FSK, choć to teoretycznie to samo, układowo wygląda inaczej.

Odbiornik twojego urządzenia zapewne jest prostszy od typowego radia. Można sie spodziewać że będzie miał przed demodulatorem jakieś wzmacniacze i filtry, przemiany częstotliwości bym się nie spodziewał.
    Jakbym dostał taki układ odrysował bym schemat i analizował po kawałku.

Cytat:
    Od strony nadajnika widać jak jest nakładana nośna ok 130kHz w postaci kilku bitów.
    Nie rozumiem, nie kojarzy sie ani z FM ani z FSK.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16513343
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6120
    ->_jta_ Autor próbował zrozumieć działanie odbiornika FM na przykładzie układu scalonego (nie wiem co to TDA4000 i czy nie pomylił z TDA7000), nie jest to dobry pomysł, bo układ zbudowany na elementach dyskretnych ma prostszy schemat blokowy.
  • #6 16513474
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    Pod względem matematycznym: rozdziela się sygnał na dwa tory, w jednym podaje na obwód rezonansowy tak, by dla średniej częstotliwości mieć przesunięcie fazy o 1/4 okresu, i albo mnoży, albo dzieli sygnały przez siebie - w liczbach zespolonych dla średniej częstotliwości wynik jest czysto urojony, a dostaje się część rzeczywistą, która z grubsza liniowo zależy od częstotliwości. Dla mnożenia konieczna jest stabilizacja amplitudy sygnału (bo wahania amplitudy dają wkład do wyniku), dla dzielenia nie - ale chyba w co lepszym sprzęcie stosuje się wyłącznie mnożenie.
REKLAMA