logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta ECS K7S5A Ver: 3.1 - jak podłączyć wszystkie kabelki ?

morgrabio 24 Mar 2007 18:30 6574 31
REKLAMA
  • #1 3715036
    morgrabio
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Macie może jakis rysunek jak podłączyc te wszystkie kabelki (power, reset itp...) do takiej płyty?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3715133
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Rysunek tak ma oczywiście producent płyty głównej i nawet, proszę sobie wyobrazić, umieścił go w manualu ZA DARMO. Proszę więc wziąć ten manual i obejrzeć strony 7-9 (inne też obejrzeć warto). A gdyby tak się zdarzyło, że manual porwało koledze tornado bądź też zeżarł nietoperz, to podaję bazowy adres strony producenta: www.ecsusa.com.

Innych kolegów uczestniczących w dyskusji bardzo proszę o niepodawanie leniowi bezpośredniego adresu dokumentacji.
  • #3 3715151
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Jesli masz instrukcje to tam wszystko jest opisane nawet pismem obrazkowym, jeśli nie to opcja szukaj w jakiejs wyszukiwarce, albo strona ECS-a i tam znajdziesz manuala do tej płyty.
  • #4 3715246
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    hehhehe, przecie na tej płycie jest nadruk z oznaczeniem połączeń, nie trzeba ani manuala ani internetu...
  • REKLAMA
  • #5 3716072
    morgrabio
    Poziom 11  
    no dobra, macie ten manual i sami zobaczcie co w nim jest?> nic!
    po świeżo zainstalowanym systemie nie wykrywa mi portu USB - czy trzeba coś podłączyć na CPV? Power podłączyłem bo sie włącza z palucha :D
    jankolo a Ty znasz niejakiego Goetzena z Łodzi? :D zresztą :roll:
    Załączniki:
    • k7s5a31eng.PDF (669.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3716086
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Na swieżo zainstalowanym systemie wypadało by zainstalować sterowniki do płyty głównej.
  • #7 3716098
    morgrabio
    Poziom 11  
    no właśnie są zainstalowane bo w menadzeze urzazeń nie ma żadnego "?" wiec wszystko jest zainstalowane - a możę coś na na płycie trzeba przestawić - możę jakąś zworkę? bo tam w tym manualu jest jakaś zworka od USB bo pisze
  • Pomocny post
    #8 3716110
    tronic1
    Spec od komputerów
    No jak "pisze" to przeczytaj i zastosuj.W biosie USB włączone ? W menadżerze urządzeń są koncentratory USB ? Jaki system instalujesz ?
  • #9 3716154
    morgrabio
    Poziom 11  
    system XP,
    w menadzerze sa a w biosie jaka to opcja mniej więcej? bo tam nie pisze nigdzie USB
  • Pomocny post
    #10 3716275
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    morgrabio napisał:
    [...]a w biosie jaka to opcja mniej więcej? bo tam nie pisze nigdzie USB
    Doprawdy? Na stronie 28 i 29 manuala też nic nie jest napisane?
    morgrabio napisał:
    [...]po świeżo zainstalowanym systemie nie wykrywa mi portu USB - czy trzeba coś podłączyć na CPV?[...]
    Co to znaczy "nie wykrywa portu"? Przecież twierdzi kolega, że w menedżerze urządzeń porty jednak są.
  • #11 3716315
    morgrabio
    Poziom 11  
    no ale jak podłącze jakieś urządzenie do portu USB to nic sie nie dzieje - nawet po zainstalowaniu sterów do tego urządzenie - tak jak by portu USB nie było jakby był wyłączony :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3716324
    Figi
    Poziom 37  
    Na porcie jest napięcie?
    Jakież to urządzenie kolega do portu podłącza? I do których portów (tych wbudowanych w płytę czy wyprowadzonych na śledziu)?
  • #13 3716357
    morgrabio
    Poziom 11  
    a jak sprawdzic to napięcie miernikiem na USB?
    port jest wbudowany w płyte główą - sa dwa wyjścia USB z czego to górne jest rozwalone bo ze środka jest wyrwany ten plastikik a same blaszki sa zagiete do srodka,
    a podłączam do USB telefon kom.., i mam też bluetooth - nic nie wykrywa!
    nawet drukarki też nie widzi, coś napweno jest nie tak z tym USB bo na drugim kompie od razu mi wykrywa urządzenia podpięte do USB
  • Pomocny post
    #14 3716463
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    morgrabio napisał:
    ... ze środka jest wyrwany ten plastikik a same blaszki sa zagiete do srodka...

Tak się dzieje w przypadku gdy IQ jest odwrotnie proporcjonalny do siły fizycznej.
    No to masz uwalone zasilanie USB. Możesz zapomnieć o tych gniazdach.
  • #15 3718487
    morgrabio
    Poziom 11  
    zasilanie? to znaczy ze jest popsute? co mam wymienić żęby działało? mam kilka płyt na częśći - co mam wymienić żeby działało?
  • #16 3718643
    marajuka
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Popieram kolegę ROBERTA B . Wymienić ? Własciciela ! A płytę dostarczyć tam gdzie nie użwają 10 kg młotków . Niekiedy czytając uwagi moderatorów na tym forum rozumiem czemu tracą cierpliwość !
    Pozdrawiam
  • #17 3718847
    morgrabio
    Poziom 11  
    no mam to gniazdo USB wylutować i wlutować nowe? i powinno działać??
    ja tej płyty nie rozwaliłem tylko taką już kupiłem - wszysttko działało tylko to USB było skopane
  • #18 3718854
    tronic1
    Spec od komputerów
    Pewnie jeszcze bezpieczniki spalone na płycie.
  • #19 3719347
    Robert B
    Poziom 43  
    tronic1 napisał:
    Pewnie jeszcze bezpieczniki spalone na płycie.

O ile wogóle dali :lol:

:arrow: morgrabio
    Możesz wylutować to gniazdo bo na pewno jest tam permanentne zwarcie. Będzie trudno bo jest pod gniazdem LAN. Nie wróżę u Ciebie powodzenia tej operacji.
    Weź śledzia USB i podłącz do płyty - może te ocalały.
  • #20 3719449
    morgrabio
    Poziom 11  
    spokojnie mam Hot Air,
    znalazłem jeden bezpiecznik spalony (połowa sie tylko z niego została- stopiony) razem z padami prawie odpadł - jeden pad sie cały rusza ale ścieżki sie trzyma jeszcze, z drugiego została sie taka malutka kropeczka cyny ale jakoś ledwo ledwo przylutowałem nowy bezpiecznik i już komunikacja jakaś jest - świeci dioda w aparacie jak podącze aparat ale niestety nie znajduje nadal urządzenia i nic nie można przesyłać.
    Macie może jakaś solucje na to? jakiś schemat ze ścieżkami które mam sprawdzić, które bezpieczniki bo ten spalony był zaraz za USB ale tylko jeden tam był.
  • #21 3719463
    tronic1
    Spec od komputerów
    I więcej nie ma.Jak masz na gnieździe +5V i GND to zasilanie jest.Ale mogły być zwarte linie danych,D+ i D-.
  • #22 3719489
    morgrabio
    Poziom 11  
    jak sprawdzić te linie i które to? to płyta ECS K7S5A Ver: 3.1
  • #23 3719508
    tronic1
    Spec od komputerów
    To są dwie środkowe w gnieździe.Skrajne styki to zasilanie.
  • #24 3719566
    morgrabio
    Poziom 11  
    napiecie sie pojawiło po tym jak wutowałem ten bezpiecznik - sprawdzałem jest 5v ale jak naprawić te linie danych? jak one biegną i gdzie?
  • #25 3719998
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    morgrabio napisał:
    Macie może jakis rysunek jak podłączyc te wszystkie kabelki (power, reset itp...) do takiej płyty?

morgrabio napisał:
    no dobra, macie ten manual i sami zobaczcie co w nim jest?> nic!

Manual, strona 8-9 - Connecting the Case Components.
    morgrabio napisał:
    jankolo a Ty znasz niejakiego Goetzena z Łodzi?

Nic mi o tym nie wiadomo.
  • #26 3720132
    morgrabio
    Poziom 11  
    tamte kabelki to juz dawno podłączyłem ale jak to USB zrobić? gdzie te linie danych biegna, któredy? nie posiadam śledzia z USB wiec to zintegrowane musze naprawić, aha u mnie nie ma zintegrowanej katy sieciowej - tam są tylko dwa wejścia USB
  • #27 3721456
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 3721893
    Robert B
    Poziom 43  
    morgrabio napisał:
    ...aha u mnie nie ma zintegrowanej katy sieciowej - tam są tylko dwa wejścia USB

LAN jest opcjonalny - może go nie być.
    Czy w tym uszkodzonym gnieździe USB odizolowałeś wszystkie blaszki stykowe od siebie i od obudowy?
    morgrabio napisał:
    ... nie posiadam śledzia z USB...

A jaki problem kupić? Na Allegro 3 złote.
  • #29 3722893
    morgrabio
    Poziom 11  
    gniazdo USB jest w porządku (jedno wejśćie tylko uszkodzone ale ono nie wpływa na to drugie) - nie ma w nim żadnego zwarcia - sprawdzałem, ścieżki też sa sprawne bo sprawdzałem miernikiem, to USB zaczeło mi działać jak wymieniłem ten spalony bezpiecznik ale jest problem bo ten bezpiecznik mi sie szybko pali!! już drugi wlutowałem taki sam z innej płyty głównej i sie palą niestety,
    p.s. Z blaszkami wszystko w porządku poodginane sa nie stykają z niczym
  • #30 3722899
    Figi
    Poziom 37  
    Bezpieczniki palą się same czy po podłączeniu jakiegoś urządzenia?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kabli (power, reset itp.) do płyty głównej ECS K7S5A Ver: 3.1 oraz problemów z działaniem portów USB. Użytkownicy wskazują, że schemat połączeń znajduje się w instrukcji obsługi płyty (strony 7-9), dostępnej na stronie producenta ECS. Na płycie są również nadruki z oznaczeniami połączeń. Autor zgłasza problem z wykrywaniem urządzeń podłączanych do USB po świeżej instalacji systemu Windows XP, mimo zainstalowanych sterowników i obecności portów w menedżerze urządzeń. Sugerowane jest sprawdzenie ustawień BIOS, zworek USB oraz napięcia na portach USB. Okazało się, że jedno z gniazd USB jest uszkodzone mechanicznie, a na płycie był spalony bezpiecznik odpowiedzialny za zasilanie USB. Po wymianie bezpiecznika pojawiło się napięcie 5V, jednak linie danych (D+ i D-) mogą być uszkodzone lub zwarte, co uniemożliwia komunikację z urządzeniami. Bezpiecznik szybko się przepala, co wskazuje na możliwe zwarcie lub uszkodzenie ścieżek. Zalecane jest sprawdzenie ścieżek danych miernikiem oraz ewentualna wymiana gniazda USB lub użycie śledzia USB. Brak zintegrowanej karty sieciowej na płycie nie wpływa na problem USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA